Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupilem sobie w czerwcu kociol metalfach razem z sonda lambda. Przyszla pora na zalaczenie kotla a tu zonk. W ustawieniach serwisowych nie ma opcji wlaczenia sondy lambda. Niestety metalfach nie chce pomoc, mowi, ze sonda jest z automatu wlaczona, ale jesli odlacze sonde od kotla to nic nie zmienia sie w charakterystyce pracy kotla. Czy to usterka sterownika czy faktycznie sonda w metalfachu jest tylko zalozona do pochwalenia sie przed znajomymi, ze mam w kotle sonde?

Prosze o pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

a czy ta sonda jest podłączona do swojego modułu a moduł połączony kabelkiem rs485 z modułem A do odpowiedniego portu?

Opublikowano

a czego oczekujesz? Wpływ sondy jest znaczny, ale mało widoczny podczas pracy.

Sonda ma za zadanie utrzymanie zadanego poziomu tlenu w spalinach na określonej mocy

Opublikowano

A po czym wnosisz że nie steruje? Jakie masz tleny na różnych progach mocy?

Opublikowano

Witam, a wiec odezwal sie do mnie pan z serwisu i pomogl mi zalaczyc sonde. Sonda chodzi i faktycznie steruje. Niestety nie dopytalem pana z serwisu o wartosci tlenu na roznych progach, ale u mnie na sterowniku w trybie fuzzylogic sa ustawione nastepujaco:

100% - 10% tlenu

80 - 9

60- 8

40-7

Czy te wartosci sa prawidlowe?

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie

Opublikowano

No nie znam tego kotła ani palnika ale wartości które podałeś nie mogą być prawidłowe.

Na full mocy będzie to koło 9%, na minimum koło 12-14%.

Serwis przecież powinien Cię o tym poinformować.

Opublikowano (edytowane)

Wiec rozmawialem z serwisemi i metalfach twierdzi, ze tak ma ten kociol miec ustawiony tlen. Mysle, ze juz dzialam powoli serwisowi na nerwy z moimi pytaniami. Gdzie moge ewentualnie sprawdzic jaka ilosc tlenu powinna byc w spalinach?

Edytowane przez SpeedStyle
Opublikowano

z reguły jest tak, ze im mniejsza moc względem mocy nominalnej, to zawartość O2 rośnie. Badania z reguły robią dla 10% O2 dla wszystkich mocy.

Przy mniejszej mocy względem mocy nominalnej to im mniejsza zawartość tlenu, tym bardzie smoli/kopci.

Na razie zostaw to co masz i popal ze dwa dni. Później zajrzyj do kotła i zobacz czy jest syf, czy w miarę czysto/jasno

Opublikowano (edytowane)

Wprowadz nastepujące ustawienia:

100 procent mocy 10% nie schodz poniżej 8 ponieważ kocioł bedzie kopcił.

80 procent mocy 11%

60 procent mocy 12%

40 procent mocy 13%

30 procent mocy 13.5%

Im słabsze podawanie tym wiecej tlenu.

Stabilizacja 11 %

Musisz miec właczone ustawienia zaawansowane - kod serwisowy 0124 tam włącz ustawienia zaawansowane.

Potem w ustawieniach serwisowych kodem 0000 przy palniku można włączyć sondę.

Procent korekty sondy bezpieczny to od 4 do 10 procent.

Wejdz na kanał Metal Fach technika grzewcza na YouTube jest wszystko opisane- cała praca sterownika.

Masz pytania pisz...

Proszę moje ustawienia. Slim Pellet Mini 10Kw

Screenshot_2020-11-28-22-42-20-985_com.mi.globalbrowser.jpg

IMG_20201118_120729.jpg

Praca sondy wyglada nastepująco jeżeli masz korekte na sondzie np 5 procent.

Nadmuch na 100 procent 42% (przykladowo) sonda bedzie korygować od 37 do 47 procent nadmuch i na każdym progu analogicznie. Musisz obserwować jeżeli bedzie zbyt duzo tlenu musisz zrzucić nadmuchy na kazdym progu. 18 procent tlenu to praktycznie po płomieniu. Nie wpisuj korkety sondy 20 procent ponieważ bedzie zbyt gwałtownie zrzucać nadmuch lub przyspieszać.

Screenshot_2020-11-28-23-01-06-892_com.mi.globalbrowser.jpg

Edytowane przez autograf89
Opublikowano

No teraz to mi to pan autograf89 lopatologicznie wytlumaczyl. Wlasnie tak ten kociol ustawilem przed twoim postem. A powiedz mi prosze co to za parametr tlen-stabilizacja? A jak wyglada z wypelnieniem cyklu? Aktualnie mam na 30% ale pellet dobrze sie dopala, co znaczy dobrze, pellet dopala sie do konca ale popiol nie wyglada jak twoj(moj tez jest jak proszek, jednak mam w popiele takie kulki, 2mm ktore jak dotkne, nie rozgniatam, to sie rozpadaja na proszek). Tlen regulowac tylko nadmuchem czy dosypujac mu wiecej pelletu?

Opublikowano (edytowane)

Mozesz miec inny sterownik starszy gdzie tych ustawien nie ma jak tlen stabilizacja (stabilizacja to proces po rozpalaniu).

