Skocz do zawartości
IGNOROWANY

opinie o kotłach. Daspell, slimko, SaS, RED

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Będę wymieniał kocioł na pelletowy. Był instalator obejrzał kotłownie i zaproponował:

Kocioł Heiztechnik DasPell GL - 12 lub 15kW + sprzęgło hydrauliczne, ze 4 pompy, a jakie zawory to nie wiem. Jak ustalę schemat to wrzucę na forum o opinię kolegów.

Co myślicie o tym kotle? Ja myślałem o małych typu RED selecta albo RED ON od Heiztechnik bo mała kotłownia. Ten GL jak wstawię to bez demontażu zasobnika nie wejdę za kocioł.

W moich rozważaniach to jeszcze myślę o Slimko albo coś od SASa (miejscowy producent).

Te kotły strasznie się różnią. Wymienniki pionowe/poziome,  jedne mają dużą pojemność wody drugie małą.

Namieszał mi bardziej niż całe forum.

Proszę o opinię, Dziękuję

Opublikowano
Godzinę temu, Paweł1979 napisał:

Jeżeli Heiztechnik to ONE cenowo wyjdzie podobnie a zapomnisz o bieganiu do kotłowni i ustawiany i przestawiany parametrów pracy palnika.Minusem może być mały zasobnik.

Czym ht one jest lepszy od ht daspell gl?

Opublikowano
15 minut temu, KubaKielce napisał:

Czym ht one jest lepszy od ht daspell gl?

Kocioł ht one wymiennik pionowy jak wszystkie kotły włoskie , wentylator wyciągowy,sonda lambda w standardzie ,trzy pompy co., zawór trzy drogowy .

Opublikowano

HT One cenowo to wyjdzie jedynie podobnie do Red Selecta.

Opublikowano

Ok może i wyjdzie podobnie do reda. Oco  chodzi z tym upomnieniem panie eliks co dostałem.

Panie eliks oco chodzi z tym upomnieniem od info ogrzewanie, proszę o wyjaśnienie będę bardzo wdzięczny.

Opublikowano

Chodzi o to, żebyś nie cytował poprzedniej wypowiedzi bo nie ma takiej potrzeby.