Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czytałem troszkę na Waszym forum na temat zaworów tego typu niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Mam piec z podajnikiem tłokowym 35KW i 250m2 + bojler na ciepła wodę do ogrzania. Mam 2 pompki jedna na bojler druga na dom no i oczywiście zawór trójdrożny sterowany ręcznie (od instalacji ustawiony na 7 ). Na sterowniku mam ustawioną temp. +50 (bo mniej się już nie da) Ta temp. na piecu sprawia, że w dni kiedy temp. na polu jest w granicach -2 albo cieplej to w domu mam zbyt gorąco i muszę przykręcać kaloryfery w domu a częściej uchylać okna.

Czy jest możliwość takiego podregulowania tego zaworu (albo inny sposó:) aby po prostu więcej ciepła zostało w piecu przez to będę miał chłodniejsze kaloryfery i w wyniku tego będę mniej spalał paliwa.

z góry dziękuje za odp.

pozdrawiam,

Opublikowano

Witam. Zawór czterodrożny, kolego, nie trójdrożny. Na trójdrożnym nie masz szans na uzyskanie takich efektów jak na czterodrożnym. Jest to fizycznie niemożliwe. A ten zawór trójdrożny masz zamontowany w układzie z zasobnikiem czy podmieszania c.o. ?

Kolego - temperatura "50 stopni bo mniej się nie da" - czy chcesz sobie zmarnować piec w 4-5 sezonów? i ile zdymić opału? Minimum 65 - 70 stopni i zawór czterodrożny.

Pozdrawiam.,

Opublikowano

Na pewno mam zawór trójdrożny (bynajmniej tak mówili instalatorzy) ma trzy dojścia.

"... zamontowany w układzie z zasobnikiem czy podmieszania c.o. ?"

Jest zamontowany na powrocie do pieca w kolejności zawór trójdrożny-pompka - piec

Do tego zaworu z boku jest podłączona rurka z wyjścia od pieca.

Mnie sie wydaje,że ma ten zawór podgrzewać wodę która wraca do piec (ale ja sie na tym nie znam)

Dlatego pytam :)

Jak ustawie 65 stopni na piecu to chyba padne w domu.

Nie wiem jak to rozwiązać, żeby było dobrze dla mnie, dla pieca no i żeby jak najoszczędniej.

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

Musisz ten zawór 3 drożny zamontować na wyjściu z pieca. Za tym zaworem zamontować pompę która będzie zasilać grzejniki a wolna rurkę od zaworu podłączasz do wejścia pieca. Jak tak zrobisz to powinno rozwiazać twój problem. Jednak najlepszym rozwiązaniem by było założenie zaworu 4 drożnego.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Uważam, że można wykonać instalację CO z zaworem trzydrogowym na powrocie tak aby możliwa była regulacja temperatury pomieszczeń tym zaworem.

Mam tak zrobione i działa bardzo dobrze.

post-392-1199660700_thumb.jpg