Generalnie niewielka korekta pomoze. Wpisz wypelnienie cyklu 29 (jaki masz czas cyklu praca? Ustaw sobie 20 sekund tryb Fl bazuje na tej wartości czyli 29 procent z 20 sekund czyli podaje 5.8 sekundy i stoi 14.2 przy 100 procent mocy palinka na reszcie mocy oblicza sam procentowo) lub opusc nadmuchy na kazdym progu o 2 procent. Reszte zostaw sondzie. Czy na poszególnych progach sonda trzyma wartosci tlenu ktore zadałeś? Jezeli sa wieksze i np zadajesz 10 procent tlenu a jest 12 to znaczy ze musisz opuscic nadmuchy na poszczególnych progach. Generalnie brakuje Tobie bardzo niewiele do optymalnego spalania. Krzesełko i piwko i obserwacja przez niedziele. Jezeli cos korygujesz to zmieniasz albo nadmuch albo wypelnienie cyklu i obserwujesz przez dobe np. Nie zmieniaj zbyt duzo bo nie ogarniesz co pomaga a co nie. Te male kulki mogą powstawac przy rozpalaniu. Jaka masz dawke ropalania? Jezeli 60 sekund to zrób 45 i zobacz czy rozpala za 1 razem. U mnie dawka rozpalania to 30 sekund. Kolejna sprawa czym palisz? Coś certyfikowanego? Olimp, Lava? 

Screenshot_2020-11-29-11-33-59-076_com.mi.globalbrowser.jpg

Screenshot_2020-11-29-11-41-17-848_com.mi.globalbrowser.jpg

Opublikowano

Mam tez ten parametr tylko nie wiedzialem do czego on sluzy. Aktualnie jestem w pracy, po pracy mam w planach zasiasc do kotla i bawic sie dalej. Jeszcze nie mieszkam w tym domu, ale niedlugo sie wprowadzam. Pellet to nic specjalnego, zwykle marketowe badziewie jakie moglem kupic na szybko.

Opublikowano (edytowane)

No to jak badziewie i dobrze sie pali. To nie zmieniaj nic. Kupisz cos lepszego bedzie sie spalac na proszek. Generalnie im mniej grzebania tym lepiej. Bardziej skoncentruj sie na odpowiednim doborze ustawien kotła. Temp zadana 70 stopni , Histereza 15.

Jezeli masz termostat pokojowy przypisz go w ustawieniach serwisowych do kotła i mieszacza. Mozesz wybrac różne opcje. Wygaszenie kotła po temp zadanej w domu od termostatu pokojowego lub prace po histerezie (kociol sie rozpala do 70 przebija do 75 taki jest tryb fl ze zawsze przebija o 5 stopni nastepnie sie wygasza chyba, że ma odbiór ciepla to stara sie nie przebijać i bedzie palić ciągle przy 55 odpala spowrotem). Ustawienia mieszacza czyli wylaczenie pomp, stałą temperature lub obnizenie temperatury po ustawieniu temperatury zadanej od termostatu.

Jezeli masz na termostacie 22 stopnie zadane i histereze termostatu 0.5 stopnia to kociol moze sie rozpalac przy 21.4 dogrzewac do 22 i wygasic. Musisz obserwować co jest lepsze dla twojego domu czy szybko sie wychładza czy tez nie.

Opublikowano

Teraz mam zadana temperature 75 i histereze 15, czy to nieodpowiednie ustawienia? Termostatu pokojowego jeszcze nie zdazylem zamontowac, ani modulu od internetu, bo jeszcze internet nie podlaczony... A jak wyglada w ogole z minimalna temperatura kotla? Do jakiej powinien sie wychladzac? I jak wyglada dzialanie kotla w trybie NADZOR? Ma to w ogole jakis sens czy lepiej zeby sie kompletnie wygaszal?

Opublikowano (edytowane)

Obniż delikatnie bo pewnie 81 masz ustawione temp max kotła gdzie załączy zeby sie schłodzić wszystkie pompy.

Mysle ze spokojnie 70 stopni to optymalne ustawienie. Masz temp powrotu wygrzaną i nie potrzeba wiecej bo na kaloryfery max dasz 55 stopni tak mysle przy -15.

Nadzoru generalnie w kotle pelletowym sie nie używa. Po to masz rozpalarke aby sie rozpalał ale nie 20 razy dziennie. Min temp kotła? no jak startuje po 5 godzinach to z temp pokojowej 28 stopni. Wtedy troche spali zeby sie rozpalić ponownie.

Teoretycznie zadana temp kotła od powrotu to różnica ok 10 stopni. Czyli 70 na kotle a powrot ok 60.

Temperatura cwu ok 50 stopni, histereza 10. Bedzie sie rzadziej uruchamiał na wode.

IMG_20201129_130328.jpg

Opublikowano

jak na kocioł pelletowy to bardzo dużo. Zalezy jakiej mocy masz ten kocioł, ale to musiałoby byc ze 35kW lub więcej.

standardowo dla mocy ok 16kW to temp. spalin do max 140st.

Opublikowano

u mnie temp spalin jest nastepująca:

Przy 100 procentach mocy ok. 120 stopni.

Przy modulacji na poziomie 40 procent mocy ok. 90 stopni. Widać na poprzednim zdjęciu.

Oczywiscie kolega Gonzo19 ma rację.

Opublikowano

U mnie przy 100% mocy czyli faktycznej ok 13,3kW(tak sobie kocioł wylicza, jaka jest faktyczna moc nie mam pojęcia i myślę, ze mało kto wie) to ok 105-120st w zależności od temperatury kotła

Opublikowano (edytowane)

Czy moze kociol pracowac z taka wysoka temperatura spalin? Moge cos od tego uszkodzic? Niestety nie potrafie nic w internecie doczytac, a ten kociol to tylko 16 kw. Moze tez napisze co nieco o domu, stary dom z lat 70, na razie grzeje tylko cwu, jako, ze ogrzewanie podlogowe jest w trakcie kladzenia.

Edytowane przez SpeedStyle