Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuje Waszej pomocy i porady. W moim domu rodzinnym do końca 2022 r muszę wymienić swój bezklasowy piec ( piec z podajnikiem na miał). Dom jest z lat 60-70,  dwupiętrowy ocieplony 10cm styropianu i ma nowe (2-3 letnie) okna 3 szybowe. Jest tam stara instalacja z grzejników żeliwnych i rurami w ścianach.  Na chwilę obecną dom jest nie zamieszkały, korzystam w sumie tylko z garaży które są przy domu. Garaż jest ogrzewany podłogówką z instalacji domowej około 40-50m2. Dom oceniam na powierzchnie 200-220m2 (parter to w sumie 3 średnie grzejniki gdyż więcej pomieszczeń gospodarczych). Dom lub któreś piętro mam w planach kiedyś wynająć. Pytanie zasadnicze do Was:

Czy do takiego układu mogę pomyśleć o kotle gazowym kondensacyjnym? Jak się ma piec gazowy do starych układów z dużą ilością wody? Jak z rachunkami na gazie z takimi układami może ktoś się spotkał? Doradźcie mi czy o gazie mogę zapomnieć czy zapomnieć do puki mam stary układ  czy jak? Czy np. na starym układzie gaz Cię zrujnuję a jak wymienisz na nowy układ co będzie ok? 

Z góry Wam dziękuję za sugestię i pomoc. 

Opublikowano (edytowane)

Jak najbardziej. Duży zład wody nie przeszkadza kotłowi kondensacyjnemu. Na spalanie nie ma to wpływu. Ważniejsza jest już moc grzejników żeby kondensat nie chodził np na temperaturach 60-70C, bo wtedy z kondensacji nici. No i pamiętaj że trzeba wypłukać i zamknąć instalację. Rachunki myśle 4000-4500zł.

Edytowane przez Jaco80
Opublikowano

Potwierdzam to co Kolega pisze.

Jeżeli przy mrozach jest ciepło w domu z temperaturą grzania 40 - 50*C to grzejniki powinny wystarczyć

A koszt grzania nie powinien odbiegać zbytnio od koszty groszku na zimę

• Zgadzam się 1
Opublikowano

A powiedzcie mi czy koszty ogrzewania małego układu a dużego znacznie się różnią od siebie?  Rozumiem to tak choć nie wiem czy dobrze że duży układ (dużo wody) będzie bardziej kosztowny przy pierwszym nagrzaniu a jeśli będzie cały czas pracował przy temperaturze około 40 st. i nie będzie wychłodzony to koszty będą podobne do małego układu czy jednak będą się od siebie znacznie różnić? Drugie pytanie jakie są minusy dużego układu w porównaniu z małym przy kotle kondensacyjnym?

Opublikowano

Narosło dużo mitów nt dużego zładu w starej instalacji naprzeciwko małej ilości wody w instalacji,to chyba zaczęło się jeszcze w l.90 tych. po prostu technologia poszła do przodu i nie dziwie się,że montowano i montuje się instalacje na cienkich rurkach i z mniejszą ilością wody.

Dużo ludzi jednak poszło w duże koszty,wymieniając sprawną i dobrze działającą instalację z grubymi rurami na miedż czy PP/pex w starszych domach. Może część kierowała się wrażeniami estetycznymi,wtedy ok,ale większość starych  instalacji schowana była w ścianach i pracowała i  pracuje niezawodnie.  Jeszcze dzisiaj spotykam się z opiniami poważnych skądinąd ludzi, twierdzących,że mniej wody w instalacji to same oszczędności,bo potrzeba mniej "węgla" do jej ogrzania.

Jeśli przyjdzie instalator,to zwykle powie tak: panie,tu trzeba wszystko zmienić, rurki,kaloryfery dostosować, wyliczyć, żeliwniaki nie będą działały dobrze,mam dostęp do dobrych i tanich płytowych, żeliwne są be, panie za dużo wody,pompka nie pociągnie,tak się nie da itp itd.  No niestety tak jest,chyba ze inwestor sam chce brnąć w te koszta, to już inna sprawa.

Opublikowano

Panstan podzielam twoją opinie. Mi na estetyce na tą chwile nie zależy. Bardziej patrzę na koszty i ich porównanie przy dwóch układach.  Piec "musze" wymienić bo jestem w Małopolsce ale instalacji już nie jeśli nie chcę. Wymiana instalacji będzie bardziej kosztowna i tak dla przykładu jak mam wymienić układ i dać np. 20 tyś a płacić za gaz 1 tyś zł mniej za sezon grzewczy to się bardzo długo zastanowię. 

Opublikowano (edytowane)

Kocioł kondensacyjny dla starej instalacji jest dobrym rozwiązaniem, gdyż instalacje takie są słabo izolowane a woda przy grzaniu kotłem kondensacyjnym będzie miała niższe temp niż przy grzaniu kotłem na paliwo stałe - czyli straty ciepła na przesyle będą mniejsze.

Jedyną wadą jest to że  na grzejnikach przy kondensacie powinny być głowice termostatyczne.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Wadą jest to że statystycznie biorąc w ponad 80% starych instalacji ich po prostu nie ma na grzejnikach.

A że stare zawory są często nietypowe to często jest problem z doborem odpowiednich zaworów nowej generacji przeznaczonych do głowic termostatycznych.

Aby utrzymywać zadane temperatury i powodować oszczędną pracę kotła gazowego głowice są niezbędne.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam pytanko do Was. Czy w tym moim starym układzie z grzejnikami żeliwnymi i rurami w ścianach jest sens wymienić same "rury" tzn. zasilanie i powrót który jest w ścianie dajemy nowy po zewnątrz ale zostawiamy stare grzejniki? Czy taka wymiana ma jakiś sens i da jakiś zysk czy to po prostu nic nie da?  

Opublikowano

Ja bym nie wymieniał - pod warunkiem że grzejniki są prawidłowo dobranie do domu

Opublikowano

Dom jest na razie nie zamieszkały i taką sugestie słyszałem żeby wymienić rury żeby nie grzać ścian niepotrzebnie jak wymienię piec na gazowy. Wiadomo że kiedyś cały układ musze wymienić ale teraz nie chce tego robić i dlatego zapytałem czy same rury coś dadzą? Myślę żeby kupić  kocił i zobaczyć jak to będzie pracowało na starym układzie a po pierwszej zimie zdecydować czy coś robić. Nie wiem czy nie lepiej robić albo całość albo nic?