Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja grawitacyjna a pompka obiegowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, niestety, ale jestem zmuszony zainstalować pompke w mojej dosyć sprawnej grawitacji. Jednak mam pewne wątpliwości a mianowicie, czy bojler zamontowany tak jak na załączonym zdjęciu będzie dobrze działał po wmontowaniu pompki obiegowej na zasilaniu? A może lepszym rozwiązaniem będzie montaz pompki na powrocie? Ewentualnie zastosować dodatkowe zawory na zasilaniu do bojlera? Dzięki 

IMG_20201208_182958.jpg

Opublikowano

Na powrocie wężownicy masz zawór do regulacji przepływu. Jak dołożysz pompę to będziesz musiał zdławić nim przepływ żeby wymusić przepływ na grzejniki. Na zasilaniu pompy nie możesz montować bo naczynie wpięte w pionie grzejnikowym(żeby zamontować pompę na zasilaniu trzeba poprowadzić osobną rurę do naczynia). Tego zaworu na głównym zasilaniu z kotła też nie powinno być. Bez dodatkowych przeróbek możesz zamontować pompę na powrocie. Naczynie musi być wtedy odpowiednio wysoko - ok 2m nad najwyższym punktem instalacji (teoretycznie nawet wyżej ale w praktyce te 2 m wystarczy)

Opublikowano (edytowane)

Wielkie dzięki za szybką i precyzyjną odpowiedź! Jeszcze mam jedno pytanie na temat pompy i całego obiegu. Jestem zmuszony zamontować pompke ponieważ zamontowałem kaloryfer w garażu ( na zdjęciach pokaże) i niestety grawitacja nie zadziałała, teraz aby nie doszło do zamarznięcia wspomagam się prowizorka, czyli wpięta pompką przy kaloryferze i generalnie układ działa, dwa grzejniki słabiej grzeją i gorzej jest z grzaniem termy (może to nie problem pompki). Chciałbym to przerobić na właśnie pompke koło pieca wraz ze sterownikiem (tzw bajpas) teraz już wiem, że na powrocie. Chciałbym się upewnić, że tak zamontowana pompka i zmodyfikowana ostatnio sieć o jeden kaloryfer, który jest niżej niz rurki rozprowadzone po instalacji domowej będzie działał sprawnie. Czy kaloryfery w domu jak i w garażu będą grzały? Dodam, że rurki mają taką samą średnicę jak te do których zostały wpięte, czyli 1".Dzięki! IMG_20201204_110814.thumb.jpg.516ee5918981f0fd692b97dc7c7a7c18.jpg

IMG_20201204_110712.jpg

Edytowane przez Leon27
Opublikowano
8 godzin temu, hajtaler428 napisał:

Na powrocie wężownicy masz zawór do regulacji przepływu. Jak dołożysz pompę to będziesz musiał zdławić nim przepływ żeby wymusić przepływ na grzejniki. Na zasilaniu pompy nie możesz montować bo naczynie wpięte w pionie grzejnikowym(żeby zamontować pompę na zasilaniu trzeba poprowadzić osobną rurę do naczynia). Tego zaworu na głównym zasilaniu z kotła też nie powinno być. Bez dodatkowych przeróbek możesz zamontować pompę na powrocie. Naczynie musi być wtedy odpowiednio wysoko - ok 2m nad najwyższym punktem instalacji (teoretycznie nawet wyżej ale w praktyce te 2 m wystarczy)

Dzięki za odpowiedź, mam tylko pytanie tak z ciekawości, co działo by się gdybym zamontowal pompke na zasilaniu bez tych przeróbek o których wspomniałeś? dzięki.