Kaloline Opublikowano 20 Września 2009 #1 Opublikowano 20 Września 2009 Proszę pomóżcie mi wybrać kocioł na ekogroszek i akcesoria do niego, który miałby moc 75 kw. Chodzi o ogrzanie ok. 700 m kwadr. Nie znam się na tym, a pilnie potrzebuję czegoś ekonomicznego, co nie wymaga ciągle specjalistycznych konserwacji i jest proste w obsłudze. Cytuj
Neo Opublikowano 20 Września 2009 #2 Opublikowano 20 Września 2009 Jeżeli ma być ekonomicznie warto kupić kocioł Klimosza. Pozdrawiam. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 21 Września 2009 #3 Opublikowano 21 Września 2009 Dodam, że kotły tej wielkości podlegają pod UDT. Cytuj
Kaloline Opublikowano 21 Września 2009 Autor #4 Opublikowano 21 Września 2009 Co to jest UDT? Proszę wyjaśnijcie. Cytuj
Gość ADIAS Opublikowano 22 Września 2009 #5 Opublikowano 22 Września 2009 :) :) :) urząd dozoru technicznego i dodam od siebie uprawnienia palacza :) :) :) brak tego wrazie bum idziesz do pirdla jak komu krzywde zrobi :) a widziałem co moze zrobic bum 25kw a co dopiero.......... Cytuj
Kaloline Opublikowano 22 Września 2009 Autor #6 Opublikowano 22 Września 2009 Wychodzi na to, że taki duży kocioł musi obsługiwać specjalista z uprawnieniami. A co można zrobić, żeby się bez tego obeszło? I w końcu co z tym kotłem. Nikt nie chce mi podać fachowych nazw. Czy oddzielnie kupuje się jakieś akcesoria. Co muszę wiedzieć???????? Cytuj
Gość mak Opublikowano 23 Września 2009 #7 Opublikowano 23 Września 2009 Przy tak dużej kotłowni zleć wykonanie projektu! Najlepiej kotłowni oraz instalacji CO. Cytuj
Kaloline Opublikowano 23 Września 2009 Autor #8 Opublikowano 23 Września 2009 Mam już kotłownię i trzeba tam tylko zmienić piec z węglowego na ekogroszek. Ale obawiam się, że przy mojej nieznajomości ktoś mi wlepi nie taki piec (albo za drogo, albo nieekonomicznie w dalszej eksploatacji). Czy jest coś godnego polecenia, nieskomplikowanego i bezpiecznego, bez szczególnych dodatków, które czynią piece urządzeniami badacza fizyki? Cytuj
Gość mak Opublikowano 24 Września 2009 #9 Opublikowano 24 Września 2009 Z kotłami jest podobnie jak samochodami, trudno doradzać jaki kupić. Kotły na ekogroszek z zasobnikiem paliwa mają podobną konstrukcję. Ceny od ok 13000 do ponad 20000 zł (taka duża moc trochę kosztuje). Najlepiej wybierz sam, a poza ceną oceń zastosowany sterownik i jego funkcjonalność, sposób czyszczenia, załadunku opału i dostępność oraz koszt serwisu. Nazwy kotłów pokaże Ci każda wyszukiwarka internetowa. Cytuj
Gość Malinabend Opublikowano 24 Września 2009 #10 Opublikowano 24 Września 2009 U znajomej byl podobny problem i rozwiazalismy to w bardzo prosty sposob jak we wszystkich wiekszych kotlowniach bywaja przewaznie 2 mniejsze kotly zalety to jak niema mrozow jedzie 1 a drugi odpoczywe 2 jest odpalany w mrozy ijak trzeba mozna 3koyly zaprzegnac dlaczego by nie? W szystkich wiekszych kotlowniach zawsze jest kilka a nie 1 kociol chyba wiadomo dlaczego nie bede sie rozpisywal !!! ale odchodzi UDT i uprawnienia a o to najwiecej lata :rolleyes:kup 2 mniejsze Cytuj
grabo74 Opublikowano 24 Września 2009 #11 Opublikowano 24 Września 2009 daj hefa 50 kw i mniejszy 38kw będzie ekonomiczniej Cytuj
Kaloline Opublikowano 24 Września 2009 Autor #12 Opublikowano 24 Września 2009 a co powiecie na CarboRet EKPG RUA/RUAP 75? Czy do niego muszę oddzielnie zakupić sterownik? I w razie czego jaki? Cytuj
Gość ADIAS Opublikowano 25 Września 2009 #13 Opublikowano 25 Września 2009 a ona swoje 75kw hi hi czytaj posty :angry: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi