Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników forum.

Mieszkam w  60m2 mieszkaniu i chciałbym przerobić istniejącą instalacje wraz z wymiana kopciucha na kocioł pelletowy ( proszę o ocenę schematu i o podpowiedź )

Kociołek jaki zamierzam kupić to Kostrzewa Mini Bio Luxury B 12, pompa C.O. Grundfos Alpha 1 L, pompa kotłowa Wilo Yonos Pico 2.0

- nie wiem tylko jaką pompę kupić na C.W.U

- czy montować zawory zwrotne jeśli tak to w jakich miejscach

- jakie przepływy ustawić na pompach obiegowych

chciałbym też się was zapytać jak mam podpiąć powrót zimnej wody z bojlera :

- przed zaworem czterodrogowym

- przed pompą kotłową

- przed czujnikiem temp. powrotu, a za pompą kotłową

oraz w którym miejscu podpiąć dopuszczanie zimnej wody do układu ( układ OTWARTY )

i ogólnie czy takie połączenie jakie zrobiłem na schemacie jest poprawne

Dziękuję wszystkim za odpowiedź

2.jpg

Opublikowano

mniej więcej tak

fioletowe kółka to zawory ZZ

2.jpg.bfe8beb1d2362b4bf6c31aebbaf8d1b8.jpg

Opublikowano

witam

dzięki za podpowiedź

chciałem się jeszcze zapytać czy zbiornik wyrównawczy może zostać podłączony tak jak u mnie na schemacie ( czyli z zasilania na grzejniki ) bo będę musiał rozwalać prawie nowe płytki, a na to braknie trochę kasy ( za rok dopiero bym to przerobił )

Opublikowano

nie nie powinien tak zostać

To może zrób instalację zamkniętą i resztę zabezpieczeń jak dla instalacji zamkniętej czyli zawór bezpieczeństwa, naczynie przeponowe oraz zawór schładzający.

Opublikowano (edytowane)

to i tak wiązałoby się z wymianą płytek bo poprzedni właściciele zainstalowali grzejnik łazienkowy na zasilaniu zbiornika wyrównawczego, a grzejniki pokojowe są na osobnej nitce, także myślałem żeby zostawić na razie obieg otwarty, a jak będzie kasa to przerobie na zamknięty ( nie stać mnie na nowe płytki, a trzeba będzie odłączyć zbiornik ) i chciałem się jeszcze spytać czy te zawory zwrotne to mają być kulowe czy z mosiężnym grzybkiem

Edytowane przez fufek83
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Grundfos napisał:

ZZ za pompą #2 jest zbędny

Dlaczego tak uważasz ? 

I jakie pompy kupić, czy te co wymieniłem będą dobre tylko niewiem jaką użyć do C.W.U.

Edytowane przez fufek83
Opublikowano (edytowane)

Kup do wszystkiego Wilo yonos pico 25/1-4

Edytowane przez Darekgra