cristofonline Opublikowano 17 Października 2020 #1 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 Proszę Was bardzo o pomoc w ogarnięciu kotła. Nie mam wystarczającej wiedzy i doświadczenia żeby poradzić sobie z nim sam. A mam na to dwa dni... Jestem z wizytą u mamy, która zakupiła nowy kocioł z podajnikiem i nie bardzo potrafi opanować jego działania. DOM 260mkw PU. Bloczek MAX i Siporex. Nieocieplony. Okna plastikowe, dwuszybowe. Instalacja CO starego typu. Grzejniki panelowe i rury stalowe. Kocioł Biadała 24KW zawór 3 drożny i pompka. podłączone tylko grzejniki (CWU odrębnie zasilana). Wylot spalin fi 160mm - brak czopucha. Paliwo 27-29 MJ/kg Bartex GOLD Kocioł zastałem z takimi ustawieniami pracy: podawanie - 10,5 sek, przerwa 20 sek i dmuchawa 65%, pompka idzie na maxa... mama przerażona ilością spalanego groszku. Od razu zmniejszyłem nadmuch do 25% i zmieniłem podawanie na 5 sek z przerwą 40 sek oraz zmieniłem ustawienie zaworu trójdrożnego na 1,5 - 2 ze względu na temp zewnętrzną (w domu było zdecydowanie za ciepło). Podtrzymanie ustawiłem na 10 sek przerwa 25 min nadmuch 45%. Obserwuję spalanie. Z tego co widzę to: węgiel nie wypala się równomiernie w retorcie - po prawej stronie kielicha węgiel niedopalony i skoksowany (na zdjęciu zgarnąłem kopczyk i trochę pomieszałem - normalnie jest więcej czarnego po prawej) defraktor chyba nie jest najlepiej umiejscowiony - co o tym myślicie? nie wiem jak doprowadzić do optymalnego spalania bez czopucha nie ogrzewając przy tym okolicy nie wiem czy w tej sytuacji otworzyć zasłonkę wentylatora czy przeciwnie przymykać nie wiem co zmienić w sytuacji gdy temperatura spadnie - zwiększyć zadaną temp CO? zmienić proporcje w zaworze 3D (jak?) nie wiem na co jeszcze zwrócić uwagę, co obserwować jak ustawiać Będę wdzięczny za pomoc. Dobrego weekendu Wszystkim! Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FAFAŁ Opublikowano 17 Października 2020 #2 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 Błędem jest oczyszczenie palnika z popiołu . Musisz poczekać aż się wszystko usypie do normalnej pracy . ogólnie to się jednak znasz . Fakt deflektor jest za nisko . Tak na wstępnie po tej fotce wygląda to całkiem obiecująco pomijajac brak popiołu i zbyt niski deflektor . Proponowałbym Ci dac mu popracowac i nic nie ruszac . Co do przeslony dmuchawy to każdy ma swoje zdanie , moje jest takie żeby zostawić w połowie . A czopucha dobrze że nie ma :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristofonline Opublikowano 17 Października 2020 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 (edytowane) Dzięki za dobre słowo ale w moim działaniu więcej intuicji i wiedzy z tego forum - czytałem w nocy - niż doświadczenia ... Wrzucę fotkę za moment. Edytowane 17 Października 2020 przez cristofonline Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FAFAŁ Opublikowano 17 Października 2020 #4 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 Spoko :) to wygląda całkiem dobrze . Trzeba poczekać i w razie czego dostroic . Mysle ze tu zmiany czasu przerwy dadzą rezultaty . Co do deflektora hmm moze i malo czasu byc ale warto byłoby pomyśleć nad zamianą go na miske z nierdzewki . Podwiesic jak najwyżej i było by git . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristofonline Opublikowano 17 Października 2020 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 Czy nie powinienem wydłużyć przerwy żeby lepiej dopalić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FAFAŁ Opublikowano 17 Października 2020 #6 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 (edytowane) Tak tak . Sorki wcześniej nie było fotek . I to spokojnie daj mu z 10 nawet 15 sekund wiecej w przerwie . Edytowane 17 Października 2020 przez FAFAŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi