Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy zewnętrzny komin poprowadzony przez ścianę zewnętrzną i przydach musi być ocieplony? Jaka musi być wysokość ponad przydach?

Opublikowano

Musi być ocieplony,jeżeli chodzi o wysokość to teoretycznie powinien wystawać ponad kalenicę,jednak jeżeli nie ma takiej możliwości polecam ci stabilizator pracy ciągu kominowego to taka ewentualna nakładka na komin w postaci trzech talerzy z nierdzewki ktòra ma za zadanie zoptymalizować ciąg i ciśnienie w kominie.

Opublikowano (edytowane)

Kolega chyba dziś mocno użył - do kotła kondensacyjnego RCK czy stabilizatory ciągu?
Toż to kryminał!!!

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu , cytat usunięto
Opublikowano

Instalator powiedział, że komin do kondensatu nie musi być ocieplony, w mniejszych piecach montuje się kominy tylko przez ścianę  chyba do 21 kw mocy. Ja mam mieć większy 24 kw i ma wypuścić tylko ponad przydach. Teraz to sam nie wiem co o tym myśleć, nie myślisz może o węglowym?

Opublikowano

Piec na scianie zewnętrznej kotłowni, komin przechodzący przez scianę i dach przydachu. Okno docelowo ma być w kotłowni. Może tak by i czy ma być ocieplony czy nie ?1088831442_Beznazwy.png.d5f1879b65821ec766d7157f80321bdf.png

Opublikowano

Może i niedoczytałem ,ale gdzie tam była mowa o kominie kondensacyjnym,chyba że ja też coś przeoczyłem

Opublikowano

W temacie, w poście jakoś już nie mogłem poprawić :) mój błąd

Opublikowano

Na przeciwko tego komina to jakieś okna są?

Po co ocieplony?

On ma być koncentryczny spalinowo- powietrzny, albo czysto spalinowy, a powietrze do kotła pobierane ze ściany pod przydachem.

Ja bym to tak robił jak na rys - montaż do ściany i wylot nad dach.forum.png.9bac11af7540ea7e8073fc92c24b6446.png

Opublikowano

Okno będzie na tej samej ścianie co komin. Obok komina chciałbym poprowadzić jeszcze wentylację grawitacyjną , komin ocieplony bodajże się daje.

Coś to da jeżeli taki komin będzie wyżej, wpłynie to jakoś na sprawność kotła?