Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z tarasem, po zimie popękały fugi i zaczęło zaciskać do sąsiada przy dużych opadach deszczu.

Co mogę z tym zrobić ?

1. Położyć nowe płytki

2. Dać jakaś izolacje na obecne płytki

3. Wywalić obecne płytki, zrobić wylewkę z jakąś izolacja ?

Chce to zrobić po taniości i szybko, bo planuje sprzedać mieszkanie.

Jak to wykonać i czego użyć ? 

IMG_20210729_075706.jpg

IMG_20210729_075659.jpg

Opublikowano

Jeśli kafle nie są popękane, to wydrap obecną fugę, i połóż nową elastyczną. 

Opublikowano

Ta fuga elastyczna pomoże, nie będzie ciekło ?

Opublikowano

Jak porządnie wykonasz fugowanie, to będzie szczelne. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

możesz też dać epdm, jakbyś kładł nowe płytki

np taki

Edytowane przez Ryszard
Komercyjna oferta usunięta
Opublikowano

Możesz pokazać od strony sąsiada jak wygląda sufit? Gdzie cieknie i dlaczego? Czyżby pęknięcie płyty stropowej?

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Gdzie na tym balkonie jest odpływ wody? Jeżeli jest, to spadek powinien być zrobiony tak by woda w tę stronę płynęła. Jeżeli kafle się trzymają to usunąć starą fugę i położyć nową, ale woda stać na balkonie nie może. Żadna fuga ani silikon przed przeciekaniem nie ochronią.

Ja na swoim balkonie w domu zrobiłem tak jak tutaj https://www.izolacje.com.pl/produkt/hydroizolacje-balkonow-i-tarasow/200618,system-sopro-do-uszczelniania-balkonow-i-tarasow. 10 lat i nic się nie dzieje. Na jednym kafelku jest ledwo widoczna rysa, ale na ganku który jest pod balkonem w tym miejscu jest plafon z oświetleniem (zwykłe żarówki).

Opublikowano

Na zdjęciach widać gdzie są odpływy. W obu narożnikach są kratki.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dokładnie, kratki są drożne. Były uszkodzone fugi i tam ciekło, 

Dałem silikon tam gdzie była uszkodzona fuga ale chyba to wszystko wywalę i dam nowa fugę, albo silikon wszędzie

Opublikowano

Daj zwykłą fugę, a nie partyzantkę z silikonem będziesz robił. Jak dobrze położysz i płytki sie trzymają podłoża, to będzie ok.

Opublikowano

Podłączę się do tematu.
Brygada wymieniła okna, drzwi balkonowe. Po ostatnich ulewach zauważyłem, że do wewnątrz pokoju przedostaje się wilgoć, spod progów. Jeśli to się będzie powtarzać, zniszczy podłogę (drewno). Czy można jakoś temu zaradzić ?

Opublikowano

Pytanie czy ekipa połączyła starą hydroizolację z nowym oknem?

Opublikowano

Dziękuję kol. @piastun, tak powinno być, ale teraz to już wolałbym zrobić sam. 
Pod progiem drzwi balkonowych wypełnienie pianką. Na zewnątrz jest cokolik z płytek. Od wewnątrz nałożona warstwa tynku, gipsu i pomalowane farbą. 

Opublikowano

Tak to powinno wyglądać:

Schowek01hy.gif

Na tym przekroju pod oknem jest zamontowany parapet, ale jeśli go nie ma hydroizolacja powinna dochodzić do ramy okna i powinna być wprowadzona w nacięcie w które normalnie wsuwa się parapet. 

• Przydało się 1
Opublikowano

Tutaj problem nie jest wykonanie balkonu, tylko wymiana drzwi. Jeżeli była jakaś izolacja wodna to na 100% została podczas wymiany przerwana i woda pod drzwiami przez piankę się przedostaje. Trzeba dokładnie obejrzeć ten zewnętrzny cokół pod drzwiami czy nie ma gdzieś przerw. Problem polega też na tym, że woda może się dostawać przez dylatację od strony ściany.

Ekipa co instalowała drzwi powinna hydroizolację odtworzyć. Jeżeli chcesz zrobić sam to są do tego specjalne masy jak np dsf523 z sopro. Taśmy raczej nie wkleisz, ale może uda ci się zrobić dobrą warstwę z tej masy uszczelniającej (albo podobnej innej firmy). Tę podałem, bo na balkonie sam jej używałem (jak i całego systemu Sopro). Być może ten cokół trzeba będzie rozebrać, żeby dostać się do tej pianki i ramy drzwi.

• Przydało się 1
Opublikowano

Balkon nie zacieka. Jest warstwa samowulkanizującej „coś tam” – jak wykładzina. Jedynie pod drzwiami. Miałem zamiar usunąć tę piankę spod progu i „coś” dać w zamian. Nie wiedziałem czym to wypełnić, więc wstrzymałem się z robótką. Dziękuję za podpowiedź.

Opublikowano

Zobacz to. To co prawda łazienka, ale na podłogę daje coś podobnego, tylko od Knaufa. Podobnie będzie na balkonie.

Opublikowano

Tak naprawdę czasami nad nieosłoniętym balkonem,oprócz hydroizolacji,warto dać daszek,najczęściej wyjdzie najtaniej w perspektywie czasu...

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dziękuję bardzo. Obejrzałem filmik. Przypuszczam, że prezentowana tam zaprawa będzie odpowiednia.
Wiem już czego szukać.

Daszki są i się sprawdzają, choć niektórzy je likwidują, przy okazji ocieplenia ścian. Jestem zdania, iż autorzy projektu kierowali się szerszą wiedzą („Projekt dla Podhala – Wariant I”). One nie tylko chronią od deszczu i śniegu, lecz także dają cień na okna, w okresie letnim. W zimie jest niżej słońce, więc nie „zabierają” cennego światła. To było dobre rozwiązanie i zachowałem je, nie będę likwidował.
Wspomnianym wyżej problemem, były długotrwałe deszcze i mocny wiatr. Zdarza się to kilka razy w roku.

Opublikowano

Kiedyś czymś takim ojciec wysmarował schody wejściowym (zewnętrzne) . Po kilku latach płytki zaczęły same odpadać wraz z tą warstwa hydroizolacyjna. Jedynie fuga je trzymała. Wewnątrz domu nic się nie dzieje a też było czymś takim smarowane.

Opublikowano

U mnie na balkonie już wiele, wiele lat są i żaden nie odpadł. Jeżeli twój ojciec nie oczyścił dobrze podłoża i nie zagruntował, to taki efekt może być. Trzeba utworzyć warstwę szczepną z istniejącym podłożem np. sopro HE449