Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z kotłem Defro eko lux 9kw a mianowicie dzisiaj otwierajaąc drzwiczki od kotła było duzo dymu do tego caly piec czarny i osmolony, popielnik wczoraj opróżniałem a dzisiaj pełny wegla niespalonego,w czesniej wszystko było ok palę w Pid w trybie letnim.Robiłem test nadmuchu było ok, test łozyżysk wyskoczyło że niespełniony ktoś wie co z tym zrobić? Z góry dziękuję

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 17.06.2021 o 16:11, karol255 napisał:

Robiłem test nadmuchu było ok, test łozyżysk wyskoczyło że niespełniony

Olać.

Nie wiem jak programista za pomocą przycisku na panelu chce sprawdzać łożyska, ale powinni to opatentować i sprzedawać ? Takie cuś przydałoby się we wszystkich profesjonalnych instalacjach przemysłowych… (ironia)

Opublikowano

Bardzo prosto - mierzy się czas spadku obrotów o zadaną wartość. W automatyce też często stosowana metoda pomiaru wybiegu. W pzeciwieństwie do pomiaru drgań nie potrzebujesz częstości drgań własnych łożysk. Ze względu na charakter zużycia łożysk w takiej dmuchawie (czyli zanieczyszczenie i zacieranie, a nie zmęczenie materiału (pitting) - nic lepszego nie potrzeba. 

Opublikowano

Nigdzie tego nie spotkałem w przeciwieństwie do pomiarów częstotliwości drgan co również nie jest proste.

Opublikowano

Przykładowo system FAG działa fatalnie, te ich Smart Check są tak niedokładne, że praktycznie w skrzyni z kilkowa wałami są bezużyteczne. SKF działa lepiej, ale wszystkie składowe częstości drgań własnych trzeba powpisywać do systemu i wszystkie łożyska muszą być SKF. Pomocne są analizy olejów, widzisz problemy. Natomiast przy wentylatorach, pompach próżniowych itp. o ile jest enkoder na wale, nie ma nic lepszego od pomiaru wybiegu. 

Opublikowano

Nie oceniam bo nie znam, nie spotkałem się.

Mam wątpliwości czy pomiar wybiegu jest odzwierciedleniem stanu łożysk. W tym przypadku (zatarcie) to już dawno obciążenie i temperatura wzrośnie poza dopuszczalna. Ale… skoro znasz i działa to ok.