Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł gazowy, wpięcie w układ otwarty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

1. Czy patrząc na poniższy schemat wpięcia kotła gazowego do instalacji można naczynie przelewowe umieścić tak jak to pokazane jest na drugim zdjęciu w kotłowni. Czy to jednak błąd w sztuce?

2. Czy mając tak wpięty przewymiarowany piec węglowy może dojść do wygotowania całej wody? Jakie zabezpieczenia można zastosować?

3. Czy można w starą instalację z grubymi rurami wpiąć kocioł gazowy i tym samym zamknąć ją tak jak na schemacie, czy nic się nie stanie?

4. Czy istnieje lepszy sposób wpięcia 2 źródeł, węglowego i gazowego?

Proszę o odpowiedzi

schemat-kociol-na-paliwo-stale-z-kotlem-gazowym-z-wymiennikiem-ciepla.jpg

100-5219.jpg

Opublikowano (edytowane)

1) umieszczenie jest okej, ale jest błąd w sztuce, rura wznośna zamieniona z rurą bezpieczeństwa

2) moze dojść do wygotowania wody w kotle węglowym, aby temu zapobiec montujesz zawór schładzający lub wężownicę schładzającą

3) mozna jak najbardziej. Instalacje wczesniej dobrze przepłukać (wodą lub chemią) i przed kotłem gazowym dać separator zanieczyszczeń

4) założenie masz dobre tylko błędy są. Sprzeglo zbyteczne, pompa na grzejniki też. Zasobnik najlepiej dwuwężownicowy, dolna pod śmieciaka, górna pod gaz

Edytowane przez KubaSko
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi, bardzo mi to rozjaśniło sprawę.

4) Można wiedzieć czemu sprzęgło zbyteczne  i czemu zasobnik dwuwężownicowy będzie lepszy, co to da ?

Edytowane przez ldonut
Opublikowano (edytowane)

2) ups by sie jeszcze przydał

4) w kotle gazowym zasobnik dajemy za sprzeglem jak kociol jest duzej mocy (i chcesz np. W jednym czasie ogrzewac budynek i grzać c.w.u) lub gdy jest kaskada kotłów. Przewaznie robi sie tak na duzych obiektach np. w hotelach, szpitalach itp. Poza tym nie każdy kocioł gazowy wysteruje taki układ gdzie zasobnik jest za sprzęgłem. Bojler za sprzęgłem to tez straty na sprzegle, i wolniejszy czas nagrzania go. Zobacz jak bedziesz grzał bojler śmieciuchem ile armatury ma woda do pokonania zanim doleci do bojlera. Jakiej firmy kocioł gazowy i jaki ma sterownik/regulator/moduł ?

Zasobnik dwuwezownicowy robi nam prostszy układ do wysterowania i szybsze nagrzanie go.

Edytowane przez KubaSko
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Myślałem że podłączenie gazu będzie prostsze. Trochę obawiam się tego krótkiego obiegu na którym będzie piec. Piec gazowy ma być Junkers Cerapur 24 + regulator pogodowy Bosch + zasobnik 150 l. Chciałem dać jeszcze zawory termostatyczne na części kaloryferów na pietrze ale nie wiem czy to dobry pomysł. Nie wiem czy instalator nie będzie chciał wpiąć  pieca gazowego bezpośrednio w układ otwarty, bo niektórzy tak praktykują. Dlatego zainteresowałem się tym żeby coś się dowiedzieć.

Dzięki za zainteresowanie.

Opublikowano

Zawory termostatyczne jak najbardziej wskazane. Podłączenie gazowca jest proste :) Jak wepniesz Junkersa w ukł. otwarty to tracisz gwarancje na kocioł. Ja bym zrobił śmieciaka na wymienniku, albo cały układ zamknął, a na śmieciaka założył zawór schładzający i o ile to możliwe dał zawór różnicowy żeby grawitacyjnie też działał. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Mój piec to Sas UWG 23 Kw, więc chyba może tylko w układzie otwartym pracować. Wiec pewnie najlepiej to podłączyć tak jak to mówisz przez wymiennik z zaworem schładzającym + naczynie wyrównawcze w kotłowni, a stare na strychu zlikwidować

1) w takim przypadku czy cała instalacja mogłaby pracować grawitacyjnie w razie potrzeby i gdzie ten zawór róźnicowy miałby być?

