Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępie przepraszam za moj brak wiedzy w dziedzinie CO ;) i prosze o wyrozumiałość..

Mianowicie w nowo założonej  instalacji od samego poczatku jest problem z ogrzewaniem dwuch podług ( wc na dole oraz łazieķa na pierwszym piętrze).

Moja nowa instalacja sklada sie z pieca na pellet LAZAR SF 22kw + zasobnik na ciepła wode z cyrkulacją. Piec zasila 4 piony , jednak problem jest na pionie na jakim podłączona jest podłogówka. Wszystko inne śmiga aż miło .. 

Pion jaki zasila podłogę  ma wpiety w siebie dwa grzejniki panelowe jakie grzeją właściwie, oraz dwie drabinki jakie też  działają.  Podłogą sterują zawory RTL jakie są ustawione na 50 st ( max)  wtedy podłoga na dole w wc grzeje coś... natomiast podłoga na górze w łazience  próbuję  coś grzać  ale tylko początkowe części  rurek ... 

Wszystkimi pionami steruje jedna pompa i zawór 4d - powroty z pionów są ciepłe więc dlaczego podłogi nie grzeja ? 

Opublikowano

Ponieważ woda płynie tam gdzie ma lżej,czyli przez grzejniki. Te dwie podłogówki to jaką mają powierzchnię,jak długie są pętle,czyli jakiej długości są w nich rurki? Narysuj schemat jak to masz podłączone. Możesz też wrzucić zdjęcia instalacji.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
8 godzin temu, Popcorn1 napisał:

Ponieważ woda płynie tam gdzie ma lżej,czyli przez grzejniki. Te dwie podłogówki to jaką mają powierzchnię,jak długie są pętle,czyli jakiej długości są w nich rurki? Narysuj schemat jak to masz podłączone. Możesz też wrzucić zdjęcia instalacji.

Z głównego pionu wychodzącego z pieca doczepiony jest pion na łazięki,  w tym pionie rury ida do podlogówki na 1 piętrze a po drodze równolegle podpiete sa:  piwnica -1 kaloryfer panelowy, wc na dole - podłogówka okolo 25m rurki oraz drabinka i grzejnik panelowy na półpoetrze, na 1 pietrze podłogówka ma z 60m rury oraz jedna drabinę.. zdjecia instalacji w plikach ?

Moim zdaniem na ten pion powinny byc wpięte same podłogi i osobna pompa , prawda?

20201208_133301.jpg

20201204_131919.jpg

20201208_133312.jpg

20201202_184717.jpg

20201202_150336.jpg

20201202_150340.jpg

Po przerobieniu pionu, instalacji kolo pieca  wyglada to tak:

20210323_211750.jpg

Opublikowano

Tak jak piszesz najlepiej by było jakby była osobna pompa i zawór sterujący temperaturą na podłogówkę. Tu masz schemat jak to mniej więcej powinno wyglądać.f92c362e95fc67e230abac7dd5bfe90c.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Kilka razy juz przerabiałem takie instalacjie gdzie ktoś dorobil sobie podlogowke do starej gruborurowej  instalacji i się zastanawia co jest czemu podloga nie grzeje a odpowiedz  jest prosta woda nie jest głupia i płynie gdzie ma lżej i zawsze trzeba przy takiej przeróbce dołożyć  pompkę ja dawałem np. wilo do cwu 5w i zawor termostatyczny 1/2cala bo na rtlu jak się zamknie obieg to pompa nie ma gdzie pchać. 

Chyba ze pętla bardzo krótka  to pójdzie na jednej pompie z kotla.

Edytowane przez romano78
Opublikowano (edytowane)

nie no spoko, tylko to nowa instalacja w całości założona przez fachową firmę -  a może właśnie nie tak fachową 

firma dołożyła dodatkową pompę na obieg podłogówki ( pompa 10w na wyjściu ) - są efekty ale i tak podłoga o dłuższej powierzchni grzania nie rozgrzewa się równomiernie na całej długości ...   czy przyczyną teraz może być fakt że w tym samym pionie podpięte są dwa grzejniki panelowe ?   i dwie drabinki ? ( w zasadzie zakręcając je moto to  w prosty sposób sprawdzić tak ?) 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Wez narysuj schemat jak to wszystko pospinane podlogowka na rozdzielaczu i rozdzielacz podpięty pod ten pion.?

Wogole żeby takie coś działało tak jak trzeba to,: od pionu idzie rura .zawor trojdrozny pompa i za pompa te dwie petle czy to na rozdzielaczu czy na trójnikach ale z możliwością regulacji choćby przez zwykly zawor grzejnikowy na imbulsa aby była możliwość ewentualnie zdławić bardzo krotka petle.

Edytowane przez romano78
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podłączenie  wyglada tak;

16177028526144166105126750103908.jpg

Dodam jeszcze ze fachowcy dołożyli pompe na wyjściu z pionu na jakim jest ogrzewanie podłogowe.  Roznice w grzaniu czuje , jednak górna część  podlogi nie grzeje dalej .... 

Zrobilem test i na całym pionie zakręciłem wszystko po za podloga jaka nie grzeje .. na powrocie za pompa od razu czuć  zimny powrót.  Przez okolo 12h nic sie nie zmienilo ... a podloga nie grzeje właściwie ( tylko w niektórych miejscach  czuć tęperaturę- początkowe metry rury ).

Fachowcy sprawdzili przepływ... odpowietrzyli ... ale i to nie pomaga ... 

Co w takim razie  moze byc problemem ?

Zawór 4ro drożny ? Czy moze warto założyć listwę do ogrzewania podłogowego i bezpośrednie podpięcie pod nia  niezależnych  obiegów ? 

Opublikowano (edytowane)

Mi jakoś ta pompa która dolozyli i jeszcze na powrocie nie pasuje tam ja bym dał na zasilaniu i za zaworem czterodrogowym .

Skoro wszystko zakręciłeś na tym pionie a podlogi nadal nie grzeja to;

1Cos blokuje przeplyw sciag glowice z RTL.

2podloga nadal zapowietrzona

3rtl na zasilaniu nie na powrocie (tez takie widziałem.)

Edytowane przez romano78
Opublikowano

I tak kolego jest...  na zasilaniu za zaworem plus ta druga pompa na powrocie z pionu 

20210405_145738.jpg

Opublikowano (edytowane)

4)patrząc na te cienkie rurki pompa cyrkulacyjna cwu jest za slaba ta na powrocie. Chociaż prawidłowe umieszczenie tej pompki to moim zdaniem na zasilaniu i wpieta tam gdzie filtr pod główna pompka co

A najlepiej to wymontuj ja z tamtad i zaloz   bezpośrednio na podlogowce,kup drugą i na drugiej to samo to ze RTL się zamknie i nie będzie pompa miała obiegu bym juz olal raczej nic pompce się nie stanie zwłaszcza tej do cwu.

Edytowane przez romano78
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

temat rozwiązany -  uszkodzony zawór RTL na wejściu  a dodatkowo pociągnęli mi dodatkowy pion do tej podłogi i "wyśrednicowali " rury - PODŁOGA GRZEJE wg chciejstwa :)