Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Moja kotłownia jest dosyć skromnych rozmiarów 1,7x2,3m, jak na rysunku , chciałbym zamontować kocioł na groszek, jednak przydałaby się możliwość palenia gorszego rodzaju węgla, wiadomo czemu. Jednakże, jako że opał będę trzymał w garażu , w grę wchodzi raczej opał workowany. Ale kto wie, może wkrótce workowanie np. miału albo jakiejś jego mieszanki z groszkiem się rozpowszechni...

Dom : http://www.dobredomy.pl/?id_project=110 , podwyższona ścianka kolankowa więc około 150m2 pow. 15 cm styro, 30cm wełny w dachu. Zasobnik 120L. 50m2 podłogówki na termostatach (bez mieszacza), reszta grzejniki.

Po kilkunastu wieczorach studiowania internetu zastanawiam się nad:

- z obrotowym rusztem:

Per-eko KSRM17 zaleta małe gabaryty (głębokość 52cm +15cm czopuch), niestety czopuch do tyłu, ale chyba jakoś wejdzie cena 6300 biggrin.gif

Ling Duo - trochę duży, chyba nie wejdzie, droższy 8200,-

- z tłokowych

Taurus Gaur - świetnie by pasował do kotłowni i komina, pali co się wsypie, ale tłokowy czyli raczej gorszy no i brudas :rolleyes: cena 6300 :rolleyes:

- z Brucerów:

Cichewicz Futura Econo 25kw zaleta czopuch do góry cena 8000,-

Buderus Funke Silver czopuch do góry ~8000,-

Ogniwo Eko 15kw czopuch niestety do tyłu oraz głębokość 91cm - może być ciasno.. cena ok - 7000

Rozważam oczywiście dużo innych, ale żaden nie pasuje do końca. Dodatkowo kwestia podłączenia komina - z tego co wiem przyłącze musi być z blachy min 2mm, więc lepiej nie wymyślać jakiś pokrętnych połączeń tylko prowadzić jak najprościej. Niestety ślimakowe a szczególnie z tylnym czopuchem będą wymagać kilku zakrętów... Inżynier z Per-Eko powiedział że można spokojnie podłączyć czopuch do komina spirorurą... średnio mi się to podoba. Najlepiej pasowałby ten Gaur - tylko pionowa rura z kolanem 90st, dobry dostęp do wszystkiego, tani, tylko czy pakować się w tłokowy? Podoba mi się idea Brucera, ale są drogie i ten komin... Zastanawiam się również czy producenci byliby skłonni przerobić piec na czopuch z góry? Podzwonie zapytam, ale może Wy coś wiecie? Wiem że takich pytań była już masa, i że każdy musi sam wybrać, ale.... Proszę doradźcie, za 2 tygodnie musimy się przeprowadzić do na wpół wykończonej chaty....

post-9711-1252968281_thumb.jpg

Opublikowano

Witam,

nie wiem dlaczego piszesz że tłokowy to gorszy i brudas. Moim zdaniem kocioł z podajnikiem tłokowym jest bardziej niezawodny i lepiej spala gorsze gatunki węgla. Co do brudasa to niestety wszystkie wymienione kotły produkują sadzę i popiół, a Taurus Gaur wyposażony jest w ceramiczną komorę spalania i przy dobrych ustawieniach naprawdę można uzyskać bezdymne spalanie. Jeżeli pasuje Ci do kotłowni to polecam Taurusa.

Opublikowano

Witam!

Dzięki za odpowiedź. Przyznaję że trochę na wyrost wyraziłem swoją opinię o Taurusie - opierając się jedynie na opiniach z netu. Jednakże, studiując jego ( dość skromną) instrukcję zauważam że należy go częściej czyścić niż ślimakowe. Poza tym - nie znalazłem nigdzie informacji jaki sterownik jest w nim zastosowany - zauważam jedynie że nie posiada sterowania CWU... Jak oceniacie sterownik? Nie znalazłem również dokładnych wymiarów kotła, tj. położenia czopucha. Ale tak czy inaczej jest to jeden z moich faworytów

Czy jakiś inny kocioł udałoby się rozsądnie wpasować do mojej kotłowni?

Z góry dzięki za rady

Opublikowano

Witam ja mam piec od firmy Cichewicz "WESTWALIA" i ma czopuch pionowy 18kW retortowy .Przy montażu kombinowałem na wrzystkie sposoby by połączyć sztywną rurą czopuch pieca z kominem w stropie - przesunięcie w osiach było tylko 4cm , przycinałem rure ,spawałem i znowu na nowo - bo nie spasowało , w końcu sie zdenerwowałem kupiłem spiralną rure z nierdzewki w zakładzie w Mikołowie i bez problemu połączyłem w 10minut. Pale trzy sezony , na razie nie widać by wykazywała zużycie. Najgorzej jest w okresie jesiennym gdy przepalam drewnem z uchylonymi drzwiczkami popielnika /bez automatyki/i jest za dużo w piecu ognia wówczas ten łącznik nabiera rumieńców. Staram się nie dopuścić do takiej sytuacji , ale jest to nie do uniknięcia.Przy paleniu eko-groszkiem nie zauważyłem takiego zjawiska. pozdrawiam - nek.

Opublikowano
Witam!

Dzięki za odpowiedź. Przyznaję że trochę na wyrost wyraziłem swoją opinię o Taurusie - opierając się jedynie na opiniach z netu. Jednakże, studiując jego ( dość skromną) instrukcję zauważam że należy go częściej czyścić niż ślimakowe. Poza tym - nie znalazłem nigdzie informacji jaki sterownik jest w nim zastosowany - zauważam jedynie że nie posiada sterowania CWU... Jak oceniacie sterownik? Nie znalazłem również dokładnych wymiarów kotła, tj. położenia czopucha. Ale tak czy inaczej jest to jeden z moich faworytów

Czy jakiś inny kocioł udałoby się rozsądnie wpasować do mojej kotłowni?

Z góry dzięki za rady

W Taurusie Gaur montowany jest moim zdaniem bardzo dobry sterownik ST-40. Posiada on możliwość sterowania czterema pompami: c.o., ładowanie c.w.u, cyrkulacja c.w.u i pompą do podłogówki. Czopuch jest na górnej pokrywie i wychodzi pionowo w górę. Do kotła dołączane jest kolano do komina 90 st. z rewizją, bez blokady ciągu kominowego.

Opublikowano

Poczytałem sobie co nieco na temat Gaura, coraz bardziej mi się podoba :) Pozytywne opinie na temat obsługi tego kotła (a w zasadzie Protecha) oraz interesujące szczegóły ustawień wyraził kolega Maciejada na forum o podobnej tematyce (murowanie?) - mam nadzieję że nie podpadnę adminom :):) Jednak na stronie firmy Tech deklarują że St40 ma sterowanie tygodniowe, na zdjęciu sterownika widać na wyświetlaczu napis PON oraz godzina, jednak w instrukcji do niego nie znalazłem nic na temat programowania tygodniowego. Więc ma on tą funkcję czy nie? :)

Zastanawiam się również, jakbym zakupił Gaura, jakie paliwo kupić do niego na początek ( czyli na pierwszą zimę). W grę wchodzi raczej tylko workowany ( mała kotłownia, opał trzymałbym w garażu). Mam ofertę na miał z Kazimierza 500zł/T workowany z transportem do Wrocławia (firma Karena). Ewentualnie w pobliżu znalazłem oferty na miał ok.600zł/T workowany. Czy też lepiej na początek kupić ekogroszek? Tyle że dobry jakościowo to 850zł ( Ekoret). Hmm, wiem że znów poruszyłem temat rzekę :)...

Opublikowano
Zastanawiam się również, jakbym zakupił Gaura, jakie paliwo kupić do niego na początek ( czyli na pierwszą zimę). W grę wchodzi raczej tylko workowany ( mała kotłownia, opał trzymałbym w garażu). Mam ofertę na miał z Kazimierza 500zł/T workowany z transportem do Wrocławia (firma Karena). Ewentualnie w pobliżu znalazłem oferty na miał ok.600zł/T workowany. Czy też lepiej na początek kupić ekogroszek? Tyle że dobry jakościowo to 850zł ( Ekoret). Hmm, wiem że znów poruszyłem temat rzekę :)...

Jeżeli zamierzasz kupować workowany ekogroszek, to musisz również liczyć się z tym, że przeważnie w workach jest lekko zawilgocony, bo nie może odparować. A wilgotne paliwo, to mniejsza wydajność, czyli większy koszt. W praktyce to często rzeczywiście kupuje się w workach , ale potem wszystkie stoją pootwierane, żeby schły i to też jest jakieś wyjście.

powodzenia

Opublikowano

W tym roku kupiłem Gaura. Na początku paliłem miałem z ubiegłego roku. Było ok. Przy zakupie na tegoroczną zimę miałem do wyboru: miał po 500zł albo groszek po 550zł. Wybrałem groszek, palę teraz na c.w.u groszkiem i też jest ok. chociaż musiałem zmienić trochę ustawienia sterownika.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam ponownie, małe podsumowanie mijającej zimy :)

Kupiłem kocioł Taurus Gaur 18,5kW, ogrzewam dom 150m2, z tym że na razie tylko parter czyli 80m2, piętro zamknięte ale tam i tak temperatura dodatnia. Na parterze 50m2 podłogówki i 2 grzejniki. 15cm styropianu na ścianach i póki co tylko pierwsza warstwa wełny 18cm w dachu i to jeszcze nie wszędzie. Zasobnik cwu 120L, zawór 4D.

