Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ustawienie Zaworu 4d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Mam zawór 4d firmy ESBE VRG 140 - podłączony tak jak na załączonym foto.... wg mnie źle podłączony bo nie zgadza się z tym jak napisali w tej : Instrukcji obsługi i dokumentacją

Nie zgadzają się na pewno te oznaczenia...

Mam teraz takie pytanie - skąd mam się dowiedzieć w jakiej pozycji jest obecnie zawór ?

W dokumentacji napisali tylko że pozycję da się ustawić patrząc na płaską górną część wrzeciona...

Ustawiłem to wrzeciono na dół jak na rysunku z instrukcji i teraz nie wiem jak ustawić podziałkę.

Czy ten zawór ma się regulować kręcąc w prawo czy w lewo - czy tylko w jedną stronę....?

Wczoraj w kotłowni przeżyłem szok - coś bulgotało strasznie w rurach - koło pompy i na piecu zrobiło się nagle z zadanych 58st. 79st.

Normalnie jestem bezradny - może mi ktoś dać wskazówki jak to ustrojstwo ustawić żeby było dobrze...

Pozdrawiam serdecznie i błagam o wskazówki.

post-7416-1254390779_thumb.png

Opublikowano

obróć tarczę skali o jeden zgodnie z ruchem wskazówek zegara i będzie wszystko ok. Skala i przesłona jest obrotowa.

Wtedy lewe położenie minimalny przepływ prawe położenie maksymalny przepływ (patrząc na skalę od grubszej do najcieńszej w/g instrukcji). Płaska strona górnej części wrzeciona wskazuje pozycję zawieradła zaworu

Opublikowano
  • Autor

No właśnie problem jest w tym że nie potrafię sobie wyobrazić jak ustawione jest to zwierciadło...

Nadmienię tylko że w chwili obecnej po zdjęciu tego pokrętła i skali ustawiłem to wrzeciono płaską częścią na dół (prostopadle do tego półokrągłego znaczka oznaczającego w moim przypadku powrót do kotła).

Jak w takim razie teraz ustawione jest zwierciadło zaworu?

Może powinienem tą płaską stronę wrzeciona ustawić prostopadle do znaczka "kółeczko" oznaczającego w moim przypadku zasilenie instalacji CO...

Normalnie to wrzeciono kręci się w koło i nie znam bazowego ustawienia....

Tragedia :-)

Pozdrawiam serdecznie

P.S>

Załączam rysunek jak ustawiłem:

post-7416-1254399885_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj, to pokrętło można założyć co 90 st więc jak masz tak jak na zdjęciu to zwierciadło masz w pionie lub w poziomie , wiec zdejmij skalę i załóż pokętło tak jak masz na zdjęciu i przekręć o 45 st w prawo i zobaczysz wtedy która srtona się nagrzewa są dwie możliwości zasilanie z pieca płynie tylko w kierunku zasilania do grzejników i druga możliwość zasilanie z pieca płynie tylko do powrotu kotła , wtedy określisz sobie położenie zwierciadła i będziesz wiedział jak ustawić skalę .pozdrawiam tomek

Opublikowano
No właśnie problem jest w tym że nie potrafię sobie wyobrazić jak ustawione jest to zwierciadło...

Nadmienię tylko że w chwili obecnej po zdjęciu tego pokrętła i skali ustawiłem to wrzeciono płaską częścią na dół (prostopadle do tego półokrągłego znaczka oznaczającego w moim przypadku powrót do kotła).

Jak w takim razie teraz ustawione jest zwierciadło zaworu?

Może powinienem tą płaską stronę wrzeciona ustawić prostopadle do znaczka "kółeczko" oznaczającego w moim przypadku zasilenie instalacji CO...

Normalnie to wrzeciono kręci się w koło i nie znam bazowego ustawienia....

Tragedia :-)

Pozdrawiam serdecznie

P.S>

Załączam rysunek jak ustawiłem:

Jak odpowiadałem wcześniej to nie było tego rysunku , jak płaską cześcią w dół to na bank zwierciadło masz pionowo

Opublikowano
  • Autor

Czyli w tym wypadku zdejmuje pokrętło i skale przesuwam o 45st. w prawo i powinno być dobrze ?

W takim ustawieniu tym płaskim na dół i z tak założoną skalą jak mam obecnie , jak przekręcam na maxa w lewo to woda leci z kotła do kotła....

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Grzeję już tak od 17:30 i narazie jakby wszystko okej.

Temp. na powrocie 35st. na grzejniki idzie 38 - na piecu 57st.

Nie wiem czy to prawidłowo ale co jakiś czas temp spada do 50 po czym znowu dochodzi do 57 - 61 i znowu spada do 50...

Pozdrawiam i dziękuję

Opublikowano

Rozumiem, że spada temperatura na kotle? - jeśli tak to wszystko w jak najlepszym porządku. Masz ustawioną temp. na kotle 57 w trakcie pracy CO wychładza się i dobija do zadanej temp...... i tak w koło.

Jaki masz kocioł?

Opublikowano

a z tym wrzecionem - to zależy od modelu - u mnie była to płaska blaszka np. w kształcie litery "I" - która blokowała stosowne przepływy. Nie przejmuj się na początku wydaje się to nie logiczne, ale po chwili zastanowienia - banalnie proste urządzenie

Opublikowano

sorki

Opublikowano
  • Autor

No więc po nocy wszystko wygląda na okej...

Przestało bulgotać - tylko w łazience drabinka wydaje jakieś dźwięki - słychać wpływającą wodę - mimo odpowietrzenia - poza tym wszystko okej.

Dziękuje więc bardzo za pomoc.

P.S.

Do JArekLub - Kocioł mam Per Eko KSR 17Kw

Pozdrawiam serdecznie

• 5 tygodni później...
Opublikowano
  • Autor

Witam serdecznie

Chciałem ponownie poruszyć problem z zaworem 4d - wg mnie na bank jest coś źle zamontowane.

Chodzi o to że ten zawór działa nie logicznie. Jak go skręce tak żeby mniej szło na grzejniki a więcej na powrót to przy temp. zadanej na kotle 57st na grzejniki idzie 40st a na powrót 35st.

Jak zawór ustawie w pozycji środkowej to na grzejniki troszkę ponad 40 a na powrót 40st...

O co może tutaj chodzić - czyżby to co w jednym z nowych tematów ?.. - brak dodatkowej pompy na powrocie żeby wspomóc pracę zaworu 4d ??

P.S>

Jak ustawie zawór 4d minimalnie na grzejniki a max na powrót to w rurach bulgocze jakby skądś dostawało się powietrze...

Pozdrawiam i proszę o pomoc