Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

u mnie też jest instalacja z termostatem pokojowym i pompa CO działa tylko wtedy kiedy konieczne jest grzanie (plus okazjonalne załączenie kiedy na kotle jest za ciepło). U Ciebie jest tak samo, myyślę że to jest OK.

No ale spalanie trochę jakby za duże. Sprawdzałeś czy na pewno jest takie jak podaje sterownik? Szacował by że powinno być 12-15kg, no ale trudno powiedzieć. Masz informacje ze sterownika ile czasu w ciągu doby spędza na grzaniu a ile na postoju?

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Tylko czemu jak załącza pompą to tak długo dogrzewa? No fakt spływa zimna woda z układu i studzi piec, temp spadnie o te 15st i pół godziny dogrzewa... No i czy spalanie nie jest za duża... Na zew 2st

Opublikowano

No kurde jak popmpa się załączy to trochę musi potrwać zanim zagrzeje wodę w układzie , wszędzie tak jest , dlatego u 99.9% ludzi pompy chodzą non stop, a spalanie jest wypadkowa jakości węgla / jakości spalania / ocieplenia domu / zużycia cwu i zachowania domowników , jeżeli eko ładnie się wypala , nie jest czarno to raczej pali się w miarę  poprawnie 

Opublikowano

długo dogrzewa bo musi nagrzać nie tylko kocioł ale i cały dom, przecież pompa cały czas chodzi.
W każdym sterowniku jest taki parametr jak minimalna temperatura załączenia pompy, myślę że warto żebyś go ustawił np na 40 stopni tak żeby przy nagłym spadku temperatury pompa zatrzymała się, kocioł w tym czasie szybciej się nagrzeje. 

Opublikowano

I platanie czy liczysz z worka spalanie czy ze sterownika bo to niekoniecznie się zgadza

Jaki eko ? Ile MJ ? Ilu domowników ? Wanna czy prysznice ? Jakie ocieplenie ? Jaka temperatura w domu ? Polecam cieplowlasciwie.pl wstawić prawdziwe dane i będzie wiadomo ile potrzebuje chałupa , każdy 1stopien w domu to wyższe spalanie , Ew pompa cyrkulacyjna cwu tez podnosi spalanie . Proste przeliczanie kg/m2 jest BEZ SENSU 

Opublikowano

Właśnie na sterowniku nie bardzo się zgadza, sprawdzę jeszcze z worka i spróbuje te temp pompy ustawic

To jest pierwszy sezon z Eko i do wszystkiego powoli dochodzę co i jak

Na stronie wyszło nie całe 8kw czyli piec 12-14kw

Opublikowano

A jaki eko ? Ile ma MJ ?

Opublikowano

To jak masz piec dwa razy za duży to lepiej taki 24MJ 

Opublikowano

Dzisiaj rano pokazuje minus 5 i spalanie jest 15kg/doba , do ogrzania 115m2 mieszkalnego plus kotłownia i garaż w bryle budynku , dom dobrze ocieplony i spore zużycie cieplej wody , czy to dużo lub mało nie wiem , każdy dom jest inny o przyzwyczajenia domowników swoje robią 

Opublikowano

A możesz podać jakie masz ustawienia? Wiem że nie będą takie same ale jakiś obraz ogólny będę mial

Ja mam czas podawania na 5s i przestoju na 30 dmuchawa 35%. Jak dam mniejszy przestoj to robi mi spieki np z 30 na 20

Opublikowano

Ja mam SKZP i działa to w tzw pid , modulacja 20-60% z 15kw

Opublikowano

Polecam , aczkolwiek te 700 trzeba wydać ,, i tak to jest jeden z tańszych sterowników 

• Zgadzam się 1