Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie.Jak wiadomo zawory zwrotne montujemy za pompami-w moim przypadku są to 2 obiegi :podłogówka i CWU.Czy przenosząc pompy na powroty mogę zostawić zawory zwrotne na zasilaniach ?

Opublikowano

Panowie,czy ktoś coś doradzi ?Nie było odpowiedzi więc zamieszczę schemat.

Krótka legenda :
PC Jz - pompa ciepła jednostka zewnętrzna
PC Jw - pompa ciepła jednostka wewnętrzna (wymiennik płytowy)
R1 - rozdzielacz podłogówki na parterze 10 sekcji
R2 - rozdzielacz podłogówki na piętrze 5 sekcji
zz - zawory zwrotne

Instalacja miała wyglądać jak na pierwszym schemacie.Zrezygnowałem jednak z zaworu przełączającego 3D kosztem 2 pomp obiegowych.Następnie plan był taki aby wykonać instalację jak na schemacie nr 2.Wszystko byłoby OK,gdyby nie to,że instalacja jest w piwnicy głębokiej na 2,8m. Problem stanowi umiejscowienie wymiennika płytowego,który muszę umieścić jak najwyżej,praktycznie pod samym sufitem aby był na jednym poziomie z jednostką zewnętrzną pompy.Wobec tego nie mam miejsca na pompy obiegowe na zasilaniu i postanowiłem je przenieść na powroty jak na schemacie 3.Czy ten schemat jest poprawny ?Czy zawory zwrotne za pompami na powrocie to dobre rozwiązanie czy dać je na zasilaniu ?

instalacja pompa ciepła.jpg

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.Właśnie taki układ najbardziej mi pasuje ze względu na ograniczoną ilość miejsca.
Zastanawiam się jeszcze czy ma jakieś znaczenie to,że obydwie pompy będą zainstalowane stosunkowo nisko w instalacji a naczynie przeponowe około 1m nad nimi.Czy ma to jakieś znaczenie dla pracy pomp i rozkładu ciśnień ?

Opublikowano (edytowane)

Postanowiłem jeszcze raz dokładnie wszystko narysować w takim układzie jak będzie to w rzeczywistości w kotłowni.
Jak zwykle zrodziło się kilka pytań.Zacznę od tego że wymiennik płytowy podniosę max pod sufit aby nie wyginać zbytnio rurek gazowych do jednostki zewnętrznej.A teraz to co mnie jeszcze niepokoi :

1.Czy stosując zawory zwrotne grzybkowe zawór na pompie od podłogówki nie będzie się otwierał pod wpływem siły grawitacji ?
2.Czy nie lepiej przenieść "grupę pompową" podłogówki i umieścić w poziomie tak jak to jest w przypadku grupy CWU ?
3.Czy nie jest "przerostem formy nad treścią" zastosowanie pomp z funkcją AutoAdapt w przypadku kiedy nie mam termostatów na rozdzielaczach ?

schmeat CO.JPG

Edytowane przez kons18
Błąd w schemacie zaraz naprawiam...
Opublikowano

Ad1 - nie ma takiej opcji

Ad2 - nie ma znaczenia - jak ci wygodniej

Ad3 - jak jest kasa to nie ma problemu

Ale tam będzie inny problem rura PP32 może być za cienka do obu rozdzielaczy na raz - do każdego z osobna to jeszcze wyda ale do obu to już nie!

Opublikowano

Rozumiem kolego sambor.Do każdego z rozdzielaczy jest poprowadzone osobne zasilanie jak i powrót rurą pp 32 które schodzą się w kotłowni.Czy sugerujesz aby połączanie od wymiennika do trójnika przed każdym z pionów wykonać rurą o większej średnicy np. pp 40 ?

Co do Ad3 to właśnie chodzi o to żeby zbędnie kasy nie wydawać,więc może do podłogówki zostanę przy autoadapt a do bojlera kupię zwykłą ?

Opublikowano (edytowane)

Średnice rur zależą od wielkości przepływów w pętlach - obecne rury PP32 powinny być połączone razem jak najbliżej wymiennika, a samo podejście do wymiennika min PP40.

Pojedyncza rura PP32 mniej więcej pozwoli na przepływ około 1,5l/min w każdej pętli przy 10 pętlach  na rozdzielaczu - tu sam musisz sobie odpowiedzieć czy to wystarczy do ogrzania domu.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

1" to fi 25mm wewnątrz i to przewężenie lokalne a rura ma na pewno mniej niż te 25mm wewnątrz ( fi zewn - 2x grubość scianki) ponadto ma długość kilku metrów i jakieś tam opory liniowe przy przepływie przez tą rurę,opory to strata, którą musi nadrobić wyższa moc pompy, ponadto przy pewnych prędkościach wody w rurze instalacja zaczyna być głośna co nie jest przyjemne szczególnie w nocy.

Opublikowano

Czyli mam rozumieć że powinienem z wyścia wymiennika które ma 1 cal gz przejść na 5/4 lub 6/4czyli odpowiednio pp 40 lub 50 by po chwili znów zredukować średnicę na śrubunku pompy który ma 1 " ?A co za pompą w stronę trójnika na rozdzielacze ?Znów zwiększyć na pp 50 i później trójnik 32x50x32 ?

Opublikowano

PP40 wystarczy- z wymiennika P40 do trójnika - tam na 2x PP32  lub na mniejszy rozdzielacz PP32 a na większy PP40 , podobnie powrót, pompę dać jak najbliżej wymiennika i to pompy dojechać PP40.

Opublikowano

Stopniowanie musi byc. 

Pp zbrojone 32 to 23mm w srodku, miedź 28 to 26mm w srodku. Pp mozna podgonic za to troche przeplywem bo woda moze tam plynac szybciej. Scianki sa grubsze, miedz sie nie wyplukuje jest i troche ciszej. Pp 32 bezposrednio do kotlowni lub miejsca podzialu to taka cena na jakosc w wiekszosci przypadkow... 

Opublikowano

Dzięki że ktoś jeszcze się odezwał.Dziękuję kolegom sambor i shogunzlasa za pomoc w rozwiązaniu problemu.
Fajnie że są jeszcze takie fora ( a może to ostatnie ? ) na których ludzie przekazują swoją wiedzę bez wywyższania czy tekstów typu : "odpuść sobie" , "lepiej wezwij fachowca".Dla nas,a przynajmniej dla mnie tzw. "druciarza" lub gdyby się ktoś obraził "złotej rączki" taka wiedza fachowców którzy chcą się nią dzielić jest bezcenna. 

Nie byłbym jednak sobą gdybym nie pociągnął wątku.Więc tak : akcesoria zamówione,czekam na dostawę. Wybiegając w przyszłość ( po montażu) : do jakiego ciśnienia napełnić układ i gdzie w tym konkretnym przypadku najlepiej umiejscowić zawór napełniający instalację ?

Opublikowano

Witam raz jeszcze.Ponieważ powoli wszystko skręcam to chciałbym jeszcze raz zapytać do jakiego ciśnienia napełnić układ,gdzie dać zawór spustowo - napełniający ? Nurtuje mnie jeszcze kwestia grupy bezpieczeństwa. Czy w moim przypadku kiedy manometr,zawór bezpieczeństwa oraz naczynie przeponowe mam na zasilaniu bardzo blisko wymiennika muszę stosować belkę ? Czy mogę to po prostu wszystko zamontować w kolejności : odpowietrznik,zawór,manometr,naczynie ?

Opublikowano
2 godziny temu, kons18 napisał:

do jakiego ciśnienia napełnić układ

Do takiego aby kocioł wytrzymał - masz w DTR-ce podane max dopuszczalne ciśnienie , grupa bezpieczeństwa jest średnim rozwiązaniem - gdyż odpowietrznik, w tym miejscu przeważnie nic nie odpowietrzy, a naczynie przeponowe powinno być na powrocie do kotła, przed samym kotłem.

Opublikowano

Ok,ale czy ta grupa może być na wyjściu ciepłej wody z wymiennika ?Przypominam,że pompy są na powrotach czyli na zimnej do wymienjika.Czy może zawór bezpieczenstwa dac na cieplej w najwyzszym punkcie kotłowni razem z odpowietrznikiem a przepone na powrocie ?

Opublikowano
3 minuty temu, kons18 napisał:

Czy może zawór bezpieczenstwa dac na cieplej w najwyzszym punkcie kotłowni 

Dlaczego?

Masz układ zamknięty to praktycznie odpowietrzasz go raz, odpowietrznik raczej trzeba przed samym wymiennikiem aby się wymiennik nie zapowietrzał.

Opublikowano

Przyznam,że trochę się już gubię.Przy wymienniku zamontowa l em separator powietrza i zanieczyszczeń flamco.Wiem że to układ zamknięty,ale w kilku przypadkach wudziałem właśnie te belki czyki grupy bezpieczeństwa zainstalowane wysoko.Więc naczynie najlepiej na powrocie przy samym wymiennuku,a odopwietrznik z zaworem bezpueczeństwa na wyjściu wymiennika ?Czy zrezygnować z odpowietrznika skoro jest separator a odpowietrzniki są w rozdzielaczach ?

Opublikowano

Masz separator i dodatkowo odpowietrznik na belkach, więc nie twórz cudów, tylko ten dod odpuść.

Na belkach odpowietrzniki ręczne albo automaty na zasilaniu.

Jeżeli jest kocioł to grupa  bezpieczeństwa ma chronić kocioł, a nie być gdzieś tam montowana..

W twoim przypadku ZB może być w dowolnym miejscu instalacji, naczynie na wyjściu lub wejściu z wymiennika