Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich 

Mam dylemat jaki kocioł, domek 140m2    -   https://cieplowlasciwie.pl/wynik/3msc   
Ogrzewanie mieszane podłogówka + grzejniki  
Kocioł ma podgrzewać wodę CWU dla 4 osób ( 2+2 )  - zasobnik już mam 140l Quattro BIAWAR  

I teraz co wybrać miał być vaillant exclusive 256/5-7   - zalety niska moc początkowa, wady psująca się sonda spalin 
zastanawiałem się tez na vaillant  VC146/5-5  - moc początkowa 3,3, wady (trochę dłuższe nagrzewanie CWU) ewentualnie 
Jest jeszcze Junkers Cerapur Smart (14KW) lub Comfort (16kW) 
 teraz jeszcze znalazłem 
Bosch Condens GC7000iW 14P lub 24P

Czytałem tez ze wyszedł nowy vaillant exclusive ale to nowość i nie chce testować.

Edytowane przez trociok
Opublikowano

Masz wynik  dla gazu 17kW z cwu  - 14kW zbyt mały, weź kocioł  20kW .

Ale to moje zdanie tylko.....

Opublikowano

W przypadku kotła kondensacyjnego nie można sumować mocy na CO z mocą grzania CW - kocioł się przełącza i albo grzeje jedno albo drugie, a CW grzeje zawsze pełną mocą.

Podczas grzania CW instalacja CO stygnie, więc warto aby moc kotła była większa - krótszy czas grzania CW, jednocześnie powinna być duża modulacja mocy - nawet do 10-12% , takim kotłem jest np Termet Gold.

Ponadto w domu są dwa obiegi grzewcze -podłogówka i grzejniki, nie wiemy jak są zrealizowane te instalacje oraz czego należy wymagać od kotła.

Może być potrzebna automatyka współpracująca z kotłem .

Opublikowano (edytowane)

Problem polega na tym ze cześć rzeczy mam już zakupionych 
pompy x2 w tym jedna jakaś inteligentna dostosowująca się do warunków pracy.
, zawory, zawory zwrotne,
zawór trójdrożny ( 3d VRG 132 nr.katalog.11602100 z siłownikiem  zaworu 3d ARA661,) naczynia zbiorcze do c.o i c.w.u, sprzęgło i dużo rupieci.

Wszystko było szykowane pod Valliant  ten zawór z  siłownikiem zaworu pewnie współpracuje tylko z Valliant-em czy podchodzi do czegoś jeszcze.

Komin jest z rury kwasowej 125/80 zredukowanej na trójniku z wyczystką  przy samym kotle na 60/100.

Gdybym zdecydował się na 
Bosch Condens GC7000iW 24P 
To na pewno wymiana tego trójnika od spalin gdyż jest inna średnica,  a czy ten zawór 3d ze sterownikiem  będzie współpracował czy tez inny musi być  ?

Edytowane przez trociok