Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, SpeedStyle napisał:

Moze tez napisze co nieco o domu, stary dom z lat 70, na razie grzeje tylko cwu, jako, ze ogrzewanie podlogowe jest w trakcie kladzenia.

dorzuć do tego bufor, nie będziesz żałował.

29 minut temu, SpeedStyle napisał:

Czy moze kociol pracowac z taka wysoka temperatura spalin?

może, nic mu nie bedzie a i dla starego komina lepiej, tylko w tym układzie masz duże straty kominowe. Pewnie pali jak smok

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Powiem szczerze, ze nie wiem jak spalanie, bo kociol chodzi dopiero od piatku i jako tako domu nie grzeje tylko ten bojler. Kociol z obciazeniem w postaci CWU nagrzewa sie od 40 stopni do 70 w jakies 20 min. Gdy nie jestem w domu to kociol wylaczam. Moge jakos ograniczyc temperature spalin? Moze byc, ze po prostu mam za duzo pelletu w kotle i dlatego taka temperatura spalin? Wypelnienie cyklu mam na 29 procent no i dopala sie do konca.

Edytowane przez SpeedStyle
Opublikowano (edytowane)

https://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/w-pogoni-za-cieplem-co-ucieka-kominem/

polecam.

Chcesz wiedzieć czy masz ustawiona na prawidłową moc. Wylącz kocioł. wejdz w menu, poszukaj rączki i zrób przeważenie pelletu w trybie recznym. Odłacz rure spiro i wsadz we worek. Pusc prace podajnika przez 6 minut ze stoperem. Zważ to co wypadło (sam pellet) pomnóż przez 10. Podaj tą wartość a ja powiem Tobie na jakiej mocy chodzi kocioł. Jest odpowiednia tabelka. Napisz też czy ustawiłeś czas cyklu w trybie praca na 20 sekund?

Schowek01a.jpg

Edytowane przez autograf89
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Super, jutro to zwaze i na pewno napisze. Moze uda mi sie zaraz z samego rana to napisze od razu. Aaa, jeszcze mi sie przypomnialo, co to jest za przeslona znajdujaca sie z tylu na wentylatorze? Mam nia tez cos regulowac czy nie ruszac jej?

Edytowane przez SpeedStyle
Opublikowano (edytowane)

Bede ok 19 w domu to odpisze. Chyba ze koledzy z forum wczesniej zareagują natomiast myslę ze bedzie dobrze.

W trybie standard jakie sa wartosci wpisane? Czas podawania i czas przerwy? Najpierw wybierasz tryb pracy z FL na Standard a potem przechodzisz do Modulacja mocy i tam są te dwie wartosci. Jak je teraz podasz to oblicze Tobie czy masz dobrze wpisane w trybie FL ale oczywiscie przeważenie zrób to policzymy dokladnie.

Tu masz ustawienia kolegi z forum który również ma taki kocioł jak TY. Wychodzi wypelnie cyklu 18 procent. Jak to policzyłem? 3.5s. z 19,5s (3.5 + 16) wychodzi 18 procent. Tu całość cyklu wynosi 19,5s.

Wpisz w trybie fuzzy logic 18 procent wypelnienia cyklu i musisz miec czas cyklu na 20s. Tak jak wczesniej pokazałem. Spadnie temp spalin na bank. Dajesz o 1/3 wiecej niz potrzebujesz. 

Schowek01aaa.jpg

Zrzut ekranu
Opublikowano (edytowane)

Jak rozumiem masz wentylator wyciagowy? Moze on zbyt mocno wydmuchuje spaliny a ma dodatkowo przesłone która mozesz zakryć np. połowe wentylatora.

Albo mówisz o wentylatorze nadmuchowym. Zostaw tak jak jest. moc nadmuchu korygujesz w sterowniku a mozna jeszcze dodatkowo przesłoną.

Teraz go zostaw i wpisz tylko 18 procent wypelnienia cyklu. Powinno pomóc ale oczywiscie zeby sie upewnić musisz zwazyć podawanie pelletu wtedy bedzie 100 procent pewnosci ze jest wszystko optymalnie.

