dimek Opublikowano 10 Października 2020 #1 Opublikowano 10 Października 2020 Witam Wszystkich, Za około 3 tygodnie mam mieć robione wylewki. Równocześnie prowadzę pracę z montażem rekupetacji. Siła rzeczy wentylacji grawitacyjnej niema. Czy mogę włączyć rekuperacje po wylewkach. Czy wilgoć nie uszkodzi rekuperatora i nie będzie szkodzić kanalom. Cytuj
o6483256 Opublikowano 10 Października 2020 #2 Opublikowano 10 Października 2020 Nie będzie, wylewki szybciej doschną. W razie czego zwiększysz lub zmniejszysz szybkość wymiany. Cytuj
Witek-z-Ulicy Opublikowano 10 Października 2020 #3 Opublikowano 10 Października 2020 @dimek proponuje najpierw zapoznać się czy nadmierna wentylacja pomieszczeń po ukończeniu wylewek, nie wpłynie negatywnie na wytrzymałość betonu. Ja się na tym nie znam, ale z moich obserwacji prac, w jaki sposób wykonywane są podłoża betonowe w pomieszczeniach (halach) przemysłowych, to tam starają się tą wilgoć w betonie utrzymać jak najdłużej (nakładają na beton folie). 9 godzin temu, dimek napisał: ,,, Czy mogę włączyć rekuperacje po wylewkach. Czy wilgoć nie uszkodzi rekuperatora i nie będzie szkodzić kanalom. Mam trochę inne zdanie niż kolega @o6483256.Wilgoć na pewno nie uszkodzi rekuperatora i nie zaszkodzi kanałom wywiewnym rekuperatora, do tego właśnie celu stosujemy wentylacje mechaniczną, by usuwać nadmierne ilości wilgoci z pomieszczeń (budynku). W trakcie wykonywania wszelakich prac remontowo budowlanych, oprócz wilgoci jest także mnóstwo pyłu. To ten pył jest problemem. Osiądzie na wewnętrznej powierzchni kanałów wywiewnych i zabrudzi filtr. Proponuje inne rozwiązanie. Rozszczelniasz okna, wyjmujesz z rekuperatora wymiennik ciepła, zatykasz mechanicznie w rekuperatorze obydwa króćce wywiewne i odłączasz elektrycznie (lub programowo) wentylator wywiewny. No i cała naprzód. Cytuj
dimek Opublikowano 10 Października 2020 Autor #4 Opublikowano 10 Października 2020 Czyli robię nawiew rekuperatorem i wywiewam rozszczelnionymi oknami. O to chodziło? Cytuj
o6483256 Opublikowano 12 Października 2020 #6 Opublikowano 12 Października 2020 Możesz uchylić okna, możesz mieć zamknięte. Z mokrego betonu wiele pyłu nie będzie. Nie ma co panikować .-) Cytuj
pwl07 Opublikowano 30 Października 2020 #7 Opublikowano 30 Października 2020 @dimek możesz doprowadzić do uszkodzenia posadzki! Zapytaj wykonawców wylewek ile powinny one "schnąć" i jak powinno się je pielęgnować albo zapytaj google. Ostatnią rzeczą jaką powinieneś robić to wymuszać szybsze odparowanie wilgoci. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi