Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciągła praca piec Sas bio efekt 17 kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

W miesiącu Lipiec zamontowałem nowy piec zakupiłem SAS bio efekt na pellet. Do końca września było wszystko super w zasobniku mieści się 9 worków ktore wytarczaly ok 30 dni na ogrzewanie 300l bojlera na trybie letnim. W październiku uruchomiłem pompy równolegle, piec zaczął ciągnąć ponad 30kg Przy temperaturach na zewnątrz dzień 14C noc 6C. Moim zdaniem jest to zbyt duże spalanie, ponieważ dom ma 170m2 i na każdym grzejniku termostaty. Dom ocieplony. Może ktoś poleci jakieś ustawienia pieca mój praktycznie cały czas się pali... 

Opublikowano

Możesz podać jak i jak zbudowana instalacja.

Jakie ustawienia kotla, na jakiej zasadzie pracuje, czy odpala od histerezy czy od pokojówki a może praca ciągła z podtrzymaniem?

Opublikowano (edytowane)

Już widać że czujnik temperatury (pewnie powrotu) zamontowany w złym miejscu. Ciekawe gdzie zamontowano czujnik zaworu 4d.

I zapewne brakuje pompy na powrocie z 4d.

Możesz dać jeszcze zdjęcie z tyłu kotła. Oraz nastawy sterownika dotyczące wszystkich temperatur.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Intalatorzy tego kotła byli wiekowi, podłączyli go ustawili chyba tylko ustawienia fabryczne sprawdzili czy rozpala, nie ma wycieków i wyszli. 

Dnia wczorajszego włożyłem do nie zawirowacze spalin, ponieważ nie zamontowali oraz zacząłem zmieniać ustawienia. Na początku ustawiony był przez nich na 60C zadana Pieca, 45C woda  użytkowa oraz 40C temperatura wody na dom. Histereza Wynosiła 2C CO oraz 5C CWU zmieniłem dziś ustawienia na histereze CO 15C CWU 5C oraz 40C temp wody na dom 

16027056689926916873211691865598.jpg

1602705719110925924948539194316.jpg

16027057296447625067220933827039.jpg

Opublikowano (edytowane)

Histerezą CO ma wpływ tylko wtedy gdy aktywna jest tryb wygaszania w ustawieniach nadzoru. Czy zawór 4d utrzymuje zadaną temperaturę 40 stopni czy może ją przebija lub jej nie osiąga.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

Ten sterownik ma sporo funkcji do ustawienia zależnych wzajemnie od siebie, masz może zamontowaną pokojówkę?

Na zdjęciu widać że zawór jest otwarty na max czyli cała ciepła.woda z kotła idzie w instalację.... Jakie są temperatury rzeczywiste na zaworze o jak je utrzymuje.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Nie nie mam zamontowanej pokojówki. 

Zauważyłem teraz że po zmianie histerezy z 2 na 15 zaczal dłużej nie pracować. Moim zdaniem on za często coś podawał ten pelett cały czas kiedy nie przechodziłem obok kotłowni to pracował 

Zawór 4d osiąga temp zadana lub troszkę niższa nie przebija temp zadanej. Za to cały czas pracuje rzadko trzyma stałe otwarcie 

Opublikowano (edytowane)

Podawał tyle ile musiał przy aktualnym zapotrzebowaniu na energię.

Czujnik powrotu do zamontowania na rurę powrotu przy samym dole kotła.

Żeby coś więcej powiedzieć trzeba by mieć schemat oraz pełne dane co do ustawień kotła i temperatur bieżących. Np zdjęcia paneli sterownika i zaworu 4d.

W pierwszych dniach pracy centralnego kociołek musi wygrzać dom więc spala sporo. Potem powinno być lepiej.

Po zmianie histerezy na 15 trochę więcej czasu jest wygaszony. Lecz jeśli odpala się np. co godzinę to spala przy czyszczeniu i odpalaniu jeszcze więcej niż by pracował cały czas.

coś mi się wydaje że zawór 4d też jest źle ustawiona ale żeby to potwierdzić musiałbyś podać więcej danych na temat temperatury bieżącej zadanej oraz wychylenia siłownik na zaworze 4D.

nie wspomnę już o braku zabezpieczeń na kotla typu zawór bezpieczeństwa i instalacja schładzająca czy naczynia przeponowe. 

Zamiast zaworu bezpieczeństwa które Sas montuje w standardzie masz kręcone nypel.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

@Gonzo19 nie pisz o zaworze 3d termostatycznym  :) bo ktoś kto tworzy takiego ulepa i tak to wszystko montuje na pewno też nie poradziłby sobie z instalacją opartą na zaworze 3D termostatyczne. Obawiam się że nawet nie wie o istnieniu takiego zaworu.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Bardzo szybko zjada ciepło kotła przez otwieranie zaworu na ok 90% wytrzymuje 20-30 min i znów się rozpala. Czyli histereze CO ustawić na 2 jak była oraz CWU zostawić na 5? 

Zrobię za chwilę zdjęcia sterownika 

Opublikowano (edytowane)

Chyba to potwierdza moje przypuszczenia o błędnym ustawieniu przesłony i kierunku otwierania z zaworu 4D. Jaka temperatura bieżąca zaworu jest przy otwarciu zaworu na 90%?

Nie na razie pozostaw ustawienia takie jak zmieniłeś.

Ewentualnie wejdź w ustawienia znajdź zakładkę pid nadzór i dalej tryb wygaszania i wyłącz go.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

Tryb wygaszania zmień na wyłącz.

Ustawienie czas podawania zmień na 2 sekundy.

W ustawieniach współczynniki PID i zakładce współczynniki mocy kotła zmień na 70%.

Daj mu popracować musi wygrzać dom jeśli dopiero zacząłeś grzać  no i sprawdź czy nie masz w domu zbyt gorąco.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Czyli za długo podaje? 

Wyłączony tryb wygaszania oznacza, że będzie palił się ciągle? Zostawię go do jutra już na tych ustawieniach co ma i zmienię mu po powrocie z pracy. Dzięki wielkie za podpowiedzi 

Opublikowano (edytowane)

Nie te ustawienia są od pracy w nadzorze. Czasy podawania i ustawienia dmuchawy w PID to jeszcze nie ten etap :)

zmien to jak najszybciej zobaczymy efekty

Jesli odpala ci co 30 minut to jest porażka i strata peletu.

Jak możesz zrób zdjęcia popiołu oraz wnętrza komory spalania.

Dużo lepszym rozwiązaniem w twoim wypadku było by zamiast termostatów na grzejnikach kupić pokojówkę która mogła by sterować kotłem oraz pilnować temperatury w domu.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

Jutro porobię zdjęcia bo już nie jestem w kotłowni. Co do spalania to popiół elegancki zero nie spalonych peletek. Cały czas zasypuje pelett lava. Co do pokojówki myślałem o tym tylko ktoś wybił mi ten pomysł z głowy ponieważ wszędzie są termostaty 

Edytowane przez Przemek11
Opublikowano (edytowane)

No właśnie,  to na odwrót... Termostaty  przy sterowaniu temperaturą zaworu a zwłaszcza przy użyciu pogodówki (krzywą grzewcza) są kompletnie nie namiejscu.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano
8 godzin temu, Darekgra napisał:

Zamiast zaworu bezpieczeństwa które Sas montuje w standardzie masz kręcone nypel.

To nazywa się korek.

Ewidentnie coś jest nie tak z zaworem 4d bo na sterowniku jest otwarcie 45% a fizycznie prawie na ful co widać na zdjęciu.

Założyć pompę kotłową. podnieś temp. na kotle i wtedy zacząć bawić się ustawieniami.

Opublikowano

@gersik tak masz rację pomyliłem się jest tam korek zamiast ZB.

Zdjęcie nie są robione w tym samym czasie, więc uwaga co do zaworu nietrafiona.

Opublikowano

@Przemek11 jak wrócisz wstaw zdjęcia sterownika z parametrami temperatur oraz wykresy.

I jeszcze jedno termostaty ustaw na max temperaturę, jak będzie zbyt gorąco zmniejsz temperaturę zaworu,.

W tej chwili termostaty trochę przeszkadzają w optymalnej pracy.