trociok Opublikowano 6 Lipca 2020 #1 Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) Witam wszystkich Mam dylemat jaki kocioł, domek 140m2 - https://cieplowlasciwie.pl/wynik/3msc Ogrzewanie mieszane podłogówka + grzejniki Kocioł ma podgrzewać wodę CWU dla 4 osób ( 2+2 ) - zasobnik już mam 140l Quattro BIAWAR I teraz co wybrać miał być vaillant exclusive 256/5-7 - zalety niska moc początkowa, wady psująca się sonda spalin zastanawiałem się tez na vaillant VC146/5-5 - moc początkowa 3,3, wady (trochę dłuższe nagrzewanie CWU) ewentualnie Jest jeszcze Junkers Cerapur Smart (14KW) lub Comfort (16kW) teraz jeszcze znalazłem Bosch Condens GC7000iW 14P lub 24P Czytałem tez ze wyszedł nowy vaillant exclusive ale to nowość i nie chce testować. Edytowane 6 Lipca 2020 przez trociok Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 7 Lipca 2020 #2 Opublikowano 7 Lipca 2020 Masz wynik dla gazu 17kW z cwu - 14kW zbyt mały, weź kocioł 20kW . Ale to moje zdanie tylko..... Cytuj
sambor Opublikowano 7 Lipca 2020 #3 Opublikowano 7 Lipca 2020 W przypadku kotła kondensacyjnego nie można sumować mocy na CO z mocą grzania CW - kocioł się przełącza i albo grzeje jedno albo drugie, a CW grzeje zawsze pełną mocą. Podczas grzania CW instalacja CO stygnie, więc warto aby moc kotła była większa - krótszy czas grzania CW, jednocześnie powinna być duża modulacja mocy - nawet do 10-12% , takim kotłem jest np Termet Gold. Ponadto w domu są dwa obiegi grzewcze -podłogówka i grzejniki, nie wiemy jak są zrealizowane te instalacje oraz czego należy wymagać od kotła. Może być potrzebna automatyka współpracująca z kotłem . Cytuj
trociok Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor #4 Opublikowano 7 Lipca 2020 (edytowane) Problem polega na tym ze cześć rzeczy mam już zakupionych pompy x2 w tym jedna jakaś inteligentna dostosowująca się do warunków pracy. , zawory, zawory zwrotne, zawór trójdrożny ( 3d VRG 132 nr.katalog.11602100 z siłownikiem zaworu 3d ARA661,) naczynia zbiorcze do c.o i c.w.u, sprzęgło i dużo rupieci. Wszystko było szykowane pod Valliant ten zawór z siłownikiem zaworu pewnie współpracuje tylko z Valliant-em czy podchodzi do czegoś jeszcze. Komin jest z rury kwasowej 125/80 zredukowanej na trójniku z wyczystką przy samym kotle na 60/100. Gdybym zdecydował się na Bosch Condens GC7000iW 24P To na pewno wymiana tego trójnika od spalin gdyż jest inna średnica, a czy ten zawór 3d ze sterownikiem będzie współpracował czy tez inny musi być ? Edytowane 7 Lipca 2020 przez trociok Cytuj
sambor Opublikowano 7 Lipca 2020 #5 Opublikowano 7 Lipca 2020 Sam zaw 3-D nie ma nic wspólnego z danym kotłem - automatyka junkersa/ boscha obsłuży to co masz bez problemu. Jedynie trzeba dopasować komin do kotła. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi