Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Miałem w projekcie ogrzewanie kotłem na ekogroszek + kominek PW podłogówka 100%.

Po przeglądnięciu różnych rozwiązań zastanawiam się nad FV+bufor z grzałkami.
Dom w budowie 165m2 z ceramiki 25+25 ocieplenia. Okna 3szyby posadzka ma być ok 20cm styropianu. Wełna 35 na dachu. Fundament 15cm.
Rekuperacja z odzyskiem ciepła.
Z projektu Ep- 58kWh/m2 rocznie. Ciepło właściwe wyliczyło max moc grzewczą 6,3 kW, średnia 3,1kW.
Roczne zużycie 12 346kWh
Czy taki zestaw FV 10kW+ bufor 1000l z grzałkami np 3x3kW, żeby w zimie nocami dogrzewać w taniej taryfie i odbierać ciepło w dzień jeśli FV nie uciągnie grzałek będzie ok?

Mam komin w salonie i chciałbym dodatkowa wstawić kominek.

Opublikowano (edytowane)

Bufora wystarczy, grzałek trzeba 2x więcej,jeśli ma to działać wyłącznie w taniej taryfie przy maksymalnej mocy grzewczej 6.3kW.

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Grzałki jakie posiadam to 9Kw, dwie 4,5Kw i ze 3szt. 3Kw to nie będzie problemu, żeby coś dopasować.

Znalazłem bufor w dobrej cenie 800l do przeróbki na 1000-1500 tyle mogę zmieścić w kotłowni i dołożenie wężownicy cwu.

Mam sprzęt i materiały do tej przeróbki.  

Na forum parę osób pisało o takich rozwiązaniach, ale nie widziałem konkretów jak to działa po czasie czy warto. 

Fotowoltaika była jako pierwsza w planach na pompę raczej nie będzie mnie stać w tym sezonie więc najtaniej wychodzi bufor.  

Opublikowano

Do podłogówki 800l wystarczy. Taniej odpalić grzałki kilka razy w roku w drogiej taryfie, niż przerabiać bufor. 

Opublikowano

Bufor który upatrzyłem nie ma wężownicy do cwu, dlatego chciałem go przerobić. Mnie to kosztuje tylko czas bo pracuje w branży spawalniczej. Czy może lepiej dołożyć zasobnik 200l na cwu z osobnymi grzałkami ?

Opublikowano

Większy bufor to zaleta. Przy grzaniu prądem ja bym wybrał osobny zasobnik, wężownica sprawdza się w kotłach zasypowych.

Opublikowano

Tak myślę, że w zimie grzeje i tak cały bufor. Na lato mógłbym przy przeróbce dodać króciec do grzałki pod wężownicą cwu i uruchamiać tylko tą grzałkę na lato. 

Opublikowano

Filmik jest mi znany :) Troche porozglądałem się na innych forach i planuję

przeciąć zbiornik wstawić wężownicę fi22 25m do CWU i na dole bufora na przyszłość wężownicę solarów nad wężownicą solarną wstawić

stożek z kominem, komin ponacinany.
Wyjścia i wejścia wody CO z kolankami w środku. Bufor ma być grzany grzałkami.
Grzałkę mam 9Kw i 4Kw. Jak je upchnąć pod stożkiem ?
Grzałki muszą być centralnie w osi bufora ? Myślałem żeby dać dwie obok siebie ?
Co z grzaniem CWU w lecie? Dać pod wężownicę grzałkę i na lato grzać tylko górę bufora ?