Robson883 Opublikowano 21 Marca 2021 #1 Opublikowano 21 Marca 2021 Witam. Zamierzam wymienić stary piec na piec Ogniwo Eko Plus + 10kW, który właśnie zakupiłem. Wstępnie zaprojektowałem przebudowę instalacji CO oraz CWU. Instalacje CO posiada dwa rozdzielacze, pierwszy rozdzielacz obsługuje 10 grzejników panelowych, natomiast drugi rozdzielacz obsługuje 3 sektory ogrzewania podłogowego. Instalację CWU stanowi bojler pionowy dwupłaszczowy 140 l. W załączeniu udostępniam rysunek jak zamierzam to wszystko połączyć ze sobą, bardzo proszę o opinie, czy to będzie chodziło i współgrało ze sobą. Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc Cytuj
romano78 Opublikowano 21 Marca 2021 #2 Opublikowano 21 Marca 2021 Bojler wpiąć przed zaworem czterodrożnym wywalić zawor różnicowy na obiegu cwu i podlogowce. Cytuj
Robson883 Opublikowano 21 Marca 2021 Autor #3 Opublikowano 21 Marca 2021 Dziękuje za podpowiedź. zawory różnicowe zbędne są w tych miejscach ? Myślałem, że wszędzie się je montuje, na wypadek uszkodzenia pompy, żeby mógł być grawitacyjny obieg wody Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 21 Marca 2021 #4 Opublikowano 21 Marca 2021 Tu masz schemat pogladowy jak to mniej więcej ma wyglądać. Nie kombinuj i zrób zgodnie ze sztuką. Zamiast grawitacji zastosuj taki UPS: https://allegro.pl/oferta/zasilacz-awaryjny-ups-pieca-pompy-sin-800w-100ah-9655289248 Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj
sambor Opublikowano 21 Marca 2021 #5 Opublikowano 21 Marca 2021 48 minut temu, Robson883 napisał: . zawory różnicowe zbędne są w tych miejscach ? Myślałem, że wszędzie się je montuje, na wypadek uszkodzenia pompy, żeby mógł być grawitacyjny obieg wody Grawitacyjnie woda lepiej zasuwa przez pompę niż przez zawór różnicowy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi