Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym zasięgnąć opinii w doborze kotła. W grę wchodzi kocioł z SAS. Dom wolnostojący z poddaszem zamieszkałym. Material H+H 500 ocieplony 16 cm styropian. Poddasze piana pur 23 cm okna 3 szyby. 257m2 w tym 33m2 garaż i kotłownia. Na całości podłogówka plus 2 drabinki w łazienkch. Na ciepłowłaściwe wyszło 14-16 kW. https://cieplowlasciwie.pl/wynik/9812. W projekcie 24 kW. Hydraulik radzi SAS BIO EFEKT 23kW a w sklepie doradzają SAS BIO SOLID 19 kw. Jak dla mnie duże rozbieżności. Doradzi ktoś coś? Z góry dzięki.

Opublikowano (edytowane)

Lepiej juz brać Sas Bio Compact . Bio efekt ma ruszt wodny nad palnikiem . I dodatkow trzeba myśleć o dużym buforze minimum 1000l .

Edytowane przez Kazio321
Opublikowano

Bufor dobiera się do kotła. Co wy wszyscy macie z tymi buforami 1000l? Znasz wymiary takiej beczki? 

Poza tym jakim cudem kocioł 5 klasy ma ruszt wodny?

Michał sprawdź podobne tematy o wyborze kotła bo mi się tego wałkować nie chce co chwilę.

Opublikowano (edytowane)

A niby co to ma być?pobrane.jpeg.fd63577359855a24679941e4ed71daa0.jpeg

Przekroj kotla Sas bio Efekt 

Edytowane przez Kazio321
Opublikowano

Dzwoniłem do SASa do działu technicznego. I usłyszałem: "to nie jest ruszt wodny, taki mamy rodzaj wymiennika"

Opublikowano

Ogolnie to był kociol na ekogroszek, ale wstawili palnik pelletowy i proszę.  Kociol "BIO" Efekt na pellet 

Opublikowano

Dokładnie jak mówisz. 

Opublikowano
28 minut temu, eliks napisał:

I usłyszałem: "to nie jest ruszt wodny, taki mamy rodzaj wymiennika"

Tylko tak samo robi za generator sadzy.

• Zgadzam się 2
Opublikowano
2 godziny temu, Outsider napisał:

Tylko tak samo robi za generator sadzy.

Zgadza się...

Trochę pomaga osłonięcie tego rusztu blachą. 

Opublikowano
31 minut temu, Michał31 napisał:

Panowie biorę SAS BIO EFEKT 23 kW

No.i co dalej?

• Lubię to 1
Opublikowano
34 minuty temu, Michał31 napisał:

Za dużo kW. Będzie stał i kopcił.

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Darekgra napisał:

Za dużo kW. Będzie stał i kopcił.

Czy bedzie kopcił czy nie, to już tylko umiejętności palacza w dosterowaniu  parametrów do danego pelletu. Ale ilość ropaleń na dobę  tez bedzie pokaźna.

Godzinę temu, Michał31 napisał:

Wymiennik od kopciucha z dostawionym palnikiem pelletowym. Z kanałami poziomymi, bez utomatycznych czyszczaków. Palenie w tym kotle ekonomiczne nie będzie. Do tego ruszt wodny, któru schładza spaliny, prowadząc do niepełnego spalania gazów i tworzeniu sie sadzy. 

Gorszych kotłów już nie mieli?

Edytowane przez Outsider
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
17 minut temu, Michał31 napisał:

23 kw za dużo?

W żadnym wypadku nie daj się namówić na 23kW. Skoro wyszło ci 14-16 kW to ja bym jeszcze nad 17 się mocno zastanawiał bo to na mróz 20 stopni. Na przeciętny dzień wychodzi ci 4kW.

• Zgadzam się 3
Opublikowano

Kocioł, który dobrze moduluje mocą. Ma kanały pionowe, smoczyszczenie palnika i wymiennka. Za porządny kocioł dasz pare złotych wiecej i nie bedziesz wyrzycał kasy kominem. A w rozrachunku bedziesz do przodu już może po trzech sezonach. I tzw. święty spokój bez uperdliwego meczenia sie z kotłem masz w gratisie. Popytaj kolegę @eliks o jego kocioł.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Nie masz innej możliwości niz sas ? 

Opublikowano

Teraz tylko przypilnuje instalatora aby dobrze wykonał instalację.

Wrzuć najlepiej schemat wg którego będzie tą instalację robił. Bo jeśli on chciał ci 23kW montować to i z instalacją może być ciekawie.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

2x zawory mieszające z pompami do podłogówki przy rozdzielaczach (sterowane ze sterownika) 1x pompa na instalacje 1 x pompa do boilera (300 l) Sterowniki pokojowe i panel do sterowania tyle wiem.

Opublikowano (edytowane)

No to zapowiada się bardzo ciekawie :):).

Radzeę już zakładać swój temat na forum, lub nauczyć instalatora poprawnej budowy instalacji CO.

Czym prędzej narysuj schemat jak to macie zamiar zrobić bo z tego krutkiego opisu już wiemy że będzie źle.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

@Darekgra przynajmniej będziesz miał co robić w długie zimowe wieczory :) Bo temat zaczyna się ciekawy robić 

Edytowane przez Kazio321
Opublikowano
W dniu 26.10.2020 o 22:34, Michał31 napisał:

W projekcie 24 kW.

Trzeba przeliczyć jeszcze dla warunku - okna zamknięte.

• Lubię to 2