2) ogrzewanie wody piecem węglowym chciałbym zrobić tylko jako opcję w razie awarii gazu, do tej pory grzałem tylko bojlerem, zasobnik na wodę stał nieużywany,

Opublikowano

1) taka instalacja nie bedzie działać grawitacyinie

2) twoja decyzja, możliwosci znasz, albo 2 wężownice, albo za sprzęgłem, albo jesli byś wszystko zamknął to na jednej wężownicy się da ale ta opcja odpada.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dzięki KubaSko za to że poświecasz czas na odpowiedzi. Chyba przekonałeś mnie co do tych dwóch wężownic. Chciałbym żeby układ był jak najbardziej prosty i wydajny.

1)Poniżej zamieszczam schemat. Co należy w nim poprawić? pompy, zawory, zabezpieczenie na zasobnik - jakiś zbiornik, czy inne potrzebne elementy? Byłbym wdzięczny za sprawdzenie i podpowiedzi.

2) Jaki najlepszy wymiennik płytowy kupic?, jaki zasobnik 220-300l, emaliowany czy lepiej dołożyć do nierdzewki?

3) Sterowanie, jak to najlepiej zrobić, czy zaworami, otwieram pale  i grzeje wodę w węglowym  i odwrotnie,

czy jednak  gazowy chodzi cały czas grzeje dom i wodę a w węglowym pale kiedy chce i wtedy gazowy się wyłącza lub dogrzewa tylko wodę?  JAK TO NAJLEPIEJ ZROBIĆ?

4) Ten reduktor ciśnienia na drugim schemacie potrzebny?

Dziękuje za odpowiedz

1925185477_kotownia.jpg.9da2424ef8e61262528ad0514aec0d30.jpg

2020-10-29.png.ebec639f72c8f4e52eced8e0a2c31355.png

Opublikowano (edytowane)

Wiadomo, że nie potrzeba, ale nie zaszkodzi. Zresztą po ostatniej sytuacji 85 stopni na piecu(niedomknięte drzwiczki) przy całym zładzie wody, co by było na krótkim obiegu. Oczywiście to nie mój wyczyn :) Ale dzięki za uwagę.

Edytowane przez ldonut
Opublikowano

Ja lubię proste rozwiązania.

U mnie sounier-duval pracował w otwartym układzie przez 10 lat, z piecem węglowym z podajnikiem.

Wykluczanie pieca gazowego z obiegu odbywało się za pomocą dwóch zaworów kulowych ( ręcznych ).

Wisi nad samą podłogą w kotłowni, a zbiornik wyrównawczy 6 m ponad nim. Daje to 0,6 at. Minimalne ciśnienie dla jego pracy to 0,6 atm.

"Myślał" głupi, że ma obieg zamknięty.

Co do gwarancji, to nawet nie wiedziałem, że będzie jakiś problem. Ale montował to mój kolega, serwisant Valliant/Sounier, więc chyba poradzilibyśmy sobie jakoś.

Opublikowano

Ostatnio tak u kolegi zamontowali Junkersa, on nie ma o tym wcale pojęcia, kolega montował, serwisant. Jak działa jest ok, dopiero jak się zepsuje to się okazuje czy to był dobry pomysł.

Proszę, żeby ktoś odniósł się to poprawności schematu

Dzięki KubaSko za to że poświecasz czas na odpowiedzi. Chyba przekonałeś mnie co do tych dwóch wężownic. Chciałbym żeby układ był jak najbardziej prosty i wydajny.

1)Poniżej zamieszczam schemat. Co należy w nim poprawić? pompy, zawory, zabezpieczenie na zasobnik - jakiś zbiornik, czy inne potrzebne elementy? Byłbym wdzięczny za sprawdzenie i podpowiedzi.

2) Jaki najlepszy wymiennik płytowy kupic?, jaki zasobnik 220-300l, emaliowany czy lepiej dołożyć do nierdzewki?

3) Sterowanie, jak to najlepiej zrobić, czy zaworami, otwieram pale  i grzeje wodę w węglowym  i odwrotnie,

czy jednak  gazowy chodzi cały czas grzeje dom i wodę a w węglowym pale kiedy chce i wtedy gazowy się wyłącza lub dogrzewa tylko wodę?  JAK TO NAJLEPIEJ ZROBIĆ?

4) Ten reduktor ciśnienia na drugim schemacie potrzebny?

Dziękuje za odpowiedz

1925185477_kotownia.jpg.9da2424ef8e61262528ad0514aec0d30.jpg

2020-10-29.png.ebec639f72c8f4e52eced8e0a2c31355.png

•  
Opublikowano

Co do zasadnosci stosowania zaworu schładzającego to w instrukcji Sasa pod schematem z wymiennikiem jest napisane ze ze wzglęgu na małą pojemność wodną układu zaleca się jego zastosowanie. Reduktor w tym przypadku jest potrzebny ponieważ zimna woda wpływa do kotła schładza go i przelewa się naczyniem wzbiorczym. Gdyby byla wężownica to można by zrezygnowac z reduktora. Ja zakladalem zawor dbv-1, i powiem tak: nawet w przypadku wysokiego cisnienia w sieci, bez reduktora dopuszczał on wodę bardzo powoli i schładzał układ. 

1) jesli pojemność naczynia w kotle gazowym wystarczy to nie musisz dawać drugiego, powrot z bojlera na kociol gazowy przewaznie ma osobna rurę

2) Wymiennik kup 2x większy niż moc kotła węglowego. Co do bojlera to kwestia funduszy. Co do pojemnosci to zalezy ile osob ale na rodzinę 3-4 os 220 l wystarczy. Pamietaj ze gazem grzejesz troszke wiecej jak polowę zbiornika.

3) Dajesz przekaźnik na pompie c.o. kotła węglowego i wpinasz w odpowiednie wyjście pod kołem. Jak palisz w śmieciaku to blokuje się palnik w gazowcu. Akurat w junkersie jest takie wyjscie

A wogole to twoj kociol to nie Sas UWG plus ?

Opublikowano

Co do pieca to mam piec Sas UWG 23 Kw.

Poprawcie mnie jeżeli żle piszę,jak grzeję gazem grzeję górną część zbiornika, węglem grzeje dolna część czy mogę tak:

1) ogrzewam piecem węglowym i grzeję wodę dolną weżownicą, natomiast junkers mi dogrzewa wodę górna weżownicą, jak przestaje palić w węglowym, grzeje wodę junkersem (lato) lub ogrzewam junkersem dom i wodę (zima)

2)jeżeli będę chciał ogrzać tylko wodę węglowym to już pewnie na zaworach pozamykać przed wymiennikiem ?

3)mam nadzieję że w wiekszości będe grzał gazem wodę(90 %), wiec czy zbiornik dwuwężownicowy będzie odpowiedni, woda nie będzie się mieszać z tą zimniejsza cześcią i za tym będzie krócej gorąca, w porównaniu z jednowężownicowym,bo sam juz zgłupiałem.

Opublikowano

Ok. Dzięki za propozycję. Muszę się zastanowić nad tymi zbiornikami. Trochę zamotałem się w tym wszystkim.

2 godziny temu, KubaSko napisał:

2) nic nie musisz zamykać na zaworach

Co do tego że nie muszę zamykać zaworów żeby nagrzać wodę węglowym a nie grzać instalacji jednocześnie to nie rozumie możesz to jaśniej napisać. Dzięki.

8 godzin temu, KubaSko napisał:

3) Dajesz przekaźnik na pompie c.o. kotła węglowego i wpinasz w odpowiednie wyjście pod kołem. Jak palisz w śmieciaku to blokuje się palnik w gazowcu. Akurat w junkersie jest takie wyjscie

Ale wtedy odcina całkiem kocioł, czy tylko na grzejniki? a wodę mogę dale grzać?

Bo chciałbym móc ogrzewać węglem a wodę mieć z gazu.

