Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli chodzi o plastik to pytam dlatego bo w plastiku to bym to sam ogarnął a w rurze miedź bądź stal to już nie mam aż takich narzędzi. U mnie dobry hydraulik ma terminy a taki który zrobi od ręki bądź z niewielkim terminem no to widać jak robi na załączonym obrazku... 

Opublikowano

Jak myślisz co się stanie z tymi rurkami plastykowymi jak zagotuje się woda w kotle. Nie bez powodu prawo i zdrowy rozsadek mówi że od kotła do naczynia ma być rura metalowa o średnicy wewnętrznej 25 mm bez zaworów, filtrów i przewężeń na tym odcinku.

Opublikowano

No jestem sobie w stanie to wyobrazić. Choć parę razy zagotowała się i na szczęście dała radę. Chodzi o to że i tak w następnym roku instalacja będzie przerabiana na eko groszek a poza tym tylko ja palę w piecu i wolę chodzić częściej dokładać niż gotować wodę. A sam wiesz że za na gwintowanie kawałka rurki to już całkiem nikt nie będzie miał ochoty przyjechać 

Opublikowano
11 minut temu, Digitrax napisał:

Jak myślisz co się stanie z tymi rurkami plastykowymi jak zagotuje się woda w kotle. Nie bez powodu prawo i zdrowy rozsadek mówi że od kotła do naczynia ma być rura metalowa o średnicy wewnętrznej 25 mm bez zaworów, filtrów i przewężeń na tym odcinku.

Scenariusz będzie mniej więcej taki, jak kocił się zagotuje, rury PP popłyną i pozrywa trójniki, albo kolana w konsekwencji zawartość instalacji CO znajdzie się na posadzce w kotłowni, nie muszę chyba pisać jakie spustoszenia poczyni woda o temp powyżej 95°C tryskająca na kotłownie i osobę która będzie próbowała ratować sytuacje.

Naprawdę o wiele taniej i bezpiecznie będzie wypożyczyć narzędzia i zrobić instalacje zgodnie z przepisami.

Opublikowano

A tak na marginesie to zeszly sezon grzewczy prawie wszystko dobrze chodziło. Tylko jeden grzejnik w łazience się nieraz zapowietrzal. Raz na miesiąc odpiwetrsylem i było git. A teraz nie wiem czemu tak się zaczęło dziać 

Opublikowano
3 minuty temu, pawelek-131 napisał:

A teraz nie wiem czemu tak się zaczęło dziać

Może pompa obecnie na wyższym biegu idzie, ale najpierw przerób tą pompę w inne miejsce.

Pewnie też trzeba będzie obniżyć bojler albo podnieść naczynie, ale to w późniejszym etapie.

Teraz uruchom samodzielnie tą instalację tak aby się nie zapowietrzała.

Opublikowano

Bojler musi zostać jak jest bo nie ma miejsca. Ewentualnie naczynko przerzucę wyżej. Myślę że jedno i drugie zrobię zrobię od razu i miejmy nadzieję że będzie dobrze. Prosiłbym aby temat jeszcze nie był zamykany bo w najbliższym czasie będę to robił i zobaczymy efekty. W razie coś będę się na bieżąco dopytywał. I gdybyście coś mieli do dodania to piszcie będę sprawdzał post 

I jeszcze jedno pytanie czy ten odpowietrznik jest w dobrym miejscu? 

15997662925505031981060997228539.jpg

Opublikowano

Odpowietrznik najlepiej dawać bezpośrednio na wężownicy by cała jej powierzchnia była odpowietrzona.

cwu 3.jpg

cwu 2.jpg

cwu 1.jpg