Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka grupa pompowa do podlogówki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem nie jesteśmy w stanie z instalatorem dobrać sterowania ,pompy do podlogówki dom około 180 m 2 dwa piętra dwa rozdzielcze jeden 10 drugi 8 pętlę do 80 m zasilanie midzedz 22 chciałbym jakies proste w obsłudze rozwiązanie dodam że piec na węgiel ogrzewa bufor i co dalej za buforem co tam wstawić żeby to pchnęło na piętra ? 

Opublikowano
W dniu 23.10.2020 o 08:32, Jendrek998 napisał:

Rozdzielacze są gole bez pomp

a reszta - gołe to nic nie znaczy , jak wygląda choćby obecna instalacja , może jakieś schematy , lub zdjęcia inaczej jak coś doradzić ,

Opublikowano

I tylko podłogówki ? jaki bufor i podłączony kocioł

Jakie tam są rotametry ,gdzie jest 0 na górze czy dole szklanki

Opublikowano

Jest ciepła woda ale podłączona przed buforem. Chodzi mi tylko o połączenie bufora z podlogowka jaka zastosować grupę pompowa z jakim zaworem jaka pompa. piec który napędza bufor około 18 kv . bufor 500 l . Jutro zrobię dokładne zdjęcia rozdzielacza . Świeżo wylany anhydryt 

Opublikowano

Rury CU22 do tych rozdzielaczy z taką ilością pętli to za mało. Jak posadki już wylane to nie ma możliwości ich wymienić, więc pompy i zawory mieszające trzeba będzie w tych szafkach zainstalować by zasilić je wyższym parametrem z bufora.

Opublikowano

Popchała by ale nie przez rurki CU22. Policz ilość pętli i przepływ wymagany w każdej z nich. Zsumuj i zobacz ile wody musi teraz przez te rurki CU22 przepłynąć...

Opublikowano (edytowane)

21 godzin temu, Jendrek998 napisał:

ruru położone 22 miedź do 1 rozdzielacza z kotłowni i do drugiego na piętrze też 22 miedź i też z kotłowni w kotłowni zlutowane na 28. Pętlę max do 90 m

to rozlutuj przy tych 28 i daj dwie grupy jak poniżej. Będziesz miał osobne sterowanie góry i dołu. Na górze zawsze zimniej, a tym sposobem bedziesz mógł zasilac te rozdzielacze inną temperaturą. To będzie Twoja wygrana.

9 godzin temu, Jendrek998 napisał:

Nie pocieszyles mnie myślałem że starczy coś takiego w kotłowni https://allegro.pl/oferta/afriso-grupa-pompowa-primotherm-180-2-z-pompa-8902914171 i to pochnie na podłogi 

Zrobiłeś bardzo dobry układ. kocioł-Bufor-instalacja. Nie schrzań tego.

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Wystarczy. policz.  jedna pętla 2l/minutę x10 pętli to sie równa 20l/minutę x60min to jest 1200l/h czyli 1,2m3/h .

rura 28mm czyli 1" ma przepływ nominalny 3,6m3/h a max 6,8m3/h 

myślisz , ze te 22mm nie wyda tych 1,2m3/h?

Opublikowano

Spokojnie Ci obsłużą. Masz Do kazdego rozdzielacza oddzielne obwody. Gdyby był jeden to gorzej ale masz dwa.

Zresztą jak chcesz to kuj i wymieniaj. Ja bym zostawił.