Opublikowano

Albo mówisz o wentylatorze nadmuchowym. Zostaw tak jak jest. moc nadmuchu korygujesz w sterowniku a mozna jeszcze dodatkowo przesłoną.

Opublikowano
2 godziny temu, SpeedStyle napisał:

A powiedz mi prosze co to jest za przeslona znajdujaca sie na wentylatorku nadmuchowym z tylu? Ma byc maksymalnie otwarta czy zamknieta?

To jest przesłona zmieniająca charakterystykę wentylatora. Ta przeslona ogranicza siłę nadmuchu przy malych mocach. Takie przesłony dają jak nie mogą dopasować odpowiedniego wentylatora do danego palnika albo jest zbyt duży koszt wstawienia dopasowanego.

Np. Taniej i łatwiej producentowi zakupić 2000 szt. tego samego wentylatora i do 500 dać przyslone niż kupowac oddzielnie te 500 o innej charakterystyce.

Tą przyslone musisz ustawić doswiadczalnie. Głównie zaczynasz od max odslonietej i jak za dużo dmucha to przyslaniasz. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Kocioł 16 kW.

Podawanie 5,7s. na 20s. tj. 28,5% wypełnienia cyklu (+/- 2 procent. Czyli od 26 do 30% w zależności jaka przyjmiemy kaloryczność pelletu). Myślę, że rozwiazaniem bedzie RCK jezeli go nie posiadasz. Koledzy wytłumaczą zasade działania i bedzie mniejsza temp spalin.

Schowek01aaaa.jpg

Opublikowano

Musi sie wypowiedzieć ktoś w temacie, ja niestety nie pomogę. Myślę tak na chłopski rozum, że skoro pellet jest czystym paliwem to spaliny bedą czyste kwestia tego, że duzo ciepła ucieka kominem. Wyrzucasz pieniądze w atmosferę.

Opublikowano

Dobra, zawolam najpierw kominiarza, niech zrobi odbior, najwyzej niech powie co mam zrobic, zeby wszystko pasowalo. Tak czy siak bardzo dziekuje za pomoc, bardzo mi pomogliscie w kwestii ustawienia, zobacze co kominiarz powie i zdam wam relacje. :)

Opublikowano (edytowane)

Masz sondę lambda. Więc ona ustawia optymalne warunki spalania. Moim zdaniem jest ok. Zdjęcia trochę przekłamują zawsze. Biały osad to chyba dobra oznaka spalania. Mój wygląda tak...

IMG_20201129_174100.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 27.11.2020 o 18:13, SpeedStyle napisał:

Witam, a wiec odezwal sie do mnie pan z serwisu i pomogl mi zalaczyc sonde. Sonda chodzi i faktycznie steruje. Niestety nie dopytalem pana z serwisu o wartosci tlenu na roznych progach, ale u mnie na sterowniku w trybie fuzzylogic sa ustawione nastepujaco:

100% - 10% tlenu

80 - 9

60- 8

40-7

Czy te wartosci sa prawidlowe?

Pozdrawiam

A jak załączyłeś sondę, mam ten sam problem? 

Opublikowano

100 procent mocy 9 procent

80 - 9,5

60 - 11

40 -12

30 -13

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Takie aby mogła korygować poziom tlenu. Musisz zobaczyć. Jak utrzymuje zadany poziom tlenu to ok. Jak jest zbyt wysoki masz zadane 9 a osiąga 15 to znaczy że trzeba nadmuch opuścić np o 5 procent i szukać dalej. Sonda pomaga a nie rozwiązuje wszystkie problemy. Musisz trochę pomyśleć. U każdego te wartości będą inne. Ja mam ustawione np równo wszędzie 20 procent na każdym progu mocy. Korektę sondy 10 procent i to wystarczy. Koryguje od 10 do 30 procent mocy wentylatora. U Ciebie może to być zbyt mało. Siadasz z piwem i obserwujesz.