Opublikowano (edytowane)

2) popatrz na schemat, masz dwie osobne pompy w obiegu węglaka, jedna na grzejniki, druga na cwu. Jak ustawisz tryb lato w sterowniku węglowca to załączy tylko pompe cwu i nic na grzejniki nie pójdzie. Pompę po stronie pierwotnej i pompę po stronie wtórnej łączysz razem  przekaźniekiem albo jesli obciążalność wyjscia na to pozwala równolegle ( jak dasz pompy elektroniczne to na pewno sterownik je uciągnie równolegle). I obie załączają sie jak palisz w węglaku i masz tryb zima lub pompy równoległe.

3) blokuje całkowicie palnik. Ale jaki jest sens grzać wodę gazem kiedy w tym samym momencie palisz w śmieciaku? Po za tym masz za duży kocioł. Pisałeś ze miales przypadki łatwego wzrostu temp. Przy wpieciu śmieciaka w układ jak na twoim schemacie zawsze masz zabezpieczenie ze jak temp wody przekroczy próg krytyczny to wszystkie 3 pompy się załączaja i zrzucają ciepło na instalacje grzejnikową i do bojlera. Oczywiscie jesli stwrownik w smieciaku na to pozwala

Edytowane przez KubaSko
Opublikowano
53 minuty temu, KubaSko napisał:

jak palisz w węglaku i masz tryb zima lub pompy równoległe.

.....

w tym samym momencie palisz w śmieciaku? 

"Węglak", "śmieciak" co za język?

Ten "węglak" to od pary do węglarki? mąż ( partner)???

A "śmieciak" pewnie od śmietniczki!- pewnie jej brat!

Piszcie prawidłowe nazwy, gdyż potem nawet google wariuje podczas wyszukiwania, a czytającym robi się słabo na takie potworki słowne.

Opublikowano (edytowane)

43 minuty temu, sambor napisał:

"Węglak", "śmieciak" co za język?

Ten "węglak" to od pary do węglarki? mąż ( partner)???

A "śmieciak" pewnie od śmietniczki!- pewnie jej brat!

Piszcie prawidłowe nazwy, gdyż potem nawet google wariuje podczas wyszukiwania, a czytającym robi się słabo na takie potworki słowne.

Dokładnie jest tak jak mówisz :) widze specjalista od neologizmów. Od takich uwag są moderatorzy ale ty nim nie chciales być wiec nie wchódź w czyjeś kompetencje. Doradź coś koledze bo pamiętam że jestes spec od Junkersa i zbędnych modułów do niego.

Edytowane przez KubaSko
Opublikowano

Wszystko super, tylko że ja nie mam żadnego sterownika na piecu węglowym. 

Opublikowano (edytowane)

Mała pomyłka się wkradła mam piec Sas NWG, dokładnie taki. Przepraszam za pomyłkę.

big_sas-nwg23.jpg.52506e80cd843a0003bccadf927fb827.jpg

Na piec nie mam żadnego wejścia na sterownik, musiałby być jakiś zewnętrzny. Możesz podać co by było odpowiednie?

A tak z ciekawości mogę to zrobić, po prostu na zaworach odcinających? Muszę zmieniać schemat instalacji?

Edytowane przez ldonut
Opublikowano

Na zaworach odcinających czyli jak? Bez wymiennika i odcinac zaworami ukł otwarty od zamknkętego ?

Sterownik do śmieciucha wystarczy jakiś prosty jeśli procesem spalania reguluje miarkownik ciągu. Np. Euroster 11WB lub Tech ST-27i

Opublikowano (edytowane)

Co do zaworów to chodziło mi np.

jak chce palić w węglaku to zamykam zawory przed gazowym i pale

jak chce palić w gazowym to zamykam zawory na obieg węglaka

jak chce tylko grzać węglakiem to zamykam obieg na zasobnik

i tak dalej.....

Ale napisałeś już  że steruję pompkami i sterownikiem w śmieciuchu, oraz odcinaniem palnik gazowego przez czujnik

1) Czy wystarczą zawory zwrotne i zawory 3d na instalacji żeby gorąca woda nie dostawała się na piec gazowy i na wymiennik czy to nie ma znaczenia?

Edytowane przez ldonut