Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Jestem w trakcie wykonywania ogrzewania podłogowego , 2 rozdzielacze po 10 sekcji   zlokalizowane na parterze i piętrze , zasilone są rurą  PP  fi 32x4.4 (23.2mm) , przy pierwszym rozdzielaczu trójnik i odnoga do rozdzielacza na piętrze , długoś rur zasilających rozdzielacz to około 5m do pierwszego rozdzielacza , trójnik i 2,5m do drugiego . Łączna ilości pętli to 20  , powierzchnia podłóg 160m2 ( 30 garaz ) , odpadnie około 10m2 na szafy i zabudowy stałe , wyjdzie około 1400mb rury pex 16x2 o pojemności wodnej 140l 

Źródłem ciepła będzie pompa Vaillant Unitower split vwl 75 split , z wbudowanym zasobnikiem CWU , pompę będzie instalował   sprzedawca pompy , instalacja OP jest po mojej stronie 

Pytanie mam jedno czy te 2 rozdzielacze obsługujące 20 petli , 1400mb rur mogą być podłączone bezpośrednio do pompy ciepła , czy lepiej będzie dać bufor ?

Jeśli  należy dać bufor to jak go wpiąć szeregowo czy równolegle w instalację , jakiej pojemności , ewentualnie jakie są inne możliwości ?

Budynek jest wybudowany z porotherma ,  25cm + 15 styro , dach pełne deskowanie , wełna 2x15 cm ,   chudziak parter 12cm styro grafit 0,031 , pietro styro 5cm , fundamęty 10cm XPS, garaż odizolowany od czesci mieszkalnej sciany i sufit 10cm styro grafit , okna 3 szyby ciepły montaż 

Opublikowano

przy markowej pompie tak mozna by zrobić ,natomiast widzę bład w istalacjji 32 mm i 20 petli to może być problem

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz .  Pompa zostanie zmieniona i pójdzie ten zestaw https://allegro.pl/oferta/vwl105-5as-vwl128-5is-vrc700-vpsr100arothermsplit-9818214469 

Rura 32x4x4 czyli prawie cal w środku 23.2 myślisz że może być problem , rozdzielacze zawory , wyjście z bufora wszystko jest calowe 

U sąsiada jest podłączone na pex 25 , również 20 pętli i jakoś to grzeje , u kolegi 2 rozdzielacze po 11 petli na pex 32 prosto z pompy i przepływy ma max 1,5l/min 

Cały czas zastanawiam się czy ten bufor  jest wart instalacji , według  wyliczeń z ciepłowłasciwe wychodzi tam pompa 10kW i według wyliczeń instalatora również , jutro mam dostać odp z Vaillant  odnośnie pompy obiegowej w tej PC .

Doczytałem że jeśli pompa jest dobrana  mocą  w punkt do zapotrzebowania budynku oraz jak ma duzy zakres modulacji mocy  to bufor zbędny ,  

Opublikowano

no tak ale ztą modulacja to tylko niewiele pomp potrafi

bufor to zbędny wydatek  ale nie zmam parametrów modulacji tego wynalazku co podałes w linku a nie mam sił analizować

Opublikowano

Będę miał odp z Vaillanta  jutro odnośnie modulacji , pompy obiegowej 

Czyli ogólnie nie instalowałbyś bufora do takiej instalacji

Opublikowano

Wiele zależy od możliwości (algorytmu) modulacji pompy ciepła. Bufor też nie rozwiązuje wszystkich problemów, za mały bufor = mały zład i będzie Ci schładzało instalację. Za duży bufor = za długa reakcja na modulację mocy pompy... i algorytm może wariować. Miałem podobnie po wpięciu bezpośrednio w podłogówkę.

Przerabiałem próbę bez bufora i działy się różne rzeczy. Po zamontowaniu bufora 60l (galmet ~500pln) problemy ustały - pompa 8kw.

Poza tym bufor (równolegle) pięknie separuje obiegi.