Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Groszek Węglowy - Piec Miałowy Z Górnym Spalaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam...

mam pytanie czy można w piecu typowo miałowym z górnym spalaniem (pleszewski z dmuchawą u dołu), palić groszkiem węglowym? czy ktoś już tak próbował, jak to wyglądało w praktyce? jakie ustawienia dmuchawy itp.? byłbym wdzięczny !!!

Opublikowano

Palilem z 10 lat grochem 35 i jest git! 1 malo popiolu 2 bardzo wydajny pod wzgledem ciepla 3 malo pradu na dmuchawe 4 dluzsze palenie ojakas 1-2 doby na 1 zasp co sie wiaze ze mimo ze jest drozszy od miału wychodzi ze jest taniej 5 mniej roboty 6 no i cieplej wieksza bezwladnosc jest 1 wada jesli mAsz malo wody w obiegu trzeba jakis hamulec bo jest duza bezwladnosc ja nie mam z tym problemu bo sprawe zalatwia pompa obiegowa i 500l wody w obiegu teraz pale tez tym grochem ale przez podajnik przerobilem piec na podajnik :)

Opublikowano

dzieki za odpowiedz, tez mam pompe obiegowa ale chyba tylu litrow w obiegu co ty to nie mam, mysle ze nie bedzie podbijac za mocno temperatury, pamietasz moze jakia czestotliwosc wlaczania sie dmuchawy miales ustawiona na sterowniku i na jak dlugo byla uruchomiona?

Opublikowano

temperature mialem ze 40C po bezwladnosci 50-55 na piecu musialem mu ogranicznik na dmuchawie zamontowac teraz sa takie klapki w dmuchawie aby komin saMOCZYNNIE NIESSAL bez tego hamulca to mi sie wcale dmuchawa nie wlanczala a temp na piecu bez pompy to ze 80C by miała a dmuchawa wlanczala mi sie na ok 1 min max 2-3min i przez 1godz cisza to dzieki bezwladnosci na grochu bo latwo powietrze przelatuje przez gruby groch mam bardzo dobry cug w kominie :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

dziasiaj rozpocząłem sezonowe grzanie, tylko tak na próbę by przepalić trochę, groszek węglowy póki co spisuje się dobrze, troche dłużej się rozpala jak miał, temperatury nie podbija tz. 1-3 stopnie max., mam małą temperaturę na piecu tylko 40 stopni, nie wiem jak będzie w zimie kiedy na piecu bedzie więcej...

Opublikowano

I jak wrażenia z palenia groszkiem? Rozpalasz tak jak miałem od góry czy od dołu? Dzisiaj zamówiłem trochę groszku u nas cena miał 23 - 450 zł groszek 25 - 510 zł wiec niby podobnie.

Opublikowano

wita...pale juz groszkiem ok tygodnia i musze powiedziec ze jestem bardzo zadowolony, u nas mial kosztuje 590 zl, groszek 640 zl (zachodniopomorskie), laduje polowe pieca bo jeszcze nie ma takich temperatur bym palil caly czas a trzyma mi 15 godzin, mialem palilbym ok 12 godzin, popiolu jest o wiele mniej, nie ma tych gród spieczonych, czysciej jest w kotlowni....

Opublikowano

Dzieki za info, właśnie tak rozpaliłem, wrzuciłem 4 wiaderka i troche się piec rozbujał (ustawilem na 50 doszedl do 66), więc musiałem poodpalać podłogówki ;) i dzisiaj rano troche sauna w domu. Zobacze ile pociągnie na grochu, potem załaduje miałem i ustawie na podobne parametry dla porównania wydajności.

Opublikowano

Witam - Panowie jak wygląda długość palenia groszkiem w stosunku do takiej samej ilości miału. Sam w tym roku porzuciłem miał dla węgla, tylko że z Kazachstanu. W dodatku zmieniłem piec z tylno na górno kanałowy i trudno mi powiedzieć czy piec jest bardziej wydajny czy to zasługa tego węgla, efekt stałopalności jest widoczny. Może ktoś z kolegów przeprowadzał symulacje palenia różnymi gatunkami(asortymentem) węgla w piecu miałowym i jak to wychodzi ilościowo.

Pozdrawiam palaczy w piecach.