Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Noszę się z zamiarem modernizacji instalacji C.O. Znalazłem hydraulika, który zaproponował instalację wartą ponad 10 tys. PLN. (4 obwody, sprzęgło, 5 pomp, sterowniki etc.). Propozycja sensowna tylko wg. mnie koszmarnie droga. Dlatego popełniłem prostszy schemat, który wydaje mi się kompromisowy. Martwi mnie tylko poprawność działania obwodów  C.O. i C.W.U. przy zastosowaniu automatycznego zaworu czterodrożnego. Jak na razie wszystkie cztery obwody obsługuje bezproblemowo jedna pompa bez automatyki. Instalacja jest bez bufora a ochronę przed korozja niskotemperaturową pełni (lepiej lub gorzej) obwód C.W.U. obsługujący parter. Na schemacie nie uwzględniłem potrzebnych jeszcze zaworów, filtrów etc. Wszystkie grzejniki panelowe mają już zawory termostatyczne. Bardzo proszę o Wasze konstruktywne uwagi do schematu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Szymszel.

Schemat.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, sambor napisał:

Poszukaj, na forum jest wiele prawidłowych schematów kotła z buforem.

Poszukałem. Poprawiłem, może teraz wygląda to sensowniej.

Pytanie. Czy powrót z CWU dla parteru zrobić obwodem zazn. jako 1 czy 2 ?

Schemat poprawki drugie.jpg

Edytowane przez Szymszel
Opublikowano

Z tego co piszesz masz grzać 2x CW?

Jak tak to nie rozumiem dlaczego puszczasz grzanie CW na piętrze przez zaw 3-D?

To raczej powinno tak wyglądać:

forum.thumb.jpg.69cf812af1851828626782bda7b07827.jpg

Powrót z grzania CW oczywiście 2 a nie 1!

Opublikowano

Pewnie dlatego że taniej bo nie trzeba ciągnąć dwóch rur - ha ha

a może jest na parterze przy kotle miejsce na bojler z piętra i puścić tylko ciepłą wodę na krany 

Opublikowano

Jakbyś nie robił to potrzebne dwie rury na górę. Albo zasilanie i powrót do grzania albo rura z cwu i rura cyrkulacji. 

Opublikowano (edytowane)

Już wyjaśniam. Bufor jest bez wężownic. CWU dla parteru jest w piwnicy. W piwnicy instalacja CO jest w układzie gwiaździsto-szeregowym na parter. Na piętro idzie tylko JEDNA rura zasilająca pod którą podpięte jest CWU dla piętra i zespół rozdzielaczy dla grzejników. Nie ma możliwości pociągnięcia dodatkowych rur. (był na to czas jak adaptowałem poddasze na użytkowe ale wynajęty hydraulik zrobił tak jak mu bezmózgowie podpowiedziało).Tak jak pisałem w pierwszym poście instalacja generalnie działa na 1 pompie ale chałupa ocieplona więc dołożenie bufora poprawi pracę kotła. Bufor da mi również możliwość pompowania chłodniejszej wody do grzejników ale przez dłuższy okres czasu.

I jeszcze coś. Wiem że można zasilać CWU z obiegu kotłowego ale latem bufor zmagazynuje mi ciepło do grzania CWU na dłużej. Dodatkowo dochodzi opcja grzania wody w buforze prądem w ramach taryfy G12

Edytowane przez Szymszel
Opublikowano
7 godzin temu, Szymszel napisał:

I jeszcze coś. Wiem że można zasilać CWU z obiegu kotłowego ale latem bufor zmagazynuje mi ciepło do grzania CWU na dłużej.

Też tak myślałem i tak zrobiłem. Po kilku letnich miesiącach zmieniłem zdanie i szybko przerabiałem instalację. Teraz uważam, że jest to bardzo niefektywne.

Co do grzania bufora prądem nawet w taryfie g12 to pytanie ile energii zuzyje ogrzanie tych 500l? I na ile Ci to wystarczy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Gonzo19 napisał:

Też tak myślałem i tak zrobiłem. Po kilku letnich miesiącach zmieniłem zdanie i szybko przerabiałem instalację. Teraz uważam, że jest to bardzo niefektywne.

Możesz rozwinąć?

Są bufory z wewnętrznym zasobnikiem CWU, są też takie w których CWU grzane jest przepływowo. Ja wiem, że najlepszym rozwiązaniem będzie duży zasobnik CWU wpięty w obwód kotła z opcją podgrzewania prądem trójfazowym ale bufor mam jaki mam, zasobnik CWU też nie jest zbyt duży. Ile potrzeba opału do nagrzania 80 litrów CWU i na ile tej wody starczy? Kotła zasypowego nie wyłączę jak grzałki elektrycznej. Bezpieczniej będzie ładować bufor. Mogę opcjonalnie dołożyć bajpasy omijające bufor które i tak kiedyś będą potrzebne jak kocioł zgnije i przesiądę się na jakiegoś pelletowca.

Opublikowano

Ja mam zbiornik cwu 200l i grzeje do 55st. Bufor grzeje do dolnej 64st, wiec zbyt mało energii do nagrzania bojlera. Kocioł i tak zaraz sie odpalał aby dogrzać bufor i mielił , mielił i miał problem.

Ale jak masz bojler 80l i bedziesz grzał do nizszych temperatur to może to zda egzamin.

Bufor 500l do tego zasypowca to nie za mały?

Opublikowano
W dniu 2.11.2020 o 08:35, Gonzo19 napisał:

Bufor 500l do tego zasypowca to nie za mały?

Z definicji powinno być 750l ale część energii skumuluje się jeszcze w 160l CWU, dodatkowo samo źródło ciepła jest deczko niedowymiarowane dla chałupy w której mieszkam. Mam też sporo drewna więc mogę mixować go z węglem paląc w kotle od góry.

Powracam do mojego pytania. Czy schemat  instalacji zamieszczony w 5tym poście będzie działać poprawnie? Czy mały obieg "CWU Parter" nie będzie zakłócał pracy zaworu 3D ?