cristofonline Opublikowano 17 Października 2020 #1 Opublikowano 17 Października 2020 Proszę Was bardzo o pomoc w ogarnięciu kotła. Nie mam wystarczającej wiedzy i doświadczenia żeby poradzić sobie z nim sam. A mam na to dwa dni... Jestem z wizytą u mamy, która zakupiła nowy kocioł z podajnikiem i nie bardzo potrafi opanować jego działania. DOM 260mkw PU. Bloczek MAX i Siporex. Nieocieplony. Okna plastikowe, dwuszybowe. Instalacja CO starego typu. Grzejniki panelowe i rury stalowe. Kocioł Biadała 24KW zawór 3 drożny i pompka. podłączone tylko grzejniki (CWU odrębnie zasilana). Wylot spalin fi 160mm - brak czopucha. Paliwo 27-29 MJ/kg Bartex GOLD Kocioł zastałem z takimi ustawieniami pracy: podawanie - 10,5 sek, przerwa 20 sek i dmuchawa 65%, pompka idzie na maxa... mama przerażona ilością spalanego groszku. Od razu zmniejszyłem nadmuch do 25% i zmieniłem podawanie na 5 sek z przerwą 40 sek oraz zmieniłem ustawienie zaworu trójdrożnego na 1,5 - 2 ze względu na temp zewnętrzną (w domu było zdecydowanie za ciepło). Podtrzymanie ustawiłem na 10 sek przerwa 25 min nadmuch 45%. Obserwuję spalanie. Z tego co widzę to: węgiel nie wypala się równomiernie w retorcie - po prawej stronie kielicha węgiel niedopalony i skoksowany (na zdjęciu zgarnąłem kopczyk i trochę pomieszałem - normalnie jest więcej czarnego po prawej) defraktor chyba nie jest najlepiej umiejscowiony - co o tym myślicie? nie wiem jak doprowadzić do optymalnego spalania bez czopucha nie ogrzewając przy tym okolicy nie wiem czy w tej sytuacji otworzyć zasłonkę wentylatora czy przeciwnie przymykać nie wiem co zmienić w sytuacji gdy temperatura spadnie - zwiększyć zadaną temp CO? zmienić proporcje w zaworze 3D (jak?) nie wiem na co jeszcze zwrócić uwagę, co obserwować jak ustawiać Będę wdzięczny za pomoc. Dobrego weekendu Wszystkim! Krzysiek Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 17 Października 2020 #2 Opublikowano 17 Października 2020 Błędem jest oczyszczenie palnika z popiołu . Musisz poczekać aż się wszystko usypie do normalnej pracy . ogólnie to się jednak znasz . Fakt deflektor jest za nisko . Tak na wstępnie po tej fotce wygląda to całkiem obiecująco pomijajac brak popiołu i zbyt niski deflektor . Proponowałbym Ci dac mu popracowac i nic nie ruszac . Co do przeslony dmuchawy to każdy ma swoje zdanie , moje jest takie żeby zostawić w połowie . A czopucha dobrze że nie ma :) Cytuj
cristofonline Opublikowano 17 Października 2020 Autor #3 Opublikowano 17 Października 2020 (edytowane) Dzięki za dobre słowo ale w moim działaniu więcej intuicji i wiedzy z tego forum - czytałem w nocy - niż doświadczenia ... Wrzucę fotkę za moment. Edytowane 17 Października 2020 przez cristofonline Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 17 Października 2020 #4 Opublikowano 17 Października 2020 Spoko :) to wygląda całkiem dobrze . Trzeba poczekać i w razie czego dostroic . Mysle ze tu zmiany czasu przerwy dadzą rezultaty . Co do deflektora hmm moze i malo czasu byc ale warto byłoby pomyśleć nad zamianą go na miske z nierdzewki . Podwiesic jak najwyżej i było by git . Cytuj
cristofonline Opublikowano 17 Października 2020 Autor #5 Opublikowano 17 Października 2020 Czy nie powinienem wydłużyć przerwy żeby lepiej dopalić? Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 17 Października 2020 #6 Opublikowano 17 Października 2020 (edytowane) Tak tak . Sorki wcześniej nie było fotek . I to spokojnie daj mu z 10 nawet 15 sekund wiecej w przerwie . Edytowane 17 Października 2020 przez FAFAŁ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi