grzesiek__wodz Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #1 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Witam instalator zostawił mnie z listwom i modułem które podłączenie bedzie najlepsze i dlaczego ? Piec Sas bio solid 25kW na pellet pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
pastor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #2 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Z tą LISTWĄ to lepsze będzie podłączenie adekwatne do twojej instalacji i sterowania które sobie wymarzyłeś i zrealizowałeś. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
grzesiek__wodz Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor #3 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 14.08.2020 o 21:18, pastor napisał: Z tą LISTWĄ to lepsze będzie podłączenie adekwatne do twojej instalacji i sterowania które sobie wymarzyłeś i zrealizowałeś. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Czyli ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
pastor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #4 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 No przecież ja nie wiem jak wyglada twoja instalacja. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
grzesiek__wodz Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor #5 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 14.08.2020 o 21:20, pastor napisał: No przecież ja nie wiem jak wyglada twoja instalacja. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk A co chcesz wiedzieć żeby mi odpowiedzieć na moje pytanie ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
pastor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #6 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Jak wyglada twoja instalacja. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
grzesiek__wodz Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor #7 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 14.08.2020 o 21:26, pastor napisał: Jak wyglada twoja instalacja. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Od lewej to pompa do cwu późnej na grzejniki i na podłogówkę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk W dniu 14.08.2020 o 21:31, grzesiek__wodz napisał: Od lewej to pompa do cwu późnej na grzejniki i na podłogówkę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
pastor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #8 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 I ta pompa od podłogówki jest sterowana przez .... ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
grzesiek__wodz Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor #9 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 14.08.2020 o 21:35, pastor napisał: I ta pompa od podłogówki jest sterowana przez .... ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Podłączona jest do pieca w pokojach będą termostaty Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
pastor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #10 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Termostaty w pokojach sa podłączone do listwy i one mogą przymykać pętle podłogówki co nie jest zbyt szczęśliwe. Skoro masz pompę OP sterowana przez ster kotła wiec ewentualnie możesz jeżeli jest taka możliwość i potrzeba podpiąć sygnał o niedogrzaniu do kotła. I teraz pytanie jak chcesz prowadzić kocioł i jak wyglada cała instalacja bo już wiemy ze jest mieszana. Teoretycznie sygnał ten możesz traktować jako rozkaz dla kotła włącz i grzej tak samo jak sygnał od termostatu w pokoju gdzie jest grzejnik a nie ma OP. Jak regulujesz temp w pętlach podłogówki?Widzisz ze póki nie narysujesz schematu swojej instalacji to nic nie można odpowiedzieć. Równie dobrze możesz go tez nie wykorzystywać. W pewnym przypadku. Moim zdaniem rysuj schemat będzie łatwiej coś doradzić Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
grzesiek__wodz Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor #11 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 14.08.2020 o 21:46, pastor napisał: Termostaty w pokojach sa podłączone do listwy i one mogą przymykać pętle podłogówki co nie jest zbyt szczęśliwe. Skoro masz pompę OP sterowana przez ster kotła wiec ewentualnie możesz jeżeli jest taka możliwość i potrzeba podpiąć sygnał o niedogrzaniu do kotła. I teraz pytanie jak chcesz prowadzić kocioł i jak wyglada cała instalacja bo już wiemy ze jest mieszana. Teoretycznie sygnał ten możesz traktować jako rozkaz dla kotła włącz i grzej tak samo jak sygnał od termostatu w pokoju gdzie jest grzejnik a nie ma OP. Jak regulujesz temp w pętlach podłogówki? Widzisz ze póki nie narysujesz schematu swojej instalacji to nic nie można odpowiedzieć. Równie dobrze możesz go tez nie wykorzystywać. W pewnym przypadku. Moim zdaniem rysuj schemat będzie łatwiej coś doradzić Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Przez zawór przy pompie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
pastor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #12 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Będziesz zatem puszczał stała temperaturę w OP. Teraz pytanie jak będziesz prowadził kocioł i pompę od OP. Rysuj schemat. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
grzesiek__wodz Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor #13 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Przez zawór przy pompie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk A z Tym schematem bedzie ciężko bo jestem zielony z instalacji robił mi facet który zwinoł interes i wyjechał do Austrii Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
pastor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #14 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Nie ma tam wielkich ceregieli. Kartka długopis i do kotłowni Zwinął nie zwinołWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
grzesiek__wodz Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor #15 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 14.08.2020 o 22:02, pastor napisał: Nie ma tam wielkich ceregieli. Kartka długopis i do kotłowni Zwinął nie zwinoł Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk A może zdjęcie całej kotłowni by Ci wystarczyło ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
pastor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #16 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Nie zaszkodzi ale jak narysujesz to sam się wiele dowiesz i bardziej ogarniesz temat bo jak nie to w razie byle jakiego problemu będziesz szukał pomocy po forach. Musisz trochę zrozumiec jak to działa. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
grzesiek__wodz Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor #17 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 14.08.2020 o 22:07, pastor napisał: Nie zaszkodzi ale jak narysujesz to sam się wiele dowiesz i bardziej ogarniesz temat bo jak nie to w razie byle jakiego problemu będziesz szukał pomocy po forach. Musisz trochę zrozumiec jak to działa. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Oki spróbuje Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk W dniu 14.08.2020 o 22:09, grzesiek__wodz napisał: Oki spróbuje Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Jakieś wskazówki ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #18 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 14 minut temu, grzesiek__wodz napisał: Jakieś wskazówki ? Jedna... Nie cytuj ostatnich postów,bo zostaniesz " nagrodzony" Cytuj
grzesiek__wodz Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor #19 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Dobrze Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
gmaj22 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #20 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) Godzinę temu, grzesiek__wodz napisał: Podłączona jest do pieca w pokojach będą termostaty Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk I tu jest błąd, bo powinna być do listwy, zwłaszcza, że bajpasa nie ma. Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez gmaj22 Cytuj
pastor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #21 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zależy jeszcze co ster kotła potrafi. Może można tym sygnałem oprócz startu kotła startować pompa OP?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
gmaj22 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #22 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) Tam jet pewnie Tech ST 555 Pellet, więc PWM nie ma. Ster kotła nie wie, kiedy zamkna sie wszystkie siłowniki. Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez gmaj22 Cytuj
pastor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #23 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 PWM to inny temat. Miałem na myśli możliwości sterowania sama pompa OP. CZy tylko temp czy można to uzależnić od sygnału od termostatu czyli sygnału z listwy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
gmaj22 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #24 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Ano fakt... Ale pamiętaj, że tam jest kilka termostatów i kilka siłowników. Pytanie, czy listwa po zamknieciu wszystkich siłowników, podaje sygnał na pompę tylko w obrębie listwy, czy również "na zewnątrz"? Cytuj
pastor Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #25 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 No jest na schemacie ze na zewnątrz Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi