Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Bardzo Was proszę o pomoc w poprawie obecnej instalacji ogrzewania podłogowego + grzejniki.

Instalacja wygląda jak na foto, nie ma żadnej pompy, rotametru, regulatota czy innych rzeczy - jest goła i nie działa. Wszystko jest zasilane z pieca VIESSMANN Vitodens 100

Z racji tego iż żaden instalator nie ma w tym roku czasu postanowiłem zrobić to sam, aczkolwiek potrzebuje fachowej porady co do obecnej instalacji dokupić ewentualnie wymienić i jak to prawidłowo podłączyć. Wszystkie prace jestem w stanie wykonać sam. 

Na foto sa informację co gdzie i jak

IMG_20201016_083242.jpg

IMG_20201016_083226.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, sambor napisał:

Kto cię kolego "uszczęśliwił" taką instalacją?

Ona jest zrobiona źle.

Wiem :D Dlatego tu jestem...

OP mam ok 60-70m2 (łazienka, kuchnia, przedpokój, salon, sypialnia - w sypialni jest w sumie wyłączona)

+ 3 grzejniki (2 pokoje + łazienka)

Opublikowano

Tak małą instalację można zrobić tak jak na rys poniżej , schemat z materiałów projektowych vieśka774707364_viesmann2obiegi.thumb.jpg.030cab3e7b896516ceab8e3ff37c8ba2.jpg

Dodatkowo należy wymienić belkę rozdzielacza podłogówki na belkę z rotametrami, bez tego nie ustawisz podłogówki

Pompę do podłogówki najlepiej wstawić z regulacją obrotów, ale o długości 130mm a nie 180mm.

Standardowo są pompy 180, ale taka się może nie zmieścić.

Zaw 3-D jeżeli jest w zakresie nastaw 23-40C można zostawić.

Jakby się trafiły orły doradcze , które zaproponują ci dodatkową pompę i sprzęgło to wyślij ich w kapustę.

Opublikowano

Trochę nie rozumiem rysunku u góry, to nie moja branża :P lepiej zrozumiem rysunki takie jak sam narysowałem ;)

6 godzin temu, sambor napisał:

Dodatkowo należy wymienić belkę rozdzielacza podłogówki na belkę z rotametrami, bez tego nie ustawisz podłogówki

Pompę do podłogówki najlepiej wstawić z regulacją obrotów, ale o długości 130mm a nie 180mm.

Standardowo są pompy 180, ale taka się może nie zmieścić.

Zaw 3-D jeżeli jest w zakresie nastaw 23-40C można zostawić.

Powiedz mi czy jak kupie gotowy rozdzielacz z tymi wszystkimi bajerami- pompa, rotametry, zaw 3d  i podłączę go tak jak naskrobałem w PAINT poniżej czy to będzie dobrze? czy powinienem cos jeszcze do tego dobrac? ewentualnie inaczej podłączyć

Aha na rysunku jest pompa po lewej bo tak było by mi lepiej zamontować- podejrzewam ze nie ma to znaczenia z której strony będzie ale gdybym się mylił to proszę o uwagę.

IMG_20201016_083242.jpg

roz.jpg

Opublikowano

Rozdzielacz podłogówki musi być tak jak narysowałeś, chyba że obrócisz całość wraz z rurami zasilania i powrotu podłogówki.

Na rurze powrotnej z podłogi - między trójnikiem a dolną belką musi być zaw zwrotny.

Jak już kupisz to wymień odpowietrzniki automatyczne na zwykłe (ręczne).

Opublikowano

Poprawiłem instalacje w PAINT teraz powinno być dobrze.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie rozdzielacza?

Bypass?? Pompa? zawór termostatyczny standardowy czy o zwiększonym przepływie 2,5 Kvs

Pytam o jak najwięcej szczegółów ponieważ nie chce wydać pieniędzy w błoto, chcę to zrobić porządnie tak aby zapomnieć o podłogówce, nie tak jak do tej pory... dramat

roz.jpg

Opublikowano

3-D z Kvs = 2,5 będzie OK, pompa najlepiej z płynną regulacją 25/40 lub 25/1-4, ale już 25/60 będzie za duża.

Jak będzie płynna regulacja pompy to bypass nie potrzebny.

Na belkach odpowietrzniki ręczne lub kup od razu osobno ręczne i wymień na belkach - zarówno na podłogówce jak i na grzejnikach.

Opublikowano (edytowane)

Znalazłem takie rozdzielacze 

https://hurtinstal.pl/rozdzielacz-6-obw-z-grupa-pompowa-do-podlogowki-grundfos-p-333.html

https://hurtinstal.pl/rozdzielacz-6-z-grupa-pompowa-grundfos-2-3-kvs-atm566-p-681.html

Różnią się tylko zaworem termostatycznym- pytanie czy jest sens dopłacić 200zł do innego zaworu...

Gdzie bym nie szukał to nie ma takich pomp jak wysłałeś, przeważnie są pompy jak w linkach powyżej czyli ( GRUNDFOS UPM3 AUTO L 25-70 ) jak będzie taka pompa to będzie źle? 

Edytowane przez Gawlo
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

@tomekb

Dzięki za wszystkie rady jak i potrzebne elementy do przerobienia instalacji, wszystko działało bez zarzutu aż do dziś gdy chciałem odpalić ogrzewanie podłogowe. 

Pierwszym problemem był zablokowany wirnik w pompie poradziłem sobie z wraz z instrukcją, pompa działa. 

Drugim problemem jest zawór mieszający... Nie puszcza ciepłej wody, bez względu na to jak jest ustawiony. 

Jakieś rady jak to odblokować