gmaj22 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #26 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Otóż to.... uruchamia pompę gdy którykolwiek z termostatów/siłowników zgłasza potrzebę grzania, zaś wyłącza po upływie nastawionego czasu, gdy określony obieg/lub wszystkie nakazuje zatrzymanie grzania. Ale to wszystko przy pompie podłączonej do listwy a nie do sterownika kotła. Chyba że czegoś nie dojrzałem....? Cytuj
pastor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #27 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Uruchamia pompę w sensie zwiera styk. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
grzesiek__wodz Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Autor #28 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Otóż to.... uruchamia pompę gdy którykolwiek z termostatów/siłowników zgłasza potrzebę grzania, zaś wyłącza po upływie nastawionego czasu, gdy określony obieg/lub wszystkie nakazuje zatrzymanie grzania. Ale to wszystko przy pompie podłączonej do listwy a nie do sterownika kotła. Chyba że czegoś nie dojrzałem....?A jak by było podłączone do kotła to jak by to działało ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
pastor Opublikowano 15 Sierpnia 2020 #29 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Mas schemat? Bo widzę długa i wyboista droga przed namiWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
grzesiek__wodz Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Autor #30 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Witam jeszcze nie postaram się wieczorem zrobic Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
besix Opublikowano 15 Sierpnia 2020 #31 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Biorąc pod uwagę fakt, że mieszacz nie posiada siłownika, sterownik kotła powinien obsługiwać jakiś termostat zatrzymujący pompę OP. Jeśli takowego nie obsługuje to powinno się zatrzymywać pracę tej pompy na wypadek zamknięcia wszystkich pętli, tym bardziej, że nie ma bajpasa co zauważył jeden z kolegów. W przypadku gdy sterownik kotła obsługuje termostat on/off , i na podstawie sygnału może wyłączyć pompę schemat z podłączeniem do kotła będzie ok. Jeżeli sterownik kotła nie jest w stanie zatrzymać pompy OP , trzeba tą pompę odłączyć od sterownika kotła i podłączyć zgodnie ze schematem 1 . Cytuj
pastor Opublikowano 15 Sierpnia 2020 #32 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Tylko po pierwsze nie wiemy jak wyglada cała instalacja czy nie ma tam jakiś błędów. Po drugie jaki tam w tym kotle jest sterownik i co on potrafi. Nie wiemy nawet jak autor wymyślił sobie działanie tej instalacji. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
grzesiek__wodz Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Autor #33 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Sterownik ST550p Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
pastor Opublikowano 15 Sierpnia 2020 #34 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 To instrukcja do przeczytania Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
grzesiek__wodz Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Autor #35 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 15.08.2020 o 09:03, pastor napisał: To instrukcja do przeczytania Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Czego konkretnego szukać? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
pastor Opublikowano 15 Sierpnia 2020 #36 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Czytaj całą. Dwa razy ze zrozumieniem. A potem o sterowaniu pompami. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
besix Opublikowano 15 Sierpnia 2020 #37 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 (edytowane) 37 minut temu, pastor napisał: Tylko po pierwsze nie wiemy jak wyglada cała instalacja czy nie ma tam jakiś błędów. Po drugie jaki tam w tym kotle jest sterownik i co on potrafi. Nie wiemy nawet jak autor wymyślił sobie działanie tej instalacji. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Autor sobie raczej nic nie wymyślił , On chce żeby działało , a najbezpieczniej i najsensowniej przy instalacji mieszanej ze stałą temperaturą puszczną w podłogę sterować pompą OP . Pomijam tu fakt, że przy tej listwie sterującej warto zastosować termostaty pokojowe typu ERT 30 pozwalające na wykorzystanie sterowania PID w samej listwie kl06 . Na błędy w instalacji nie mamy wpływu i na pewno podłączenie pompy OP pod listwę tych błędów nie wyeliminuje, ale pozwoli zabezpieczyć samą pompę na wypadek braku przepływu. Oczywiście przydało by się, żeby autor przestudiował instrukcję od sterownika kotła, bo może sterowanie pompami w tym sterowniku pozwala na lepsze wysterowanie tej instalacji niż samo przełączenie tej pompy bezpośrednio pod listwę kl06 Edytowane 15 Sierpnia 2020 przez besix Cytuj
pastor Opublikowano 15 Sierpnia 2020 #38 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Dokładnie. Pewnie miało być tu pan sobie pokręci i będzie cieplej albo zimniej u nikt się nie zastanowił jak to zrobić ze sterem kotła. Ja mam taka listwę i termostaty których nie używam a pompa OP pracuje tylko wtedy gdy pracuje kocioł. Nie jest to idealne ale mi pasuje. I nawet kotła nie startuje od termostatu tylko w harmonogramie dziennym. Znalazłem swoje ustawienia i jest Ok. Ale przy starym kotle pompa OP pracowała cały czas tylko przepływy miałem mniejsze i temp niższa na OP. Bez schematu i znajomosci sterownika wiele się więcej na obecna chwile nie wymyśli. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
gmaj22 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 #39 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 3 godziny temu, grzesiek__wodz napisał: A jak by było podłączone do kotła to jak by to działało ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Masz trzy obiegi, więc jeden z nich nie może decydować o pracy samego kotła. A więc jego praca nie może być uzależniona wyłącznie od pompy podłogowej. Poczytaj w instrukcji sterownika nt. pomp dodatkowych 1 i 2 i ich "obsługi" jako pomp podłogowych. Na pewno będzie to wymagało doprowadzenia dodatkowych czujników do rozdzielaczy podłogówek oraz zasilania samych pomp. I muszą być to czujniki współpracujące ze sterownikiem kotła a nie z listwą. Do ustalenia, jak je logicznie i rozsądnie wykorzystać. Rozumiem, że do sterownika masz dodatkowo moduł ST66P? Cytuj
grzesiek__wodz Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Autor #40 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Tak mam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
grzesiek__wodz Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor #41 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Znalazłem fachowca powiedział że da rade to zrobić. Dzięki za pomoc Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi