Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

To mój pierwszy post na forum, ale już od dłuższego czasu przeglądam wiadomości.

Podczas remontu domku na wsi o niewielkiej powieżchni tj. 70m2, postanowiłem zmodernizować również ogrzewanie. Podczas zalewania nowych posadzek porozkładałem w nich zasilania grzejników(5sz), oraz pętle podłogówki(4szt), wszystko w PEX16. Zakupiłem już piec uniwersalny 15kW z sterownikiem nadmuchu i przygotowuję się do skompletowania reszty podzespołów.

Czy mogę prosic o ocenę ogólnej koncepcji schematu z załącznika. Dodam że ze względów finansowych instalację planuję wykonać sam, jednak do podłączenia, uruchomienia i sprawdzenia kotła zamieżam wezwać profesjonalistę.

post-9959-1253660313_thumb.jpg

Opublikowano
Witam!

To mój pierwszy post na forum, ale już od dłuższego czasu przeglądam wiadomości.

Podczas remontu domku na wsi o niewielkiej powieżchni tj. 70m2, postanowiłem zmodernizować również ogrzewanie. Podczas zalewania nowych posadzek porozkładałem w nich zasilania grzejników(5sz), oraz pętle podłogówki(4szt), wszystko w PEX16. Zakupiłem już piec uniwersalny 15kW z sterownikiem nadmuchu i przygotowuję się do skompletowania reszty podzespołów.

Czy mogę prosic o ocenę ogólnej koncepcji schematu z załącznika. Dodam że ze względów finansowych instalację planuję wykonać sam, jednak do podłączenia, uruchomienia i sprawdzenia kotła zamieżam wezwać profesjonalistę.

post-9959-1253660313_thumb.jpg

Radził bym zapoznać się z instrukcją montażu pompy.../pompa ładująca grzejniki i dalej../ objaw jaki może wystąpić to ..Głośna praca pompy../ :)

Radził bym zaopatrzyć się w awaryjne zasilanie pieca bo jedne przegrzanie pieca i instalacja do wymiany :angry:

Zmiana położenia pompy ładującej zasobnik C.W.U i można pominąć pompę układu grzejnikowego ,, :angry:

Opublikowano

Generalnie poprawnie. Co mógłbym poradzić z własnej strony to to żeby zasilanie i powrót podłogówki podłączyć przed zaworem 4-D ( podłogówka ma dużą bezwładność a tak szybciej dostanie ciepłą wodę ). Zawór różnicowy na pompie CO jest zbędny - grawitacji tu raczej nie będzie. Na zasilaniu bojlera zaw. różnicowy O.K. tylko pionowo ( tu grawitacja wskazana ) dodatkowo za pompą bojlera zawór zwrotny. Postaraj sie bojler powiesić przynajmniej 1m nad piecem - o ile to możliwe ze względu na tą grawitację. Proponuję bojler przynajmniej 120l płaszczowy ewentualnie z podwójną wężownicą bo ma większą moc i w razie czego będzie w stanie odebrać część mocy z pieca. Przy takim układzie konecznie zaopatrz się w awaryny zasilacz pompki CO z akumulatorem przynajmniej na 4-5 godz. Wtedy w razie zaniku prądu piec będzie dogasał a pompa go wystudzi. Jeżeli piec nie ma sterowania pompą bojlera to dobrze byłoby zaopatrzyć się w solarny sterownik do tej pompy bo nie pozwoli on na ucieczkę ciepła z bojlera i utrzyma zasilanie tej pompy gdy temp. pieca zacznie niebezpiecznie rosnąć.

• 15 lat później...
Opublikowano (edytowane)

Po 15 latach zajrzałem na forum coś napisać, bo czytałem oczywiście częściej, opisze jak instalacja się sprawowała.

Zdecydowałem się zrobić ją jako zamkniętą ze zbiornikiem 20l, woda z inhibitorem korozji. Posiadam UPS i generator, jednak nigdy nie doszło do sytuacji awaryjnej. Piec niezbyt renomowanej firmy przeżył te 15 lat woda jak kryształ, jednak wewnątrz rur ocynkowanych pojawiły się takie białe wykwity, do znacznego przesłonięcia jednak nie doszło.

Instalacja w większości wykonana z ocynku 5/4, tylko bezpośrednio od pieca 2", głównie jedna rura powrotu 1m idealnie za piecem, a nad piecem wymiennik CWU, to chyba dzięki temu taka grawitacja że woda grzeje się momentalnie, bez pompy - nigdy nie zainstalowana.

Fajnie się ten układ sprawował, z czasem tylko pompy wymieniłem na elektroniczne.

Aktualnie zainstalowałem dodatkowo używaną PC Haier 8kW monoblok, instalacja została uzupełniona 20l glikolu. 

Wpięcie jest głównie w podłogówkę, wszystko tak aby nie tracić możliwości grzania kopciuchem, niestety kotłownia jest tak mała że nie mogę zainstalować bufora, czy wymienić wymiennika CWU.

Grzanie CWU z wymiennikiem typu podkowa, jest raczej jako ciekawostka podłączone do PC, jeszcze nie do końca odpaliłem, może do 40 uda się podgrzać..., CWU głównie ogrzewa grzałka z PV 1kW, ze sterownikiem MPPT samoróbką, ładnie się to uzupełniało przez te lata.

Niewielki przepływ(pex16) chcę skierować również na grzejniki, ale to się jeszcze klaruje, chyba będzie trzeba to odcinać przy defrost, nie ma to w teorii zadania ogrzewać, może poza drabinką w łazience, ale po co zimne grzejniki mają wisieć...

Instalacja PC zrobiona budżetowo(pompa 4k, graty do podłączenia 3k), rury flexo 1"(uczciwe 25mm wewnątrz), piec jest 3 klasy, więc jego historia zakończy się z końcem 2026, ojciec użytkujący ten dom też już leciwy...

Ogrzewam do dzisiaj dopiero dwa miesiące, przy czym październik łagodny bo dni były słoneczne(~5kWh dziennie), jednak listopad to niemal całe dni koło 0(~25kWh dziennie), wymagał podniesienia temperatury do 32st na pompie. Te listopadowe dni niskiego zużycia, to konsekwencja przepalania w celu podgrzania wody, te szczytowe odpowiadają dniom z temperatura całodniowa koło 0.

Screenshot_2024-11-20-09-42-48-83_51725a65de50bc7853eb07931b07554c.thumb.jpg.f35f43761f38659d7f7efe82bab1eafc.jpg

Dam znać po sezonie jak to wyszło, bo dom pomimo małego metrażu - 70m2 ma tylko 6cm styropianu na ścianach więc o ile dla kopciucha to betka, to PC 8kW będzie co robić, szczególnie jak mrozy przyjdą. 

Pomijając wszystkie zawory odcinające filtry i inne pomniejsze elementy, schemat instalacji wygląda tak.

kotl2024.thumb.jpg.f31254a62860344bed70b7f807126173.jpg

Oraz zdjęcie jeszcze z roboczej wersji.

IMG20240823211009.thumb.jpg.6eb30ab18f99e74082ea869083967b17.jpg

Edytowane przez smiehoo