KamikazE Opublikowano 23 Sierpnia 2020 #1 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam Wszystkich. Bardzo prosiłbym o opinię na temat planowanej budowanej nowej instalacji w domu jednorodzinnym. Prosiłbym o ocenę instalacji i podpowiedź co do średnic rur. Poniżej grafika układu. Z góry dziękuję za porady. Instalacja w układzie zamkniętym. Zabezpieczenia: grupa bezpieczeństwa 2,5 bar, zawór DVb-2, naczynie przeponowe montowane na powrocie zaraz za wejściem do kotła. Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez KamikazE Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 #2 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Dałbym zasobnik z wężownicą zamiast dwupłaszcz.Wywal wszystkie odpowietrzniki automat.z powrotów i zastąp je ręcznymi.Czy producent kotła dopuszcza tak wysokie ciśnienie 2,5bar dla swojego kotła?Dla mocy 2,5kW wystarczy rura Cu 18 Mam wątpliwości czy w tej grupie pompowej afriso z zaworem mieszającym we właściwym miejscu jest zamontowany zawór zwrotny.Tak na marginesie Afriso ma także rozdzielacze KSV z wbudowanym już sprzęgłem hydraulicznym Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez Grundfos Cytuj
KamikazE Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor #3 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Dzięki za zainteresowanie. Zgodnie z dokumentacją techniczną w grupie pompowej zawór zwrotny jest zamontowany na powrocie. Producent kotła dopuszcza maks ciśnienie 1,5 bara. To jaki zawór w grupie bezpieczeństwa zastosować? Ręczne będą lepsze jak automatyczne? Czyli odpowietrzniki wyłącznie na powrocie by wystarczyły? A dlaczego dać z wężownicą a nie dwupłaszczowy? Co do sprzęgło-rozdzielacza z afriso za drogi interes, koszt ok 1200 zł, za sprzęgło z afriso i rozdzielacz (pasuje do afriso ale to nie afriso) zapłaciłem 700 zł I jeszcze dla pewności, w którym miejscu na powrocie powinno być naczynie przeponowe, zaraz za piecem od strony powrotu czy na powrocie ale między sprzęgłem i zaworem atv? Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 #4 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zawór zamontowany na powrocie ale w którym miejscu,powinien być jak w załączniku.Automatyczne mogą pozostać na zasilaniu natomiast automatyczne na powrocie mogą zasycać powietrze.Naczynie na powrocie tuż przed kotłem,ma chronić kocioł. Cytuj
KamikazE Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Autor #5 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zawór zwrotny jest w termometrze czyli w innym miejscu jak wskazane. W takiej sytuacji co może być nie tak? Widzę jednak, że w większości grup popmowych zz jest w tym samym miejscu tj. w termometrze, który jest zaworem. Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 #6 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 25.08.2020 o 11:06, KamikazE napisał: Zawór zwrotny jest w termometrze czyli w innym miejscu jak wskazane. W takiej sytuacji co może być nie tak? Widzę jednak, że w większości grup popmowych zz jest w tym samym miejscu tj. w termometrze, który jest zaworem. Może podbierać cieplejszą wodą do podmieszania podłogówki z powrotu grzejników Edytowane 2 Września 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
KamikazE Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Autor #7 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 A czy średnice pozostałych rur szczególnie wyjście z pieca i powrót będą ok? Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 #8 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 25.08.2020 o 21:12, KamikazE napisał: A czy średnice pozostałych rur szczególnie wyjście z pieca i powrót będą ok? Szczególnie będą ok.Do zasobnika Cu22 z pewnością wystarczy Edytowane 2 Września 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi