Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czas na rozbudowę istniejącej instalacji co w związku z czym parę pytań.

Istniejąca instalacja grawitacyjna z rozdzieleniem górnym , razem 7 grzejników na parterze.(zostaje)

Docelowo 4 grzejniki na poddaszu i 5 pętli podłogówki plus kilka pętli na parterze.

Istniejący kociołek zostanie podniesiony i wyposażony w podajnik pod ruszt .

Ponieważ kociołek jest na jednym poziomie z grzejnikami i dodatkowo zostanie podniesiony o jakieś 50cm grawitacja nie będzie działać.

Instalacja będzie wykonana w pex-e 16 .

Wymienię w punktach pytania i wątpliwości jakie mam:

1. Czy rozdzielacz do grzejników na poddaszu zamontowany po sufitem parteru zapewni chociaż minimalna grawitacje na poddaszu?

2. Czy powrót z grzejników powinien być wpiety pomiędzy powrotem z podlogówki i zaworem 4d tak aby mieszacz podłogówki brał do podmieszania tylko powrot z podłogówki?

3.Czy bojler ladowany pompą czy grawitacyjnie ?(bojler leżący z pojedynczą węzownica okolo 7 lat i czy zmieniać na 2 płaszczowy)

4.Czy stosować zawór 4d bez sterowania czy termostatyczny 3d na powrocie.

5. Za pompką do grzejników bedzie rozdzielenie na rozdzielacz i starą instalacje 2 cale. Czy to bedzie ok czy cała woda nie bedzie krązyc tylko w starej instalacj (opory chyba bedą mniejsze).

6. Zbiornik przelewowy jest pod sufitem na parterze. (przeności go na poddaszę czy zamknąć instalację)

Proszę o ocenę i podpowiedź.

post-7531-1250771304_thumb.jpg

Opublikowano

witam

1-pompa co bezpośrednio na zasilaniu za piecem a przed zaworem 4drogowym.Wysokość podnoszenia wody powinna odpowiadać co najmniej położeniu najwyższego odbiornika.(sam miałem taki problem kiedyś-zapowietrzanie grzejnika) Przy montaży pompy grawitacja nie ma nic do powiedzenia.-Musisz się tyklo porządnie zastanowić gdzie zainstalować zawory do spustu wodu z instalacji w przypadku gdyby była taka potrzeba.Brak odpowiednich "spadków"powoduje powstawanie tzw. syfonów, które zatrzymują wodę .Pompa to pokona ale gdybyś chciał wszystko spuścić to będzie problem.Przed montażem się dobrze zastanów.

2-bojlerek dwupłaszczowy bez zaworka 3 drogowego.W przypadku gdy zamontujesz termostaty przy grzejnikach i wszystkie się zamkną cała woda będzie miała przepływ przez bojlerek.Na zasilaniu wodą użytkową w bojlerku Koniecznie zawór bezpieczeństwa(ciepła woda się rozszerza).

3- cała instalację za zaworkiem4 drogowym należało by odcinać dwoma zaworami jedenna zasilaniu drugi na powrocie.(przy okazji awarii w instalacji zostaje woda a ty usuwasz awarię )

4-instalacji przy piecu na paliwo stałe ABSOLUTNIE nie wolno zamykać .(przy wzrości ciśnienia lepiej żebyś był daleko)

pozdrawiam.

Opublikowano

Obserwując schematy na forum w większości przypadków pompa za układem mieszającym. Sam montaż zaworu 4d nie jest przesądzony zastanawiam się nad 3d termostatycznym na powrocie lub spięciem zasilania z powrotem pompką ze sterowaniem.

Nie wiem o co chodzi z "bojlerek dwupłaszczowy bez zaworka 3 drogowego" bojler chce zamontować tak aby była możliwość grzania wody latem niewiem tylko czy grawitacyjnie czy z pompka . O odcięciu calej instalacji poza bojlerem pamieta tylko tak bede mogł grzać latem cwu. Co do zamkniecia instalacji to już przepisy na to pozwalają o ile dobrze doczytałem.

Opublikowano

Jakieś podpowiedzi?

3 główne problemy które chciałbym rozwiać to

1.Bojler ladowany pompka czy grawitacujnie?

2.Zapewnienie temperatury powrotu. (czy zawor 4d i gdzie wtedy pompka czy tez 3d termostatyczny czy spiecie zasilania i powrotu pompka)

3. czy potrzebne sa 2 pompy na podlogowke i grzejniki czy wystarczy 1 ( i czy trzeba jakoś dusić przepływ przez stara instalacje ktorej głowne zasilanie ma okolo 2 cali)

Opublikowano

Tak to już nie raz jest, po zadaniu pytania więcej wątpliwości niż przed. Osobiście jestem zwolennikiem obiegu kotłowego poprzez układ pompowy bezpośredni z zaworem regulacyjnym + regulator temperatury. Układ c.o. regulacja temperatury trójdrożny, podłogówka trójdrożny układ niezależny. C.w.u. przy wymuszeniu pompowym pozostałych obiegów grawitacja nie ruszy, musi być pompa. Ograniczenie starego systemu konieczne, aby uzyskać minimalny wymagany przepływ dla niezbędnej mocy cieplnej, inaczej będą wyższe rachunki za pracę pompy na wyższych parametrach, a nawet niemożliwe może się okazać uzyskanie odpowiednich parametrów nowej instalacji.

Niestety, dylemat pozostaje, bo wyboru musisz dokonać sam.

Opublikowano
Obserwując schematy na forum w większości przypadków pompa za układem mieszającym. Sam montaż zaworu 4d nie jest przesądzony zastanawiam się nad 3d termostatycznym na powrocie lub spięciem zasilania z powrotem pompką ze sterowaniem.

Nie wiem o co chodzi z "bojlerek dwupłaszczowy bez zaworka 3 drogowego" bojler chce zamontować tak aby była możliwość grzania wody latem niewiem tylko czy grawitacyjnie czy z pompka . O odcięciu calej instalacji poza bojlerem pamieta tylko tak bede mogł grzać latem cwu. Co do zamkniecia instalacji to już przepisy na to pozwalają o ile dobrze doczytałem.

witam

Osobiście wykonałem w swym domu małego wybuchu instalacji Miało to miejsce kilka lat temu gdy mrozik złapał przez kilka dni do- 15 st C. Efektem tego w rurach które przechodzą przez drugi strop na poddasze(wszystkie rury są tam ocieplone) powstały "korki" przy próbie "uzupełnienia wody"

po nagrzaniu instalacji coś puściło w piecu (uszkodzeniu uległ płaszcz wodny ) na szczęscie tylko zewnętrzny ale kotłownie miałem dzieki temu na wiosnę do malowania.W związku z powyższym przekonałem się co by było z układem "zamkniętym" przy węglu. Nie muszę dodawać że w chwili obecnej w stropie są otwory powiększone a rury zawinięte.

pozdrawiam

kazimip

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanie o podłączenie obiegu podłogówki.

Czy mieszacz powinien być za zaworem 4d czy przed i tak samo powrót z podłogówki przed zaworem 4d czy pomiedzy 4d a kotłem.

Opublikowano

Czy są jakieś wytyczne co do miejsca podłączenia zasilania podłogówki (mieszacza) w przypadku stosowania zaworu 4d ?

Przed czy za zaworem patrząc od strony kotła.

Opublikowano

Kolejne pytanie czy można (jeżeli tak to jak) wykorzystać stary bojler leżący z pojedyńczą wężownicą jako zabezpieczenie kotła przed wzrostem temperatury i zamknąć instalacje . I od razu drugie pytanie czy da się to zrobić na nowym dwu płaszczowym zachowując funkcję grzania wody.

Opublikowano

Zdecydowałem się na instalację zamkniętą głównie z powodu utrudnień z montażem otwartego naczynia na strychu.

Kociołek ma dorobiony podajnik ale posiada stały ruszt przez co istnieje możliwość palenia "wszystkim" .

Zamieszczam 2 schematy jeden z zaworem 4d drugi z obwodem kotłowym.

Proszę o ocenę i krytykę. Wiem że brakuję filtrów i zaworów ale o tym pomyśle jak zapadnie decyzja czy bedzie 4d.

Problem polega na tym że dotychczasowy powrót instalacji grawitacyjnej jest poprowadzony w posadzce montując zawór 4d muszę z powrotem wyjść ponad poziom kotła (grzejniki i kocioł na jednym poziomie) co całkowicie zlikwiduję mi grawitację na parterze.

Montując obieg kotłowy muszę dołożyć 4 pompkę co trochę mnie przeraża i tu pytanie do kolegi quitar który ma taki obieg w swojej instalacji jak czesto i na jak dlugo załącza sie ta pompka. Czy w schemacie z obiegiem kotłowym jest szansa na minimalna grawitacje?

post-7531-1252355345_thumb.jpg

post-7531-1252355353_thumb.jpg

Opublikowano

Ta pompa chodzi w zależności od ilości i temperatury powrotu. A przy grawitacji część wody można skierować do powrotu. Zresztą przy układzie grawitacyjnym zmniejsza się ryzyko roszenia ścianek kotła i w zasadzie taki układ można pominąć. Układ mieszany na instalację pompowy z grawitacyjnym praktycznie nie działa.

Opublikowano

Należałoby otworzyć zawór trójdrożny (na schemacie opisany jako czterodrożny) lub wpiąć zawór grawitacyjny jak na poprawionym schemacie.post-4692-1252405549_thumb.jpg zwracam uwagę na dołożone zawory zwrotne i regulacyjny. Zwrotne zabezpieczą układ przed niechcianym przepływem wody, regulacyjny dopasuje ilość pompowanej wody w układzie kotłowym ustali punkt [pracy pompy)

Opublikowano

A taki układ bedzie działał ? Ewentualnie jakieś propozycje na uproszczenie układu? Da sie to zrobić sprawnie na 3 pompach i zachowaniu grawitacji w przypadku braku prądu ? Czy montując glowice termostatyczne na grzejnikach można zrezygnować z zaworu 3d i dać ewentualnie zawor 3d termostatyczny na powrocie?

Lub poprzedni schemat bez pompy obiegu kotłowego czy bedzie działał?

post-7531-1252581998_thumb.jpg

Opublikowano

Czy taki układ bez pompy obiegu kotłowego zadziała ? Według mnie ten zawór 3d i obieg kotłowy bez pompki powinien zadziałać jak 4d. Obieg kotłowy jest po stronie ssącej pompy ale tak samo w zaworze 4d . Wydaje mi się że układ bez pompki obiegu kotlowego zadziała jak zawor 4d bez sterownika (sterowanie iloscią wody) natomiast montaż pompki w jakimś stopniu zastepuje sterownik i siłownika zaworu 4d (kontrola temperatury) . Proszę o opinię. Pozdrawiam

post-7531-1252927317_thumb.jpg

Opublikowano

Ponieważ nie chcę 4 pomp w instalacji a rozwiązanie z 3 pompami i obiegiem kotłowym wygląda na chybione będzie zawór 4d .

Teraz zastanawiam się nad wyregulowaniem instalacji. Grzejniki na parterze nie posiadają żadnych zaworów ani na zasilaniu ani na powrocie.

1.Czy wystarczy jeden zawor na zasilaniu parteru dlawiacy całą instalacje czy trzeba montować zawory na kazdym z grzejników?

2.Czy kryzowanie nowych grzejników na poddaszu można zastąpić regulacja rotametrami na rozdzielaczu?

3. Jak działaja zawory termostatyczne na rozdzielaczu ( mieża temperature przepływu) i kiedy się je stosuję.

4. jak powinien być uzbrojony rozdzielacz do podłogówki rotametry i coś jeszcze?