KubaKielce Opublikowano 28 Lutego 2021 #1 Opublikowano 28 Lutego 2021 Witam. Będę wymieniał kocioł na pelletowy. Był instalator obejrzał kotłownie i zaproponował: Kocioł Heiztechnik DasPell GL - 12 lub 15kW + sprzęgło hydrauliczne, ze 4 pompy, a jakie zawory to nie wiem. Jak ustalę schemat to wrzucę na forum o opinię kolegów. Co myślicie o tym kotle? Ja myślałem o małych typu RED selecta albo RED ON od Heiztechnik bo mała kotłownia. Ten GL jak wstawię to bez demontażu zasobnika nie wejdę za kocioł. W moich rozważaniach to jeszcze myślę o Slimko albo coś od SASa (miejscowy producent). Te kotły strasznie się różnią. Wymienniki pionowe/poziome, jedne mają dużą pojemność wody drugie małą. Namieszał mi bardziej niż całe forum. Proszę o opinię, Dziękuję Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 28 Lutego 2021 #2 Opublikowano 28 Lutego 2021 Jeżeli Heiztechnik to ONE cenowo wyjdzie podobnie a zapomnisz o bieganiu do kotłowni i ustawiany i przestawiany parametrów pracy palnika.Minusem może być mały zasobnik. Cytuj
KubaKielce Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor #3 Opublikowano 28 Lutego 2021 Godzinę temu, Paweł1979 napisał: Jeżeli Heiztechnik to ONE cenowo wyjdzie podobnie a zapomnisz o bieganiu do kotłowni i ustawiany i przestawiany parametrów pracy palnika.Minusem może być mały zasobnik. Czym ht one jest lepszy od ht daspell gl? Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 28 Lutego 2021 #4 Opublikowano 28 Lutego 2021 15 minut temu, KubaKielce napisał: Czym ht one jest lepszy od ht daspell gl? Kocioł ht one wymiennik pionowy jak wszystkie kotły włoskie , wentylator wyciągowy,sonda lambda w standardzie ,trzy pompy co., zawór trzy drogowy . Cytuj
eliks Opublikowano 28 Lutego 2021 #5 Opublikowano 28 Lutego 2021 HT One cenowo to wyjdzie jedynie podobnie do Red Selecta. Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 28 Lutego 2021 #6 Opublikowano 28 Lutego 2021 Ok może i wyjdzie podobnie do reda. Oco chodzi z tym upomnieniem panie eliks co dostałem. Panie eliks oco chodzi z tym upomnieniem od info ogrzewanie, proszę o wyjaśnienie będę bardzo wdzięczny. Cytuj
eliks Opublikowano 28 Lutego 2021 #7 Opublikowano 28 Lutego 2021 Chodzi o to, żebyś nie cytował poprzedniej wypowiedzi bo nie ma takiej potrzeby. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi