boas43 Opublikowano 10 Września 2009 #1 Opublikowano 10 Września 2009 Proszę o poradę jak zatrzymać ciepłą wode w wymienniku.Wymiennik z poj wężownicą podłączony do kotła.Chodzi o to inst. robił mój św. p ojciec i na rurze zasilającej /powrotnej założył zwykłe zawory kulowe do zamykania obiegu aby woda ciepła nie uciekała do pieca. Na kotle przewaznie ustawiam 50-55 stopni .Czy istnieją jakieś zawory zamykające się automatycznie np. gdy w kotle przestało się palić i temperatura spadnie ponizej tej zadanej na piecu ?? Cytuj
yozik Opublikowano 10 Września 2009 #2 Opublikowano 10 Września 2009 Rozumiem że instalacja działa grawitacyjnie.więc na zasilaniu bojlera zamontuj zawór zawrotny klapkowy stosownej średnicy i będzie po problemie. Cytuj
boas43 Opublikowano 10 Września 2009 Autor #3 Opublikowano 10 Września 2009 Nie,instalacja działa poprzez pompkę co.Przy piecu mam zawór który zamyka obieg na grzejniki i pompka pracuje wtedy tylko z bojlerem . Cytuj
yozik Opublikowano 10 Września 2009 #4 Opublikowano 10 Września 2009 Nie dobrze. Można podnieśc temp. załączania pompy to wyłączy się gdy zostanie jeszcze trochę ciepła albo na zasilaniu bojlera dac pompę z zaworem zwrotnym sterowaną przez termostat różnicowy ( solarny ) który załączy ją gdy temp. pieca będzie wyższa od temp. bojlera. Zamiast pompy z zaworem zwrotnym można też zastosowac elektrozawór lub zawór z siłownikiem też sterowane przez ten sterownik. Robiłem takie "pateny" i działają bardzo ładnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi