Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Posiadam kocioł jednofunkcyjny Vitopend 100 z zasobnikiem.

kociol.thumb.jpg.99ff0ae1f34d3cda0174d2ab415db572.jpg

Kocioł jest już wiekowy, ale do tej pory służył tylko do grzania CWU, a dom (ok 165m2) ogrzewałem kominkiem z DGP. Niedawno podłączyłem się do gazu ziemnego i to będzie dla niego pierwszy prawdziwy sezon grzewczy. Więc pomimo wieku jest w niezłym stanie technicznym i chciałbym go jeszcze trochę poużywać.

Jak wygląda moja instalacja.
Na parterze podłogówka, logicznie podzielona na 3 obiegi, zamykane siłownikami Heimeier

silowniki.thumb.jpg.324609a63bfc8164416c421050b0a7ac.jpg

poprzez proste regulatory, manualne kręciołki.

regulator.thumb.jpg.ab2be1a3228a0b6896fd41fa6f1fbfc9.jpg

Te trzy obiegi są w sąsiadujących otwartych pomieszczeniach (salon, kuchniojadalnia, korytarz), więc ich regulacja jest mocno teoretyczna.

Podłogówka jest zasilana takim mieszaczem Meibes

mieszacz.thumb.jpg.018f80350d5be8213c70c22d386b8c46.jpg

sterowanym regulatorem Euroster 11m (który ma jeszcze możliwość podpięcia sterownika pokojowego).

euoster.thumb.jpg.d886c4a7f4a0fce34f744758e7478382.jpg

Na piętrze mam klasycznie grzejniki z mechanicznymi głowicami termostatycznymi zasilane pompą z kotła.

Kocioł nie ma podłączonego żadnego sterownika pokojowego.

Obecnie kocioł włącza się na co 4-5 min na kilkanaście sekund (taktuje?), więc gazu idzie na te starty więcej niż rzeczywiste grzanie. Kocioł ma moc minimalną 10kW, więc aż nadto jak na obecne temp.

Chciałbym ograniczyć te uruchomienia oraz zużycie gazu dokładając regulator(y). Czytając różne Wasze wpisy rysują mi się takie scenariusze:
1) Zainstalować tylko jeden regulator umieszczony na górze wyłączający całkowicie kocioł. Sterownik od mieszacza podłogówki sam wyłączy pompę w nim po spadku temp zasilania z kotła poniżej zadanego progu. Minus: podłogówka wymaga wcześniejszego podniesienia temperatury niż grzejniki ze względu na bezwładność. Więc po zejściu na dół może być chłodno.

2) Drugi regulator dołożony również do sterownika mieszacza, żeby obniżyć temp podłogi w godzinach nocnych. Mogę zacząć grzać wcześniej rano, ale trzeba dołożyć jakąś logikę OR między regulatorami.

3) Jeśli nie drugi regulator do mieszacza to może wymienić kręciołki od głowic na rozdzielaczu na cyfrowe z programowaniem godzin? Ale pompa w mieszaczu dalej będzie chodziła męcząc się przy zamkniętych przez siłowniki pętlach.
Czytam tez, że nie zauważyliście różnicy w zużyciu gazu między studzeniem/rozgrzewaniem podłogi a utrzymywaniem stałej temp przez 24h. Więc może najlepiej zdjąć te siłowniki i regulować tylko temp na sterowniku mieszacza i przepływy rotametrami?

Co o tym myślicie? Nie chciałbym przekombinować i się zdziwić, że coś nie działa jak sobie wymyśliłem.

z góry dziękuję za rady