Węgiel - kupiłem 3 tony ekomiału Karena (520zł/T) i 1 tonę niebieskiego ekogroszku również Karena (780zł/T).

Ogólne wrażenia - pozytywne :) kocioł pracuje nieprzerwanie od początku listopada. Piec nigdy nie zgasł ani się nie "rozpędził". Do niedawna paliłem ekomiałem, zużywał śrenio nieco ponad 1 worek 20kg dziennie ( 3 tony poszły w 4 miesiące - a wiadomo jaka była zima). Ostatnio zacząłem palić ekogroszkiem zużycie nieco mniejsze. Ogólnie raczej bardziej się opłaca miał jak sądzę. Przy ekogroszku mniej popiołu, wysypuję popielnik co 4 dni (3-4 worki groszku) podczas gdy przy ekomiale co 2 dni (2 worki). Zdarzają się głośne stuki gdy podajnik podaje groszek - przy ekomiale ciszej, choć ogólnie praca podajnika głośna - idzie się przyzwyczaić ale na wiosnę wezwę serwis, może coś się uda z tym zrobić.

Piec czyszczę przy wysypywaniu popiołu, zajmuje to kilka minut i zazwyczaj nawet rąk nie pobrudzę ;) Co miesiąc usuwam miał spod podajnika - zazwyczaj jest go pełno i popiół z komory wentylatora - tego jest niewiele. Próbowałem używać Sadpala, ale nie zauważam działania, poza tym producent chyba nie sądzi że bedę go wrzucał codziennie? A przecież po wyczyszczeniu choćby mechanicznym pieca po dwóch dniach znów jest sadza, więc cóż na to pomoże sporadycznie wrzucany Sadpal? No chyba że chodzi tylko o komin.

Nastawy kotła - temp 65st, zawór 4D zazwyczaj na około 1/4 mocy. Czas pracy podajnika 12 sek, czas przerwy 1 min 15 sek. Próbowałem zwiększać / zmniejszać czas przerwy, ale niewiele to zmienia. Również przy zmianie opału nie musiałem poprawiać nastaw.

Zastanawiam się czy nie zakupić próbek innego węgla/miału aby potestować pod kątem przyszłej zimy. Jakiego węgla używacie?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Również mam taki kociołek, tyle że 25KW

Palę od początku miałem.

Ten kocioł naprawdę dobrze spala miał , pod warunkiem , że jest palny ;-)

Moje subietywne odczucie jest takie, że nie ma sensu kupować do niego sporo droższego eko grochu .

Czy miał czy groch to spali tyle samo ( o podobnej kaloryczności).Plusy są tylko takie, że przy groszku raz w tygodniu wywalasz popiół a nie dwa razy. Sadzy podobna ilość ( paliłem na próbę eko groszkiem).

Minus ekogroszku oprócz ceny to , to że w zasobnik wchodzi go mniej wagowo i więcej zajmuje miejsca do składowania.

Przy zakupie miału zwracaj uwage na gatunek , najlepszy to 31,2 ostatecznie 32,1 .

Staraj się kupować 25 - 26 Mj , bo popiołu jest zmniej i ogólnie ekonomiczniej wychodzi mimo wyższej ceny zakupu, lepiej się spala.

Jaką wartośc dmuchawy masz ustawioną ? W jakiej pozycji masz przysłonę na wentylatorze ?

Ja w zeszłym sezonie miałem problem z zapsypywaniem komory dmuchawy drobinami miału i pyłu. Średnio raz w tygodniu pełna komora tego "syfu".Wyszczystka pod podajnikiem - u mnie również raz w miesiącu.

Przy paleniu miałem popielnik również oczyszczam raz na trzy , cztery dni ( tylko ja mam dorobiony większy popielnik - dłuższy i trochę wyższy niz oryginalny )

Wymiennik i komorę spalania w środku czyszczę co trzy - cztery dni i sadzy z wymiennika ( górne drzwiczki) mam 3 pełne szufelki - takie do śmieci.

W trakcie sezonu czysciłeś palnik ? Tzn. U mnie na powierzchni palnika po której przesuwa się opał tuż przed otworami nadmuchowymi tworzy się taka mała góra nagaru , spieczonego miału, która z czasem utrudnia poprawne spalanie.Zauważyłeś coś takiego u siebie ?

Pozdrawiam