Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam od 3 miesięcy kocioł podany w temacie. Próbowałem różnych ustawień i od nowości się bawię uzyskujac troche lepsze lub gorsze efekty. Piec ma palnik retoryowy i za każdym razem robi mi się skorupa ze spieków żużlowych. Próbowałem już różnych ekogroszków, obecnie sambudrol power max, jest dużo lepszy niż wcześniejszy, ale spieki nadal występują. Obecnie palę w trybie letnim z zaworem trójdrożnym na sam bojler 150l. Kocioł pracuje praktycznie w podtrzymaniu i załącza się może raz na godzinę. Proszę o pomoc, lub nakierowanie co należy poprawić w ustawieniach. Z góry dziękuję za pomoc.

Temperatura zadana kotła - 60 C

Temperatura zadana bojlera - 55 C

Czas podawania - 8s 

Przerwa podawania - 80s

Nadmuch - 30%

Praca podtrzymania - 10s

Przerwa podtrzymania - 25 min

Wentylator w podtrzymaniu - 40s / Przerwa - 10 min

Podajwnik w trybie auto - załączony

Histereza kotłą - 4 C

Sterownik ST - 483

Wzorowałem się też na filmikach z yt probujac różnych ustawień, ale nie mogę uzyskać przyzwoitego efektu. W załączniku zdjęcia, z paleniska zrzuciłem wcześniej skorupę ze spieków. Na większym podawaniu nie dopala mi ekogroszku, na zmniejszonym nadmuchu również, a spieki i tak wystepuja. Proszę o jakieś rady, bo nie mam już pomysłu co może być przyczyną.

IMG_20200530_164937.jpg

IMG_20200530_164809.jpg

IMG_20200530_164915.jpg

IMG_20200530_164835.jpg

Opublikowano (edytowane)

W czymś Ci to przeszkadza, czy dążysz do piękna w wyglądzie palnika? Jeśli dotarłeś do granicy niedopełnienia węgla i cofnąłeś się o krok, to możesz zrobić już tylko proporcjonalne skrócenie podawania i przerwy, np. 2 i 20.

Edit: i zacząć od uszczelnienia retorty, jak teraz przejrzałem się zdjęciom

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

No bez uszczelnienia retory to będzie walka z wiatrakami , od tego trzeba zacząć 

Opublikowano

Popieram. Nie ma sensu na zmiany nastaw jak palnik jest nieszczelny