Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Przymierzam się do budowy domu i nie mam pojęcia jakie wybrać źródło ogrzewania domu i wody użytkowej.Przedstawię co mniej więcej będzie.

Dom budowany parterowy 113m2 pow użytkowej:

Ytonga ENERGO 36,5-ściana jednowarstwowa + tynk akrylowy

Fundament 15cm styropianu

Dach 30cm wełny

Okna 3 szybowe

Ogrzewanie podłogowe+jeden grzejnik w łazience+3 grzejniki ( po 1 na pokój) w pokojach+1 grzejnik podłogowy w salonie przy drzwiach tarasowych.

Na początku zamierzałem jeden z pokoi poświecić na kotłownie w której stał by piec Kostrzewa SDS Ceramik 200.

Ale stwierdziłem że ceny węgla i drzewa z roku na rok są coraz wyższe a w dodatku żeby łatwo było je dostać w dobrym gatunku jest ciężko.

Wiec teraz planuje w pomieszczeniu gospodarczym zainstalować Kocioł kondensacyjny-tylko nie wiem jakiej marki a mam na oku kilka jak :Wolf , Vaillant , De Dietrich.

Ponieważ nie mam możliwości korzystania z gazu ziemnego więc będę zmuszony ogrzewać gazem płynnym.

Jakiej mocy dobrać kocioł do takiego domu?

Czy warto zainwestować za zestaw kocił kondensacyjny+kominek z płaszczem wodnym+zasobnik 300 L +solar ?

Podobną instalacje jak przedstawia jedna z firm:

http://makroterm.pl/pakiety,promocyjne,200...tegratorem.html

http://makroterm.pl/

Czy przy takim zestawie jak będę palił kominkiem to kocioł wyłącza się?

Czy rachunki za gaz w takim układzie będą wysokie?

Jaki kocił kondensacyjni i o jakiej mocy?

Ewentualnie co sądzicie na temat takiego systemu ogrzewania -wady zalety?

Czy ktoś posiada taki zestaw i może pochwalić się o jego sprawności i oszczędności na gazie jakie uzyskał w tej konfiguracji?

Prosił bym o jakieś konkretne i poważne odpowiedzi

Pozdrawiam

Opublikowano

domek masz {w planach} prawie pasywny ja mam podobnie i powiem tak kiedys przed dociepleniem palilem na okraglo a teraz po ociepleniu upal ze nie idzie wyrobic :angry: na dzien dzisiejszy pale ze2-3 h na dobe i trzeba okna otwierac zima pale 2-3 h rano i wieczorem powiem tak miales na tyle kasy to i teraz pomysl nad pompa ciepla albo panela sloneczne + jakis kominek bo z cenami opalu ostatnio mozna zwariowac a mowie ci ze bedzie gora tez ma 15-17 cm styr bez ocieplenia dachu aty masz welne na dachu :D lepiej zainwestuj w nowa technologie a dodatkowo tani kominek w razie awari i daj se spokuj kotlami czy zbiornikami i nnym badziewiem pomysl i nizaluj kasy 1 na termos 2 na nowe technologie jakies doplaty sie zalapiesz tak ze moze sie oplacac AMEN

Opublikowano

Nie chce żadnych pomp ciepła unikam tego badziewa.Chciałbym tylko sie dowiedzieć czy taka instalacja jaką oferuje Makroterm-czyli kominek z płaszczem wodnym+kocioł kondensacyjny+zasobnik 300 L +solar ma rację bytu i czy ktoś taki system użytkuje i jakie z tego tytułu ma korzyści.

A i mam jeszcze jedno pytanie ile w dobrze ocieplonym domu do 120m2 zużyje nam na dobe gazu w m3 piec kondensacyjny?

Opublikowano
Witam serdecznie

Przymierzam się do budowy domu i nie mam pojęcia jakie wybrać źródło ogrzewania domu i wody użytkowej.Przedstawię co mniej więcej będzie.

....

Witam,

Przede wszystkim rozważ, do jakiego paliwa lub opału masz dobry dostęp i czy zamierzasz wydzielić osobny budynek lub pomieszczenie pod kotłownię. Zastanów się też, jaki nakład pracy (i zabrudzenia) zaakceptujesz, aby ograniczyć koszty ogrzania domu i ciepłej wody - koszty ogrzewania są w odwrotnej proporcji do komfortu!

A propozycja pompy ciepła jest jak najbardziej sensowna, wysoki komfort i niskie koszty eksploatacji, tylko inwestycja kosztuje wyraźnie więcej. Dobra rada: warto wykonać sobie rachunek kosztów w horyzoncie np 10 lat, uwzględnij coroczne wzrosty kosztów opału w granicach 5-10%, wnioski bedą bardzo interesujace. Pozdrawiam. ;)