Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ECOCONDENS GOLD PLUS - ustwaienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

piszę ponieważ chciał bym poradzić się jak najlepiej ustawić kocioł ECOCONDENS GOLD PLUS. Dom około 150m2. Parter i piętro na osobnych rozdzielaczach. 100% instalacja podłogowa. Kocioł połączony z czujnikiem zewnętrznym. Pomiędzy kotłem mam sprzęgło i pompkę za sprzęgłem. Tak więc kociołek "goni wodę tylko do sprzęgła. Obniżyłem bieg pompki z 99% na 50% żeby kocioł był ciszy. Do ilu mogę obniżyć bieg pompki aby wszystko działało dobrze? 

Drugim moim pytaniem jest co zrobić żeby kociołek działał optymalnie. Aktualnie jeszcze nie mieszkamy i mam ustawioną na krzywą grzania 0,2 i mam około 19 stopni. Kociołek często załącza się na chwilę podbija temperaturę po czym wchodzi na tryb L3 (migający grzejnik). Po jakimś czasie znowu się załącza na chwilę . Pytanie czy to jest optymalny tryb pracy? Nie zmieniałem żadnych nastaw parametrów oprócz biegu pompki. Czy można coś ustawić lepiej? 

Z góry dziękuje za wskazówki.

Opublikowano

Mało danych. Spisz wszystkie parametry P xx, opisz lub wstaw zdjęcia instalacji, średnice rur, szatki rozdzielaczy, ogólnie czy więcej tym mniej wróżenia z fusów;)

Jakie przepływy są na pętlach,jak długo trwa cykl pracy kotła,itp.

Jak czytałeś inne wątki to pewnie wiesz o co pytamy,bo nawet pierdoła może być istotna, a nie brakuje takich przy fahofcah jakich mamy na rynku.

Opublikowano (edytowane)

Zacznij od wywalenia sprzęgła. Może być to problematyczne, jak układ jest uruchomiony, ale TO sprzęgło nic dobrego nie robi w układzie CO. Sprawdź w projekcie jakie jest zapotrzebowanie Twojego budynku na moc dla CO i ustaw P03 - jest to procent mocy kotła. Jeśli masz kocioł 25 kW to P03 jakieś 35, ale lepiej sprawdź w projekcie. Powinien nieco się uspokoić.

Tą krzywą grzania to gdzie ustawiasz w kotle czy ISM-ie?

Jak masz pompę z modulacją to P13 ustaw na 10.

Pętle masz jakoś sterowane czy nie planujesz?

Edytowane przez yozik