Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :lol:

Posiadam piętrowy dom o powierzchni 110m2, bez piwnic. Dom posiada ogrzewanie gazowe ale chciałbym je zamienić. Chcę zainstalować piec zgazowujący drewno ATMOS DC18S, czy ktoś ma taki i mógłby mi na jego temat coś powiedzieć. Czy instalacja takiego pieca będzie dobrym rozwiązaniem? Proszę o informację o jego działaniu i kosztach eksploatacji, oraz o jego awaryjności. Dziękuje wszystkim którzy zechcą udzielić mi rady :D

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Obecnie posiadam ATMOSA DC 25. Zakupiłem go w ubiegłym roku. Natomiast wcześniej posiadałem Vigasa. Jest aktualnie w naprawie. Niestety pracował w niskich temperaturach i to był duży błąd - bardzo duży błąd. To nie VIGAS był zły, tak jak niektórzy twierdzą. Zawór czwórdrożny leżal na półce. Dopiero w nowym Atmosie zainstalowałem go. Ponieważ ATMOS jest trudno sterowalny ( w VIGASIE podstawowy sterownik jest - tu za dopłatą) i aby uniknąć zniszczenia drugiego kotła instaluję zbiornik akumulacji ciepła. Koioł muuusi być wygrzany. Czy będzie dobrze - myślę, że tak.

Pozdrawiam

Są to kotły dla ludzi z charakterem i zasadami.

Opublikowano

tego typu kotły wymagaja temp kotła 80-95st i nie powinno sie nizej tych temp trzymać ,najlepsze systemowe rozwiazanie do tych kotłow jest zawór 3D termostatyczny który na obieg grzewczy opusci wode dopiero jak tem powrotu i kotła bedzie powyzej 65st ,jesli takiego nie miałes to mozesz zastosowac zawór 3d lub 4d i automatycznie utrzymywac temp kotła na 90st a temp na grzejniki wg potrzeb od 30-90st

jesli jeszcze nie masz kotła zagazowujacego to zobacz sobie jeszcze na oferty buderusa ,a z praktyki podpowiem ze lepiej jest załozyc wiekszy kocioł niz bufor ,

Opublikowano

:P

Obecnie posiadam ATMOSA DC 25. Zakupiłem go w ubiegłym roku. Natomiast wcześniej posiadałem Vigasa. Jest aktualnie w naprawie. Niestety pracował w niskich temperaturach i to był duży błąd - bardzo duży błąd. To nie VIGAS był zły, tak jak niektórzy twierdzą. Zawór czwórdrożny leżal na półce. Dopierovigas w nowym Atmosie zainstalowałem go. Ponieważ ATMOS jest trudno sterowalny ( w VIGASIE podstawowy sterownik jest - tu za dopłatą) i aby uniknąć zniszczenia drugiego kotła instaluję zbiornik akumulacji ciepła. Koioł muuusi być wygrzany. Czy będzie dobrze - myślę, że tak.

Pozdrawiam

Są to kotły dla ludzi z charakterem i zasadami.

kotły typu atmos vigas zgazowujące drewno muszą pracowac cały czas na mocy maksymanej ,bez zbiorników akumulacyjnych objętosci 1kw pieca=50-60 litrów bufor i atomatyki szkoda zachodu .Piec po dwóch latach góra 4 bez podłączenia tych zbiorników piec poprostu rozpuści się .Ja już ten temat przerabiałem . Obecnie posiadam dom o powierzchni 270 m kocioł vigas 25 dwa zbiorniki buforowe po 1000litrów plus solar300 litrów zawór trójdrożny +naped z regulacją pogodową .w okresie zimowym rozpalam raz na 48godzin zużuwam okolo 25m przestrzennych drewna twardego i przede wszystkim suchego na sezon