Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, kupiłem dom na wiosnę, przyszedł sezon grzewczy z którym pojawił się problem zapowietrzających się wszystkich grzejników na piętrze. 

Dom ma piwnice parter i piętro. Powierzchnia 220m 

Wrzucam zdjęcia po których może ktoś dojdzie w czym jest problem. Bardzo przepraszam za brak szczegółowego opisu, ale nie mam zbyt dużego pojęcia o hydraulice. 

IMG_20201016_095959.jpg

IMG_20201018_194412.jpg

IMG_20201018_194648.jpg

IMG_20201018_194715.jpg

IMG_20201018_194451.jpg

IMG_20201018_194546.jpg

IMG_20201018_194214.jpg

IMG_20201018_194312.jpg

IMG_20201018_194223.jpg

Opublikowano

Cześć masz pompę na powrocie  , więc nie powinieneś  mieć odpowietrzników automatycznych  na instalacji  ewentualnie powinny być pozakręcane tymi kaptyrkami  , i służyć do odpowietrzania tylko przy nie pracującej pompie C.O. w chwili uzupełniania zładu wody w instalacji

odpowietrzniki automatyczne.jpg

Opublikowano

No to teraz słuchaj przypadku u mnie. W moim domu do 2018 grzał zasypowy Viadrus, od 2018 Defro na ekogroszek. Ale to mało istotne. Istotne jest - a raczej było - to, że cały czas zapowietrzały się kaloryfery na piętrze. W zasadzie codziennie, ale odpowietrzałem je raz na 3 dni. W tym roku dodałem pompę na powrocie 4D, przerobiłem instalację w piwnicy na TN-C-S i uziemiłem kocioł. Nic więcej. Od tej pory zero powietrza w kaloryferach. I teraz zagadka, która z tych czynności spowodowała wyeliminowanie zapowietrzania się instalacji? Sam nie wiem :) Bardziej obstawiam na uziemienie kotła i brak wodoru (nie sprawdzałem czy w kaloryferach było powietrze czy wodór). Ale może też być zaciąganie przez pompę przewałową bąbelków powietrza i nie puszczanie ich na instalację. Zamiast tego pompa CWU je zaciąga i usuwa odpowietrznikiem za pompą. Ale to tylko hipoteza bo nie widzę żadnych poszlak.

Opublikowano (edytowane)

Wygląda mi to na układ otwarty z pompą na powrocie. Wysokość podnoszenia twojej pompy co to 6m. W takim przypadku dół twojego naczynia powinien być 0,7 x 6m co daje 4,2 wyżej niż najwyżej położony grzejnik lub gałązka idąca do niego. Rura wznośna do twojego naczynia to chyba ta z manometrem, rura bezpieczeństwa pewnie z pionu grzejnikowego albo to ta która idzie z rurą wznośną w górę pod stropem(akurat tak nie powinna iść rura bezpieczeństwa). Masz następujące rozwiązania problemu:

1) pompy na 1 bieg - może pomoże 

2) naczynie dać wyżej

3) zamknąć układ

4) wyłączyć pompę c.o. i przejść na grawitację :)

P.s. tego zaworu kulowego przed zaworem bezpieczeństwa c.w.u. nie powinno być, a tym bardziej zamkniętego !!!! to samo tyczy się rury wznośnej

Edytowane przez KubaSko
Opublikowano (edytowane)

W dniu 21.10.2020 o 15:07, LukaszMark94 napisał:

A czy przyczyną może być brak naczynia przeponowego c.o. ? 

jeśli masz zbiornik wyrównawczy na strychu to naczynia przeponowego do c.o. się nie stosuje 

a określ się do tego

poprawony 1.jpg

i opisz poszczególne rury m a co z odpowietrznikami ?

Edytowane przez mironw