pit010 Opublikowano 24 Marca 2021 #1 Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) Witam wszystkich, Od kilku dni użytkuje termet integra 2 plus 20kw. Zastanawia mnie kilka spraw. 1. Czy pompa powinna cały czas chodzić z maksymalną mocą Pr 99 przy Fr 00? 2. Dlaczego pomimo nastawy temperatury na 28*C wyświetlacz pokazuje 31*C a powrót 28*C? 3. Na rotometrach przepływy zazwyczaj są na poziomie 1,5 - 2 l/min, czasem jednak same z siebie spadną na 1l/min. Podłoga (w całości) grzeje równo, temperatura w pomieszczeniach 23*C. Pętle max 90m x 10szt. Ciśnienie 1.1 bar. Gaz z butli propan. Brak automatyki, zaworu mieszającego, sprzęgła, pogodówki czy sterownika pokojowego. Post wyglada trochę jak szukanie dziury w całym ale ta pompa mnie męczy Edytowane 24 Marca 2021 przez pit010 Cytuj
Dawid555 Opublikowano 24 Marca 2021 #2 Opublikowano 24 Marca 2021 Pewnie pompa sobie moduluje moc w zaleznosci od temperatury. Moze idzie ja ustawic w ustawieniach na sztywno. Cytuj
Ksieciunio Opublikowano 7 Kwietnia 2021 #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Oczywiście że pompę można ustawić na sztywno. Poszukaj w instrukcji odpowiedniego parametru. Cytuj
swampshark Opublikowano 14 Kwietnia 2021 #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Wg mnie odbiór ciepła jest mniejsza niż moc generowana przez piec, temperatura w piecu wzrasta powyżej zadanej i sterownik zwiększa wydatek pompy, żeby go schłodzić. U mnie tak jest jak termostaty w grzejnikach się pozamykają i zostaje tylko jeden otwarty to nie ma odbioru ciepła i pompa zaczyna gonić wodę przez sprzęgło z maksymalnym wydatkiem Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez swampshark Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi