lukaszcv Opublikowano 5 Grudnia 2020 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Witam Od kilku dni posiadam piec defro na pellet prosiłbym o ocenę instalacji gdyż piec cały czas pracuje na 100 procent i nie wchodzi w podtrzymanie jest ustawiony na PID. Zastosowany zawor 45 stopni na powrocie do ochrony kotła. Czy przypadkiem nie powinien być założony zawór 3- drożny i czy w mojej instalacji wogole zdałby egzamin (2 podłogówki, bojler, grzejniki). Cytuj
Darekgra Opublikowano 5 Grudnia 2020 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2020 na zdjęciu to twój kocioł nie pracuje na 100% tytko na 32% problem to jest ale z temperaturą podajnika 75 stopni oraz jeszcze z za niską temperaturą powrotu bo 45 stopni Jaki tam jest ten zawór do ochrony powrotu i co wymusza obieg przez ten zawór. Jak sterujesz temperaturą na CO? Cytuj
lukaszcv Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor #3 Opublikowano 5 Grudnia 2020 To 32 procent to chyba praca nadmuchu tak myślałem..zdjęcia zaworu dodaje w załączniku, obieg wymusza pompa co ta niebieska temperatura steruje poprzez piec, brak zaworu trójdrożnego sterownika pokojowego tylko kilka glowic termostatycznych na grzejnikach. "Instalator " wpiął piec w miejsce starego miałowego z dmuchawa i dodal tylko ten zawor ochrony powrotu kotla. Czy w takim stanie będzie to działać poprawnie czy muszę zrobić jakieś przeróbki?? Cytuj
Darekgra Opublikowano 5 Grudnia 2020 #4 Opublikowano 5 Grudnia 2020 1 minutę temu, lukaszcv napisał: To 32 procent to chyba praca nadmuchu tak myślałem.. A nadmuch zależy od zapotrzebowania na moc. Więc jest to wskazanie aktualnie generowanej "mocy" 3 minuty temu, lukaszcv napisał: obieg wymusza pompa co ta niebieska W takim układzie to nie działa, nie ma prawa. 4 minuty temu, lukaszcv napisał: temperatura steruje poprzez piec, To duży błąd. 5 minut temu, lukaszcv napisał: Czy w takim stanie będzie to działać poprawnie czy muszę zrobić jakieś przeróbki Do przeróbki. Cytuj
lukaszcv Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor #5 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Kolego możesz podpowiedzieć co tak dokładnie przerobić tak żebym wiedział jak rozmawiać ze specem od piecy. Cytuj
Darekgra Opublikowano 5 Grudnia 2020 #6 Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Masz tak naprawdę 3 obiegi grzewcze (2x podłoga oraz grzejniki) cwu chyba nie masz? Najlepiej będzie przerobić to na schemat ze sprzęgłem hydraulicznym. Z ochrona przez posiadany już zawór ATV i tutaj pomoże ci najlepiej @Gonzo19 jeden z nielicznych wątków ochrony przez ATV i problemach ze źle zbudowaną instalacją. Będzie potrzebne sprzęgło, zawór 3d termostatyczny lub zwykły z ewentualnym silownikoem oraz jeszcze jedna pompa obiegowa. Możesz pokazać dokładniej gdzie ten zawór jest zamontowany? Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Darekgra Cytuj
lukaszcv Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor #7 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zawór jest na samym dole pieca na powrocie postaram się jutro dodać zdjęcie. Cwu też jest bojler 140 l podpięty pod zasilanie BrzCwu też jest bojler 140 l podpięty pod zasilanie bez pompy Cytuj
lukaszcv Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor #8 Opublikowano 6 Grudnia 2020 W menu serwisowym zmieniłem moc pieca z 25kw na 20 kw nie wiem dlaczego było tak ustawione? Jaka powinna być tempetatura podajnika 75 to za dużo mogę to jakoś zmienić w ustawieniach? Cytuj
Darekgra Opublikowano 6 Grudnia 2020 #9 Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) Gdzie idzie ta rurka pod kotłem w czerwonej otulinie? Twój instalator wiedział że coś takiego jak ATV montuje się dla zapewnienia minimalnej temperatury powrotu, ale niestety nie miał pojęcia jak. Instalacja do generalnego remontu. @Gonzo19pisałeś kiedyś, że to prostu układ i instalatorzy aż tak spie.... nie mogą, jak przy 4d. Okazuje się że mogą. Temperatura podajnika jest wynikową jej nie zmieniasz od tak sobie w sterowniku. Edytowane 6 Grudnia 2020 przez Darekgra Cytuj
lukaszcv Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor #10 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Ta czerwona rurka idzie od powrotu Cytuj
Darekgra Opublikowano 6 Grudnia 2020 #11 Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) Można próbować twoja instalację zrobić bez sprzęgła ale będzie ciężkie do wyregulowania poprawnego, a wręcz niemożliwe. Do prawidłowego działania ATV potrzebna byłaby ci pompa którą należy wpiąć pomiędzy zawór a powrót do kotła A tą rurkę która od zaworu idzie do góry wpinasz nie jest za pompą tą niebieską tylko przed przy samym kotle. Edytowane 6 Grudnia 2020 przez Darekgra Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi