Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie takie pytanie:

Kocioł na pellet z którego potrzebuję zasilić 4 rozdzielacze grzejnikowe:

- 2 szt. parter po 5 szt. grzejników (4 szt. 120 cm, 1 szt. łazienkowy), odległość rozdzielacz-kocioł ok. 6 m

- 2 szt. I piętro po 4 szt. grzejników (2x140, 2x120,2x60, 1 szt. łazienkowy)

Czy dół rura 28 miedź, a góra na PEX 25? 

Opublikowano (edytowane)

Za mało danych, ale 1 para rur PEX25 na piętro będzie na styk, jak dasz wszędzie miedź 28 w pionach a do rozdzielaczy Cu22 będzie lepiej

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Kolego @sambor czy mógłbyś podpowiedzieć jak to się liczy? Chodzi o dobór rury zasilającej rozdzielacz.

Pewnie trzeba policzyć jaka moc rura może dostarczyć - moc grzejników podłączonych do rozdzielacza znamy. Tylko jak to się liczy? Może nie bardzo dokładnie , ale z jakimś marginesem.

W przypadku rozdzielaczy podłogowych to chyba bardziej chodzi o przepływ?

Opublikowano (edytowane)

Takie założenie, że :

- przy temp. 21 st. w pomieszczeniu, grzejnik o dł. 1,2 m x wys. 0,6 m, temp. zasilania 55, temp. powrotu 40 st. jego moc ok, 0,9 kW - przepływ ok. 50 l/h?

Tak mi wyszło z programu, czyli 4 szt. grzejników potrzebują 2000l/h?

Tu chyba jest odpowiedź?

sr. rury.jpg

Witam

W instalacjach wodnych z rur miedzianych wstępnym kryterium doboru średnic przewodów jest prędkość przepływu wody.

Górna granica dopuszczalnej prędkości została wyznaczona w celu zapewnienia trwałości instalacji i nie przekraczania dopuszczalnego poziomu hałasu.

Przekroczenie tej granicy powoduje burzliwy przepływ wody w przewodach i efekty akustyczne.

Lokalne zakłócenia przepływu powodują powstawanie zawirowań. Wszystkie te nieprawidłowości pracy instalacji powodują niszczenie ochronnej warstwy

tlenkowej rur z powodu korozji erozyjnej.

Max prędkości przepływu dla miedzi: 

Instalacja ogrzewania: rury o średnicy do 28mm 0,3m/s  ,rury o średnicy powyżej 28mm 0,5m/s

instalacja wodociągowa : rury rozdzielcze i piony 1,0m/s , rury od pionów do punktów czerpalnych 2,0m/s , rury cyrkulacyjne 0,5m/s

Co do filtrów to zaleca się instalowanie na przewodzie zasilającym obiekt w wodę pitną -  filtra (z siatki o oczkach maksimum 80 µm) nie przepuszczającego zanieczyszczeń z sieci zewnętrznej lub ujęcia, w tym też produktów korozji, do miedzianej instalacji domowej - i pewnie o to chodziło koledze.

W inst CO filtr ma służyć tylko do ochrony przed uszkodzeniem pomp pracujących w instalacji.

Filtry skośne do gazu mają 190 mikronów , a te do CO to pewnie fabryka tyko wie. :)

To cytat z kolegi @sambor odnośnie prędkości w rurach...

Edytowane przez tommyp2
Opublikowano
53 minuty temu, tommyp2 napisał:

Tu chyba jest odpowiedź?

Tam nie ma odpowiedzi - zaczęłeś dobrze, ale później popełniłeś błąd w liczeniu i d....a.

1mb grzejnika 2 płytowego dla tych parametrów zasilania i powrotu to ok 820W = 50l/h

Policz ile masz tych metrów bieżących grzejnika i pomnóż przez 50l/h - będzie cały przepływ, grzejniki łazienkowe pomiń

Masz przepływ, moc - dobierasz rury.

Opublikowano

Ok., dzięki.

Czyli jeżeli przykładowy, sumowany przepływ przez rozdzielacz ( dla 4 szt. grzejników 1,2m) wynosi 250l/h to moc ok. 4100 W.

To skąd wziąć jakie przepływy lub moc są dla rury 28 lub 22?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tommyp2 napisał:

To skąd wziąć jakie przepływy lub moc są dla rury 28 lub 22?

Nie rozumiem pytania- albo z tabel lub nomogramów albo policzyć

Najpierw narysuj tą instalację, będzie łatwiej , bo coś się motasz w zeznaniach.

Ponadto podchodzisz do tematu od d...y strony - jak dobrałeś te grzejniki?

Ot tak sobie, czy było tyle miejsca na ścianie, czy te grzejniki już były? 

Edytowane przez sambor
Opublikowano

W zeznaniach mogłem coś zamotać bo na szybko...

Poniżej projekt instalacji, który wydaje mi się MOCNO skopany.

co3.jpg

co4.jpg

Opublikowano

Czyli sądzisz, że rury 2x25 na pionach wystarczą?

Do grzejników przewidziane rury 22 (czyli zstosować PEX 20)? PEX 16 raczej nie da rady? 

Opublikowano

Najpierw sobie odpowiedz co to znaczy rura fi 25?

PEX 16 powinien wystarczyć, ale nadal jest za mało danych - nie potrafimy określić ciśnienia dyspozycyjnego na zasilaniu rur PEX16.

Opublikowano

Myślałem, że chodzi tu o PEX 25 - chyba, że to Cu 28, ale Cu ma chyba wew. średnicę 26 mm?

Opublikowano (edytowane)

Rurę Cu28x1 to raczej ciężko trafić, ogólnie dostępna to rura  Cu28x1,5 czyli DN25.

PEX25 to DN20.

Dalej to już sam myśl - przecież ci płacą, za myślenie chyba też.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Dzięki za te informacje.

Muszę jeszcze przemyśleć rurę zasilającą grzejniki, bo tu jest podana średnica 2x22, a to już mi nigdzie nie pasuje. 

Opublikowano

Na piętro może być rura CU22 ale na parter to już Cu28 .

Dożo zależy od pompy, która to będzie napędzać.

Jak ma iść wprost z kotła gazowego to trzeba sprawdzić czy pompa na spadki wydoli.

Opublikowano

Źródło ciepła to pellet to ogarnę i piony też...

Chodzi mi o to, że rury zasilające grzejniki od rozdzielacza mają wymiar 22?

Opublikowano

Właśnie z tym miałem problem, czyli wrzucam PEX 16 i myślę, że będzie oki?