Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam kocioł Termet Integra II Plus 20 kW. Potrzebuje go podłączyć do C.O. Dom ok 110mkw, parterowy, całość podłogówka, rozdzielacz na 10 sekcji, długość pętli maksymalnie 80 m. Chciałbym zacząć od wygrzewania wylewki, a w tym przypadku na początek potrzebna będzie jak najniższa temperatura.

1. Jaką najniższą temperaturę można ustawić ? (w instrukcji w jednym miejscu napisane 40, dalej 25 więc już nie wiem)

2. Czy będę potrzebował układ mieszający z zewnętrzną pompą czy to co wbudowane w zupełności wystarczy?

3. Podłączenie chciałbym zrobić z miedzi, zasilanie i powrót 3/4" będzie dobrze?

4. Czy coś jeszcze oprócz filtrów i zaworów odcinających będzie potrzebne? Wszędzie widzę mega rozbudowane układy, a tu wychodzi mi kilka rurek..

5. Czy rozdzielacz mam dobrze zmontowany? W większości przypadków widzę rotametry na zasilaniu

6. Czy gniazdo elektryczne można umiejscowić pod kotłem?

IMG_20210104_213640.jpg

IMG_20210104_213700.jpg

Opublikowano (edytowane)

1)25st

2)Wbudowana wystarczy

3)Podłączenie rozdzielacza rurą CU28

4)Nie będzie

5)Gdzie masz zero na szklance rotametru na górze czy na dole?

6)Bezpieczniej na bocznej ścianie

Zamontuj czujnik zewnętrzny(najlepiej na płn.ścianie budynku) i steruj ogrzewaniem pogodowo (wg.krzywej grzewczej)

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

3. Nie wystarczy 22? Na wyjsciu z kotła jest 3/4 cala.

5. Zero jest na dole podziałki.

Czujniki i jakieś proste sterowanie dorzuce na wiosne bo wtedy będzie gaz. Teraz rozwiązanie tymczasowe z 2x33kg propan, żeby wygrzać przed płytkami i nie robić przy 4 stopniach ;) wszystkie te reduktory na dwie butle takie drogie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

No na filtrach to ty nie oszczędzałeś)ale jak to mówią kto bogatemu zabroni)wystarczył tylko na powrocie na zasilaniu zbyteczny przerost formy z tym ze ten na powrocie powinien być zamontowany sitkiem w dol

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano

Na pewno? Zakładaliśmy zgodnie ze strzałką.

Odnośnie podłączenia gazem (tymczasowo butla 2x33kg) to do zaworu i filtra można zastosować od razu wąż gumowy czy trzeba jakieś inne cuda dawać?

Opublikowano
5 godzin temu, pit010 napisał:

Na pewno? Zakładaliśmy zgodnie ze strzałką.

To może bardziej łopatologicznie;)

Kierunek przepływu jest dobrze,ale jeżeli wypada do góry wtedy filtr należy zamontować na poziomym odcinku rewizją w dół.