tomasz1367 Opublikowano 7 Września 2009 #1 Opublikowano 7 Września 2009 Witam panowie ostatnio przerobiłem wyjście na zbiornik wyrównawczy tak jak mi poradzono bo podobno było żle podłączone i rosło mi ciśnienie w bojlerze oraz w instalacji aż ciekł zawór bezpieczeństwa niestety po przeróbce nadal tak jest co mam zrobić? załączam zdjęcie jak jest teraz. Cytuj
automatyk Opublikowano 7 Września 2009 #2 Opublikowano 7 Września 2009 no jesli przeszkadza kapanie to miedzy zawór bezpeceństwa a zasobnik na trójniku podłaczyc zbiornik przeponowy Cytuj
adam757L Opublikowano 7 Września 2009 #3 Opublikowano 7 Września 2009 Naczynie, nawet jeśli było źle podłączone, to nie miało wpływu na rosnące ciśnienie w ogrzewaczu, Wzrost temperatury wody powoduje wzrost jej objętości. Wzrasta objętość, wzrasta ciśnienie i wtedy będzie przepuszczał zawór. Najpierw sprawdź jeszcze zawór. Najlepiej w takim przypadku zastosować naczynie przeponowe do wody użytkowej, albo reduktor ciśnienia. Pozdrawiam adam757L Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 7 Września 2009 #4 Opublikowano 7 Września 2009 Twój problem został poruszony już tutaj https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=3322 Sugerowano Tobie byś zainstalował naczynie przeponowe pomiędzy zbiornikiem CWU a zaworem bezpieczeństwa i zaworem zwrotnym na zasilaniu zbiornika w zimną wodę. Przy okazji okazało się, że miałeś źle podłączone naczynie wzbiorcze. Jedno z drugim nie ma związku, ponieważ to są dwa oddzielne obiegi CO i CWU. Przed wzrostem ciśnienia w obiegu CO chroni naczynie wzbiorcze. Przed wzrostem ciśnienia w obiegu CWU chroni naczynie przeponowe, którego nie posiadasz. Woda ogrzewając się bez rożnicy w którym obiegu powiększa swą objętość. Nadmiar w obiegu CO uchodzi do naczynia wzbiorczego a w obiegu CWU nie ma gdzie więc kapie z zaworu bezpieczeństwa. Ot i to cała filozofia ... Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 8 Września 2009 #5 Opublikowano 8 Września 2009 Żeby człowiek nie zamieścił schematu to rozumiem ale nawet z nim .... https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=3322. Post #7 dodałem naczynie na zimnej wodzie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi